BitDefender®, producătorul autohton de soluţii de securitate, estimează că în 2010 numărul ameninţărilor informatice va creşte semnificativ în comparaţie cu 2009, odată cu răspândirea accesului la Internet.
În 2009 am asistat în România la o creştere de aproximativ 400% a atacurilor informatice comparativ cu 2008, iar Conficker a fost de departe ameninţarea cea mai răspândită pe calculatoarele românilor.
Şi în 2010, infractorii cibernetici vor profita prin diverse metode de vulnerabilităţile din sistemele de operare, dispozitivele mobile şi reţelele companiilor.
BitDefender estimează că spamul trimis prin botneţi va fi în centrul ameninţărilor informatice în 2010. De asemenea, numărul atacurilor de tip distributed denial-of-service va creşte semnificativ.
Majoritatea aplicaţiilor maliţioase au ca scop obţinerea de venituri financiare în mod ilicit. BitDefender estimează că anul 2010 va aduce o creştere în numărul atacurilor cu malware, în special aplicaţii adware şi soluţii antivirus false. De asemenea numărul fişierelor de tip rootkit, viermi, care se răspândesc prin email, instant messaging şi protocoale peer-to-peer va creşte.
Totodată reţelele de socializare vor deveni printre cei mai importanţi vectori de infectare în 2010 odată cu creşterea numărului de utilizatori, precum şi a populărităţii de care se bucură acestea. Încercările de spam şi phishing cu scopul de a obţine date personale sau parole care se îndreaptă către utilizatorii acestor site-uri vor fi în continuă creştere.
Nou-lansatul sistem de operare Microsoft Windows 7 s-a dovedit a fi mai sigur decât versiunile precedente. Totuşi, prin trecerea utilizatorilor de la XP şi Vista la Windows 7, autorii de malware îşi vor concentra eforturile în găsirea de vulnerabilităţi şi breşe în sistemul de operare.
Utilizatorii sistemului de operare Apple MacOS X sunt de asemenea sfătuiţi să adopte o versiune antimalware pentru a evita infectarea. În afară de spam-ul uzual şi încercările de phishing care sunt independente de platforma folosită şi care ţintesc orice utilizator de PC conectat la internet, adoptarea de către Apple a platformei hardware Intel va oferi noi oportunităţi atacatorilor care scriu malware pentru platforma Windows.
Ultima versiune iPhone cu tehnologie 3G, respectiv 3GS, a adus o creştere a numărului de utilizatori iPhone în 2009. Mulţi utilizatori de iPhone modifică sistemul de operare pentru a putea instala aplicaţii de la terţi, o procedură numită jailbreaking. Modificarea sistemului de operare implică activarea serviciului SSH cu parolă implicită şi acces root. BitDefender estimează că 2010 va aduce noi ameninţări informatice care se vor axa pe platformele mobile, în special viermi şi troieni pentru furt de parole.
Pe de altă parte utilizatorii de platforme Android şi Maemo vor întâmpina mai puţine probleme. Deoarece prezenţa lor pe piaţă este mai mică în comparaţie cu Windows Mobile, Symbian şi iPhone OS, BitDefender estimează că autorii de malware nu îşi vor concentra momentan eforturile pentru a găsi vulnerabilităţi în cadrul platformelor respective.
Nici ameninţările pentru segmentul enterprise nu vor fi mai puţine. Microsoft Windows Server 2008 R2 Hyper-V şi tehnologiile de virtualizare VMWare vSphere au deschis noi oportunităţi pentru companiile mici şi mijlocii. Posibilităţile de instalare a mai multor servere virtuale pe un singur server real au redus drastic costurile de achiziţie şi întreţinere. În 2010, atacatorii vor căuta vulnerabilităţi în software care le vor permite să preia controlul asupra hypervisor-ului, şi implicit, asupra tuturor maşinilor virtuale ce rulează sub acesta. Serviciile cloud computing sunt de asemenea foarte populare. Tehnologiile Cloud păstrează şi procesează cantităţi semnificative de informaţie confidenţială, fie că este vorba de mesaje e-mail sau de stocare a informaţiilor şi backup. BitDefender estimează că atacatorii îşi vor concentra atenţia în 2010 către aceste infrastructuri pentru a prelua controlul sau pentru a limita accesul la resurse cloud computing.
Nici netbook-urile şi PDA-urile nu vor scăpa atacurilor informatice în mediul business, deoarece ele devin tot mai populare. Din cauza faptului că netbook-urile nu sunt echipate cu dispozitive de criptare hardware şi software şi nici nu pot fi controlate de la distanţă (pentru a şterge HDD-ul în caz de furt sau pierdere), informaţiile importante stocate pe acestea pot ajunge în mâinile infractorilor cibernetici.
Pentru siguranţa utilizatorilor, BitDefender recomandă acestora să descarce, să instaleze şi să actualizeze o suită de securitate antimalware care să ofere protecţia antivirus, antispam , antiphishing şi modul firewall, precum şi să manifeste atenţie atunci când deschid fişiere primite de la persoane necunoscute.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}