Sasa Stanisic, autorul romanului Cum repara soldatul gramofonul, publicat in anul 2007 in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), traducere din limba engleza si note de Gabriella Eftimie, a obtinut de curind Premiul Alfred-Doblin pe anul 2013. In valoare de 10.000 de euro, prestigiosul premiu este oferit de Academia de Arte din Berlin si Literarisches Colloquium Berlin pentru un manuscris in proza, in lucru.
Cum repara soldatul gramofonul / Wie der Soldat das Grammofon repariert, romanul de debut al lui Sasa Stanisic, a aparut in 2006 si la scurt timp a fost adaptat pentru scena. Tradus in peste 20 de limbi, romanul a fost nominalizat la prestigiosul Deutscher-Buchpreis.
Cum repara soldatul gramofonul este povestea unei copilarii obisnuite, intrerupte de razboiul din fosta Iugoslavie, un conflict pe care nimeni nu-l numeste, preferind sa se refere la el ca la un eveniment exterior care „sevaterminaincurind”.
Naratorul, Aleksandar, este un soi de ucenic vrajitor, un copil cu o imaginatie (prea) bogata, care ii atragea mustrarile profesorilor in vremurile cind „toate erau la locul lor”. Dar aceasta, impreuna cu harul povestitului, ii va permite sa reinvie in timpul exilului o tara ce nu mai figureaza pe nici o harta, cu o limba ce nu mai este prezenta in nici un dictionar.
Fara sa abuzeze de detalii etnice, referinte istorice sau resorturi emotionale, Sasa Stanisic reuseste sa reconstruiasca, intr-o proza poetica densa si fluida, o lume plina de viata si culoare, pe care o miscare brusca a istoriei o face sa se sparga in mii de cioburi. „Sint iugoslav – deci ma descompun”, va spune mai tirziu Aleksandar, care, intors in Bosnia, se trezeste intr-un no man’s land in care nu mai gaseste un limbaj comun cu cei apropiati.
De pe aceasta pozitie ambigua, in acelasi timp detasata si implicata, la frontiera dintre doua lumi si dintre doua epoci, fostul „specialist in neterminati” isi asuma rolul de pastrator al frinturilor de amintiri, identitati si locuri, cu toate ca, dupa cum singur marturiseste, „cu cit aflu mai multe povesti, cu atit pricep mai putin”.
„Acest roman de debut este, fara nici o urma de indoiala, senzatia anului 2006” (Freie Presse)
„Cartea lui Sasa Stanisic este una dintre marile surprize literare ale momentului, cel mai bun roman de limba germana al anului 2006.” (Hessischer Rundfunk)
Nascut in Bosnia-Hertegovina (fosta Iugoslavie), Sasa Stanisic traieste de 16 ani in Germania. Autorul a mai obtinut recent Premiul pentru creatie literara pentru copii si tineret al orasului Mannheim.
Urmatoarea sa carte va aparea in primavara anului 2014.