Silvian Floarea
Editura ALLFA
“Lista lui Alex Stefanescu” de la Editura ALLFA ne prilejuieste intalnirea cu un roman inedit din multe puncte de vedere si atat de real(ist) din altul. Dar sa incep cu inceputul: subiectul. Cred ca nu este persoana, printer cele care citesc aceasta prezentare, care sa nu fi participat vreodata la vreun concurs, la vreo tombola sau care sa nu stie pe cineva care a participat la un concurs. Indiferent de mecanismul respectivului concurs (ca era online si trebuiau sa se adune like-uri si share-uri, ca trebuia sa se trimita SMS-uri sau mesaje cu diverse coduri, ca trebuia sa se trimita ambalaje prin posta si asa mai departe), concursurile atrag. Premiile cele mari sunt tentante – masini, excursii, aparate diverse etc. – dar nici cele mici nu sunt de lepadat – cate o suta de euro, cate un stick, cafea s.a.
In „Premiul” doua femei, care participasera la un concurs al unei firme de telefonie mobila, castiga, fiecare, marele premiu. Acesta era un premiu… surpriza – cu alte cuvinte nimeni nu stia ce ar putea fi. Dar, tinand cont de specificul companiei, probabil ca toti participantii se gandeau la premii legate de domeniu – un telefon nou, abonament gratuit pentru cativa ani etc.
Cele doua castigatoare sunt invitate la sediul companiei si aici afla… bomba: premiul surpriza consta intr-o inseminare artificiala. Calitatea este garantata.
Evident, cele doua sunt consternate si, mai important, NU doresc premiul.
Una este casatorita si mai are deja trei copii acasa. Cealalta se concentreaza pe cariera si in niciun caz nu se gandeste la un copil acum.
Insa compania le spune ca nu au dreptul sa refuze premiul. Trebuie sa il ridice sau, dupa 30 de zile, vor fi actionate in justitie.
Cele doua castigatoare fac ce fac multe persoane: asteapta sa treaca timpul sperand ca lucrurile nu stau tocmai cum a zis reprezentantul companiei, iar ele nu vor fi fortate sa accepte un asemenea premiu. In aceasta perioada se cunosc mai bine, ba chiar una o ajuta pe cealalta.
Compania se tine de cuvant si cele doua se trezesc chemate la proces. Primesc un avocat din oficiu – unul care nu mai avuse niciodata un proces si care are ticul verbal „deci” – si incepe… circul (intr-un fel).
O situatie absurda, un proces absurd (dar nu in stilul lui Kafka) si un substrat: neputinta in fata unor legi care par, uneori, a nu avea niciun sens.
Am spus ca romanul este inedit din mai multe puncte de vedere, iar pana acum v-am infatisat doar unul: premiul. Un alt element este numele personajelor. Tocmai pentru a sublinia cumva ca intreaga actiune din carte, cu mici variatii, i se poate intampla oricui, personajele poarta nume… deosebite: Oama, Omu, Icsa, Igrec…
Da, serios.
Daca vor gasi vreo portita de scapare sau daca vor trebui sa accepte procedura de inseminare artificiala va lasam sa aflati din roman si sa ii savurati sfarsitul.
Iar eu va mai pun o singura intrebare: fictiune sau realitate?
Va invitam sa cititi acest roman si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}