Axis Communications, lider pe piaţa echipamentelor video de reţea, recomandă implementarea de camere termice în sistemele de monitorizare şi supraveghere a obiectivelor supuse riscului de supra-încălzire şi incendiu, pentru a îmbunătăţi gradul de siguranţă în operare, manipulare şi stocare.
Societatea modernă este mare consumatoare de energie, servicii şi produse, ceea ce stimulează o exploatare tot mai intensă a echipamentelor, a infrastructurii şi a unităţilor de producţie. Asta înseamnă de multe ori suprasolicitarea lor, ceea ce conduce la uzură timpurie şi funcţionare defectuoasă. Şi mai sunt, desigur, cazurile în care diverse echipamente au deja o anumită vechime în utilizare şi necesită operaţii de mentenanţă pentru a asigura o continuitate a funcţionării. Toate aceste situaţii sunt în general semnalate din timp de temperatură şi de variaţiile acesteia, care dacă sunt monitorizate constant, permit efectuarea unor intervenţii rapide pentru a reduce la maximum pierderile potenţiale. În acest scop, Axis a creat camerele termografice cu conectare la reţea din seria Q29, concepute pentru a detecta temperaturile obiectivelor monitorizate şi pentru a alerta personalul responsabil în eventualitatea depăşirii parametrilor configuraţi.
Camerele tradiţionale redau imagini recreate cu ajutorul radiaţiei luminoase din spectrul vizibil, reflectate de diverse obiecte. Pe de altă parte, camerele termice sunt proiectate să detecteze radiaţiile cu lungime de undă mai mare, din domeniul infraroşu, nedetectabile de ochiul uman. Orice obiect care are o temperatură mai mare de 0K (-2730C) emite radiaţie în spectrul infraroşu, care este detectată de camerele termice. Cu cât un obiect este mai cald, cu atât acesta emite mai multă radiaţie şi cu cât diferenţa dintre temperatura lui şi temperatura mediului înconjurător este mai mare, cu atât se obţin imagini termice mai clare. Desigur, aici joacă un rol foarte important şi puterea de emisie a obiectului monitorizat, definită ca măsură a abilităţii acestuia de a absorbi şi de a emite energie termică şi dependentă de proprietăţile materialului din care este el confecţionat. În esenţă, toată radiaţia absorbită de un material este ulterior emisă de suprafaţa acestuia, ceea ce înseamnă că obiectele cu putere de emisie mai mare produc imagini termice mai clare şi mai precise, pe când cele cu putere de emisie redusă şi cu coeficient de reflexie ridicat necesită amplasarea camerelor la anumite unghiuri pentru o monitorizare corectă.
Pe o scară de măsurare a puterii de emisie de la 0 la 1, camerele Axis de detecţie a temperaturii funcţionează cel mai bine la valori de peste 0.9, dar oferă rezultate foarte bune şi la valori de peste 0.5 atunci când sunt instalate corect. Ele practic măsoară energia radiată şi o transformă în temperatură, pe care o afişează sub formă de culori dintr-o paletă predefinită, care alcătuiesc astfel o imagine. Acurateţea rezultatului obţinut depinde de o serie de factori, precum materialul din care este confecţionat obiectul monitorizat, distanţa şi unghiul la care este montată camera şi obiectele din jur, care emit la rândul lor radiaţie termică, ce poate fi reflectată într-un procent mai mare sau mai mic de suprafaţa obiectului monitorizat. Reducerea erorilor introduse de radiaţia reflectată se poate obţine prin alegerea corectă a ughiului, iar în funcţie de distanţă sunt alese obiectivele adecvate. Pentru obiecte aflate la distanţe mici şi unghiuri de cuprindere largi, se aleg obiective cu distanţă focală scurtă, pe când pentru obiecte aflate la distanţe mari se aleg obiective cu distanţă focală lungă.
Familia Axis Q29 conţine modelele Q2901-E şi AXIS Q2901-E PT, ambele prevăzute cu senzori de 336×256 pixeli, tehnologie PoE (Power over Ethernet) şi obiective de 9 sau 19mm pentru un unghi de cuprindere de 35, respectiv 170 şi distanţă minimă de focalizare de 2.1, respectiv 9.5m. Ele pot monitoriza temperaturi cuprinse între -40 şi 5500C, iar diferenţa dintre ele constă în faptul că modelul Q2901-E este o cameră fixă, în timp ce Q2901-E PT Mount oferă funcţii Pan şi Tilt cu ajutorul unităţii de poziţionare AXIS T99A11.
Camerele Axis de detecţie a temperaturii din seria Q29 pot fi configurate să genereze alerte în două situaţii: când temperatura monitorizată părăseşte intervalul prestabilit sau când aceasta creşte prea rapid. Pentru flexibilitate, pot fi configurate până la şase zone diferite de temperatură pentru o singură cameră, iar funcţia de monitorizare punctuală le permite operatorilor să urmărească în timp real temperatura oricărei zone de 3×3 pixeli. De asemenea, există şi o paletă izotermă, care evidenţiază prin culori diferite zonele cu temperaturi ridicate, permiţând operatorilor să confirme rapid, vizual, veridicitatea unei alarme.
Scenariile de utilizare a camerelor Axis de detecţie termică sunt multiple şi diversificate, variind de la sectorul energetic şi până la centrele de depozitare a deşeurilor. Este bine cunoscut faptul că echipamentele şi instalaţiile implicate în producţia de energie, dar mai ales punctele de transformare, sunt deseori suprasolicitate, ceea ce duce la supraîncălzire şi ulterior la deteriorare. Pagubele pot fi reduse sau chiar eliminate cu ajutorul camerelor Axis Q29, care pot alerta din timp personalul autorizat pentru a interveni. Reprezentanţii companiilor care se ocupă cu colectarea, depozitarea şi procesarea deşeurilor ştiu că riscul de incendiu este ridicat, dar şi cât de greu este de stins un astfel de incendiu. Prevenţia este acum posibilă cu ajutorul camerelor Axis Q29, care pot semnala rapid zonele cu temperaturi neobişnuit de mari sau cu o evoluţie anormală a acestora. Fabricile care lucrează cu materiale care se aprind uşor îşi pot îmbunătăţi nivelul de siguranţă cu ajutorul alertelor emise de camerele Axis Q29 la observarea unei zone cu temperaturi ce nu se încadrează în intervalele configurate ca normale. Izolaţia conductelor care transportă, de exemplu, agent termic, poate fi verificată rapid, eficient şi precis tot cu ajutorul camerelor Axis Q29, care pot detecta uşor temperaturile mai mari înregistrate în zonele unde aceasta a fost deteriorată.