La următoarea sesiune plenară a Comitetului Regiunilor (CoR), care se va desfăşura în clădirea Parlamentului European în perioada 15 – 16 februarie, preşedintele Comisiei Europene, dl José Manuel Barroso, va dezbate cu membrii instituţiei în cauză implicaţiile regionale ale noului tratat privind disciplina financiară şi rolul autorităţilor locale şi regionale în punerea în aplicare a unor noi măsuri pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă.
Cum va sprijini CoR iniţiativele anunţate de Consiliu şi Comisie pentru a stimula ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor? Ce impact vor avea acestea asupra actualelor programe finanţate din fondurile structurale? Cum pot autorităţile locale şi regionale să contribuie la desfăşurarea „echipelor de acţiune” în statele membre care se confruntă cu cele mai mari rate de şomaj în rândul tinerilor?
Dezbaterea şi adoptarea unei rezoluţii specifice a CoR va oferi ocazia de a clarifica aceste aspecte şi de a înţelege mai bine implicaţiile noilor norme aplicabile investiţiilor naţionale şi regionale.
Participarea preşedintelui CE va furniza şi ocazia pentru a semna acordul de cooperare reînnoit cu Comisia Europeană, care consolidează rolul CoR, în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Înainte de dezbaterea cu preşedintele Barroso, programată la 16 februarie, discuţiile asupra noilor probleme financiare apărute în UE vor începe, în prima zi a sesiunii plenare, cu adoptarea avizului privind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, elaborat de dl Ralf Christoffers (DE-PSE), ministrul afacerilor economice şi europene al landului Brandenburg.
Reforma politicii comune în domeniul pescuitului, parteneriatele regionale transfrontaliere, guvernanţa pe mai multe niveluri şi premiul pentru „Cea mai întreprinzătoare regiune europeană”, ediţia 2013, sunt alte puncte importante de pe ordinea de zi.
Comisarul european responsabil pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, dna Maria Damanaki, se va adresa membrilor CoR în data de 15 februarie pentru a prezenta propunerile Comisiei privitoare la o reformă majoră a politicii comune în domeniul pescuitului. Poziţia CoR în această chestiune, care va fi prezentată de dl Mieczysław Struk (PL-PPE), analizează o gamă largă de probleme, de la gestionarea eficientă pe termen lung a stocurilor halieutice şi controlul aruncării capturilor înapoi în mare până la rolul autorităţilor locale şi regionale în adoptarea măsurilor de conservare şi implementarea acestei politici.
În aceeaşi zi, se vor dezbate mijloacele de a clarifica, simplifica şi îmbunătăţi înfiinţarea şi funcţionarea grupărilor europene de cooperare teritorială (cunoscute şi ca GECT), pe baza unui aviz elaborat de dl Michel Delebarre (FR-PSE). Sesiunea plenară va găzdui, de asemenea, ceremonia de decernare a premiului pentru „Cea mai întreprinzătoare regiune europeană”, ediţia 2013, prezentat de preşedintele CoR, dna Mercedes Bresso, reprezentanţilor regiunilor Nord-Pas-de-Calais (Franţa), Danemarca de Sud şi Steiermark (Austria).
În a doua zi a sesiunii plenare, dl Nicolai Wammen, ministrul danez al afacerilor europene, va prezenta priorităţile Preşedinţiei Daneze cu privire la regiuni şi oraşe. Membrii CoR vor discuta şi despre modalităţile prin care guvernanţa pe mai multe niveluri să fie mai bine integrată în politicile europene, în special în ceea ce priveşte Strategia Europa 2020, şi vor conveni asupra unor recomandări în vederea consolidării punerii în aplicare a acesteia [raportor: dl Luc Van den Brande, (BE-PPE)].
Pentru prima dată de la semnarea Tratatului de Aderare şi de la succesul referendumului pe subiect, cei nouă reprezentanţi nou-numiţi ai regiunilor şi oraşelor croate vor participa la sesiunea plenară ca observatori oficiali.
Sesiunea plenară va fi precedată, în data de 14 februarie, de un forum cu durata de o zi pe tema Anului European 2012. Conferinţa îşi va concentra atenţia asupra strategiilor locale şi regionale în materie de „îmbătrânire activă şi solidaritate între generaţii”. Aproximativ 200 de factori de decizie şi de profesionişti din cadrul instituţiilor europene, al autorităţilor locale şi al societăţii civile vor discuta despre viziunea şi experienţa lor în acest domeniu-cheie al Strategiei Europa 2020 (www.cor.europa.eu/EY2012).
Comitetul Regiunilor
Comitetul Regiunilor este organismul UE ce reuneşte reprezentanţii autorităţilor locale şi regionale. Misiunea celor 344 de membri din cele 27 de state membre ale UE este de a implica autorităţile locale şi regionale şi comunităţile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE şi de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE au obligaţia de a consulta Comitetul în domeniile de politică care privesc regiunile şi oraşele. Comitetul se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarităţii sau nu respectă competenţele regionale sau locale.
Persoane de contact:
* Pierluigi Boda Tel.: +32 (0)2 282 2461; Mobil: +32 (0) 473 851743; pierluigi.boda@cor.europa.eu
* Nathalie Vandelle Tel: +32 (0)2 282 2499; Mobil: +32 (0)473 86 05 30; nathalie.vandelle@cor.europa.eu
Pagini Utile
* Ordinea de zi a sesiunii plenare:
//www.toad.cor.europa.eu/AgendaDocuments.aspx?pmi=ha5jDW%2bOWSEvIGSIIH17uwpLYK1u0DaeNT7NozpgeUg%3d
* Programul sesiunii plenare destinat mass-mediei: //www.cor.europa.eu/COR_cms/ui/ViewDocument.aspx?contentid=c409e75f-227d-4dfc-b999-447984188c6d
* Dezbaterile vor fi transmise în direct la adresa: //www.cor.europa.eu/
* Pagina de internet a Comitetului Regiunilor:
//www.cor.europa.eu/
* Comunicatele de presă anterioare pot fi citite la adresa: //www.cor.europa.eu/pages/PressTemplate.aspx?view=template&id=LIST_PRESS_RELEASE_2011&sm=242b1690-5c24-4734-bfeb-e92dc72b3cf9