“Dupa 20 de ani de la Revolutia din 1989, libertatea presei in pericol!” – a fost tema dezbaterii care a avut loc vineri, 6 noiembrie, in Sala de conferinte a Societatii Romane de Televiziune, cu ocazia Consiliului National al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind. Reprezentantii celor 9000 de membri ai MediaSind din presa scrisa, radio, televiziune, edituri si tipografii, precum si invitatii Aidan White, Secretarul General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, Cezar Coraci, Presedintele Confederatiei patronale nationale UGIR 1903, Iacob Baciu, Presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Teodor Vasiliu, Presedintele Patronatului Roman al Presei ROMEDIA, Maria Toghina, Presedinte-Director General al Societatii Romane de Radiodifuziune, Bogdan Negrutzi, Secretarul General al Uniunii Federative ATLAS, Florian Goldstein, Director al cotidianului Bursa, Ion Marin, Director al cotidianului Ultima Ora, Alexandru Margaritescu, Director Uniunea Nationala a Patronatului Roman, precum si reprezentanti ai asociatiilor profesionale din mass-media si ai institutiilor publice de radio si televiziune (SRR si SRTV), ai Agentiei Nationale de Presa Agerpres, au discutat despre situatia critica in care se afla industria de media in aceasta perioada de criza economica, in conditiile in care peste 2000 de angajati au fost disponibilizati, vanzarile de presa scrisa s-au redus cu 50%, zeci de publicatii au disparut, piata de publicitate a scazut dramatic, in unele publicatii salariile nu s-au platit de cateva luni, iar institutiile publice SRR, SRTV si ANP Agerpres se afla si ele la limita supravietuirii.
Concluzia la care s-a ajuns in urma dezbaterilor a fost ca, din cauza inconstientei guvernantilor de a aplica urgent masuri pentru sprijinirea industriei de media, libertatea de exprimare se afla intr-un real pericol, iar drepturile democratice obtinute in urma cu 20 de ani sunt pe cale sa se piarda: „Pentru sustinerea libertatii de exprimare si,implicit, a democratiei este nevoie de o decizie politica. Sprijinul necesar consta in simplificarea procedurii fiscalitatii, in acordarea de facilitati pentru exercitarea profesiei de jurnalist, in ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presa. In absenta acestor masuri, presa nu va disparea, insa vor rezista numai marile trusturi finantate de grupurile industriale ori politice pe langa care functioneaza. Din nefericire, cea care va fi eliminata va fi presa independenta, iar accesul publicului la informatie obiectiva va disparea” – a declarat Cristi Godinac, Presedintele FRJ MediaSind. Liderul sindical a prezentat stadiul negocierilor Comitetului Anticriza pentru Mass-media cu reprezentantii Guvernului precum si o statistica din care rezulta ca Romania se afla pe ultimele locuri din Uniunea Europeana, alaturi de Bulgaria si Slovenia, unde nu se aplica facilitati financiare pentru presa. “In majoritatea statelor europene, TVA-ul pentru mass-media este intre 0 si 5%, iar subventiile pentru presa si distributie sunt de ordinul milioanelor de euro. Acum este nevoie mai mult decat oricand sa fim uniti si sa convingem clasa politica de importanta libertatii presei. Daca va fi nevoie, vom apela si la actiuni greviste, atat in tara, cat si la Comisia Europeana” – a declarat Cristi Godinac.
Aidan White, Secretarul General al FIJ a sustinut ca sprijinul pe care il va primi FRJ MediaSind din partea Federatiei Internationale a Jurnalistilor va fi de 100% pentru rezolvarea revendicarilor breslei jurnalistilor romani. El a solicitat deja Comisiei Europene sa infiinteze un Comitet Executiv care sa gaseasca solutii pentru criza din mass-media. De asemenea, Aidan White a salutat si hotararea Consiliului National al MediaSind de a adopta, cu unanimitate de voturi, Codul Deontologic Unic pentru Mass-media, document elaborat impreuna cu organizatiile profesionale din media, Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Patronala a Editorilor Locali, Asociatia Jurnalistilor din Romania etc. “Este un apel catre toti jurnalistii sa isi apere profesia, sa respecte principiile fundamentale ale meseriei pe care o practica: de a spune adevarul, de a fi independent, de a fi de incredere, sa protejeze publicul fara propaganda politica, fara manipulare pentru grupuri politice, sociale sau de orice fel, ci prin crearea unei entitati etice care sa stea la baza unei lumi democratice” – a concluzionat Aidan White.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}