Festivitatea de premiere a revistei Actualitatea Muzicală, ajunsă la a 29-a ediţie consecutivă, va avea loc miercuri, 24.04.2019, ora 12 în Aula Palatului Cantacuzino.
Premiul pentru proiecte media dedicate muzicii româneşti va fi acordat muzicologului Oltea Şerban-Pârâu pentru Proiectul COOLsound 100, ce reprezintă deschiderea unei porţi virtuale pentru publicul zilelor noastre către istoria muzicii clasice şi contemporane româneşti, văzută prin cheia aniversării Centenarului României.
Premiul pentru interpretarea şi promovarea repertoriului muzical românesc contemporan de creaţie corală îi revine lui Ciprian Ţuţu, dirijor al Corului Academic Radio începând din 2016, care s-a remarcat prin dinamica asimilării repertoriului contemporan de gen, prin calitatea de un remarcabil profesionalism a versiunilor sale interpretative la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale.
Premiul Spectacolul anului este acordat musicalului ”MAMMA MIA” de Benny Anderson și Bjorn Ulvaeus, pe un libret de Catherine Johnson, traducerea şi adaptarea în limba română Ernest Fazekas, versiunea românească fiind prezentată în turneu naţional la Bucureşti (Sala Palatului), Cluj, Iași, Timișoara, Oradea, Craiova, Bacău, Galați, Constanța etc., producție prezentată de Telekom. Este un spectacol jucat cu săli pline în toată țara (sold-out, inclusiv cele 4000 de locuri de la Sala Palatului, şi reluat până acum de 10 ori, cu casa închisă), cu o distribuție alcătuită din soliști (Loredana, Brenciu, Temișan, Țurcașiu), actori (Vaida, Sigartău, Nour, Ladin), dansatori (Flavia Mihășan etc.) de anvergură, cu tineri excepționali descoperiți la casting, cu orchestră live, cu light design computerizat și cu video design, costume şi coregrafie originale și regie regândită pentru fiecare scenă pe care s-a jucat în turneul național. Anul acesta spectacolul a fost reluat în a doua sa stagiune, cu același succes extraordinar.
Premiul Vedeta anului îi revine Deliei, care a dominat anul 2018 prin turneele, discurile şi spectacolele sale grandioase, detaşându-se ”Acadelia”, cu câteva reprezentaţii ”sold out” la Sala Palatului.
Premiul muzicii rock revine grupului Trooper, formaţie înfiinţată în 1995 la Târgovişte de fraţii Alin şi Aurelian Dincă împreună cu Ionuţ Rădulescu pentru a cânta heavy metal şi intitulată iniţial Megarock, apoi White Wolf. Este una din putinele formaţii rock din ţara noastră care cântă mult în limba română, inclusiv peste hotare. La finala naţionala Eurovision, piesa ”Destin” s-a clasat pe locul 2.
Premiul Şlagăre fără vârstă este câştigat de Paul Surugiu – Fuego, pentru spectacolele sale ”Gramofonul cu amintiri” şi ”Tu eşti primăvara mea”, concerte de mare audienţă, în care sunt reamintite cele mai mari şlagăre ale muzicii uşoare româneşti, de la Ion Vasilescu, Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Nicolae Kirculescu, George Grigoriu, Cornel Fugaru, Ion Cristinoiu, Anton Şuteu la Jolt Kerestely, Horia Moculescu, Ionel Tudor.
Premiul muzicii de jazz va reveni saxofonistului Garbis Dedeian pentru o carieră dedicată jazzului.