Sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 10.00, TVR 2 va difuza, sub genericul „Între cer şi pământ", documentarul „Avatarurile unei prietenii". Difuzat în premieră, documentarul realizat de Radu Găină se constituie într-o mărturie emoţionantă despre prietenia dintre Constantin Noica şi Nicolae Steinhardt.
În perioada interbelică, cei doi erau pe poziţii ideologice diferite. Steinhardt era ataşat de idealurile liberalismului conservator, iar Noica se afla, ca şi Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Vulcănescu, sub influenţa carismaticului profesor Nae Ionescu, care îmbrăţişa cauza cauza mişcării legionare.
Tragedia României în timpul dictaturii comuniste i-a adus pe Steinhardt şi Noica, în mod firesc, de aceeaşi parte a baricadei. Suprema probă a loialităţii în prietenie a dat-o Nicolae Steinhardt în momentul în care a refuzat să depună mărturie în procesul intentat de securitate „lotului Noica", chiar dacă acest lucru l-a costat 13 ani de muncă silnică.
Între Nicolae Steinhardt şi Constantin Noica a fost o prietenie vie, ce poate fi considerată model pentru intelectualii care influenţează cultura unui timp şi a unei naţiuni. Pentru Steinhardt, convertit la creştinism în închisoare, experienţa carcerală a însemnat o ofertă de destin în sens dostoievskian, aşa cum îi mărturisea prietenului său la ieşirea din detenţie. La rându-i, Noica a fost cel care i-a găsit lui Steinhardt locul unde acesta avea să-şi împlinească vocaţia de monah.
Structura narativă propusă de realizatorul Radu Găină în acest film s-a inspirat din „Jurnalul Fericirii", dar şi din mărturiile unor personalităţi ale culturii române de astăzi, prezente la colocviul dedicat celor doi la Memorialul Sighet în vara acestui an: Ana Blandiana, Alexandru Zub, George Ardeleanu, Ioan Pintea, Romulus Rusan, I.P.S. Iustin Sigheteanul.
{mosloadposition user10}