Premiul Orange pentru Ficţiune pe anul 2010 a fost câştigat de romanul The Lacuna de Barbara Kingsolver aflat în portofoliul Editurii LEDA
Pe data de 9 iunie 2010, a fost anunţată câştigătoarea Premiului Orange pentru Ficţiune pe anul 2010. Prestigioasa distincţie i-a revenit scriitoarei americane Barbara Kingsolver pentru romanul The Lacuna.
Premiul a fost înmânat de către Alteţa Sa Regală Ducesa de Cornwall, în cadrul unei ceremonii organizate la Royal Festival Hall, Southbank Centre, în centrul Londrei, gazda evenimentului fiind directoarea onorifică şi co-fondatoarea Premiului Orange, Kate Mosse.
Aniversând anul acesta cea de a 15-a sa ediţie, premiul celebrează performanţa scriitoricească, originalitatea, talentul şi accesibilitatea scrierilor semnate de autoare din întreaga lume. Câştigătoarea este răsplătită cu un cec în valoare de 30 000 de lire sterline şi o statuetă din bronz cunoscută sub numele de “Bessie”, creaţie şi donaţie a artistei Grizel Niven.
Preşedinta juriului, Daisy Goodwin, care a făcut anunţul, a declarat cu această ocazie: “Noi, cei din juriu, aveam gusturi foarte diferite, dar în cele din urmă am optat pentru pasiune şi nu pentru compromis. Am ales The Lacuna, deoarece este o carte de mare anvergură şi respiraţie, cu remarcabile momente de intensitate emoţională.”
În The Lacuna, Barbara Kingsolver ne poartă într-un periplu epic din Mexicul artiştilor Diego Rivera şi Frida Kahlo în America atacului de la Pearl Harbor şi a lui J. Edgar Hoover. The Lacuna este povestea unui om prins între două naţiuni, într-o epocă în care acestea îşi inventează propriile identităţi moderne.
Născut în Statele Unite şi crescut în diverse medii provinciale mexicane, Harrison Shepherd aspiră la o viaţă invizibilă, de observator al lumii din jur, înregistrând totul cu acribie şi ironie în carnetele sale de însemnări. Dar, într-o bună zi, ajunge să se ocupe de pregătirea mortarului pentru nimeni altul decât faimosul muralist mexican Diego Rivera – ceea ce îl duce în final la obţinerea unei slujbe chiar în casa acestuia. Aici îşi descoperă o pasiune pentru istoria aztecă, o cunoaşte pe exotica şi pasionala artistă Frida Kahlo, care îi va deveni prietenă pe viaţă, precum şi pe conducătorul bolşevic exilat Lev Troţki.
O revoltă violentă îl trimite însă în Statele Unite. Ajuns în Carolina, se remodelează după chipul optimist al Americii şi descoperă o modalitate extraordinară de a-şi întrebuinţa talentele de fin observator. Furtunile politice îl poartă când în nordul, când în sudul continentului american, într-o odisee ce gravitează în jurul sciziunii – lacunei – dintre adevăr şi percepţie publică.
Cu ajutorul unei panoplii de personaje remarcabile, cu un extraordinar simţ al locului şi o cunoaştere fină a modului în care istoria şi opinia publică modelează destine, Barbara Kingsolver creează în Lacuna un portret al artistului – şi al artei înseşi.
Barbara Kingsolver
S-a născut în 1955 şi a crescut în estul statului Kentucky. Este autoare de romane (The Bean Trees, Animal Dreams, Pigs in Heaven, The Poisonwood Bible, The Lacuna etc), povestiri, eseuri, lucrări de non-ficţiune (Animal, Vegetable, Miracle etc.) şi volume de poezii. Scrierile sale au fost traduse în peste 20 de limbi şi au fost distinse cu premii prestigioase. În 2002, Barbarei Kingsolver i s-a acordat Medalia Naţională pentru Ştiinţe Umaniste, cea mai înaltă distincţie acordată de Statele Unite pentru servicii aduse artelor. Toate cărţile sale scrise după 1993 au intrat pe lista de bestselleruri a ziarului New York Times. Autoarea a mai fost nominalizată la premiile PEN/Faulkner, Pulitzer şi Orange pentru The Poisonwood Bible şi a câştigat Premiul Orange în 2010 pentru The Lacuna. În prezent, trăieşte împreună cu familia sa la o fermă în sudul regiunii Appalachia.
Editura LEDA a achiziţionat drepturile de traducere în limba română pentru acest roman în luna martie a acestui an, la scurt timp după această dată venind şi nominalizarea la Premiul Orange şi apoi, în luna iunie, anunţul câştigării mult râvnitei distincţii. Versiunea în limba română este prevăzută ca apariţie în cursul anului 2011.
The Lacuna de Barbara Kingsolver reprezintă cel de-al şaptelea roman câştigător al Premiului Orange din portofoliul Editurii LEDA. El se adaugă următoarelor titluri publicate în ultimii anii:
Rose Tremain, Drumul spre casă – Premiul Orange 2008
Zadie Smith, Despre frumuseţe – Premiul Orange 2006
Andrea Levy, O insulă prea mică – Premiul Orange 2004
Linda Grant, Am trăit vremuri moderne – Premiul Orange 2000
Anne Michaels, Imagini fugare – Premiul Orange 1997
Helen Dunmore, Vraja iernii – Premiul Orange 1996
{mosloadposition user10}