Ateneul Tătăraşi Iaşi invită publicul vineri, 29 mai, orele 1900 la premiera spectacolului de teatru UNDERGROUND, de Octavian JIGHIRGIU.
Distribuţia: Irina Scutariu, Nicolae Ionescu, Laura Bilic, Adrian Marele. Durata spectacolului: 1′10 min.
Preţ bilet 12 ron, iar pentru elevi, studenţi, pensionari şi şomeri 6 ron.
Următoarele reprezentaţii ale spectacolului vor fi în data de 30 mai şi 31 mai.
Spectacol – bazat pe un scenariu nonverbal – în care expresia corporală, gestul şi mimica facială suplinesc cu prisosinţă cuvântul.
Întâlnim aici un fapt de viaţă plin de neprevăzut. Patru oameni puşi într-o situaţie-limită, parcurg drumul de la agonie la extaz şi invers, evoluând, când firesc, când straniu, în eterna şi tulburătoarea luptă pentru supravieţuire. Disperarea îi va proiecta în directa descendenţă a tipologiilor, conflictelor şi situaţiilor din teatrul antic. Este un spectacol despre om şi capacităţile lui paradoxale, incredibile, de a distruge şi totodată de a crea. Este un spectacol despre mine, despre tine, despre ceilalţi…
Mă fascinează comunicarea non-verbală. ”Tăcerea expresivă”, profundă şi puternică, determină în spaţiul teatral, un tip de catharsis mai special. Absenţa cuvântului, refuzul rostirii lui scenice, într-o contemporaneitate artistică care a reuşit să-l banalizeze, să-l degradeze, să-l vulgarizeze, devine şansa unui nou început. Recuperându-se prin vizual, arta teatrală pare a se relansa. Artişti de marcă ai spaţiului scenic, regizori, actori, coregrafi, au migrat spre zona plasticii teatrale, ”exprimându-se tăcut”, într-o directă descendenţă a artei lui Marcel Marceau.
După spectacolul Passport, considerat de unii un mecanism de subminare a autorităţii cuvântului, iar de alţii un spectaculos demers estetic probat prin claritatea expresiei, coerenţa liniei dramatice şi relevanţa mesajului transmis, la Ateneul din Tătăraşi ”se tace” din nou. Se face asta elaborat, asumat, cu scop. E vorba de un alt spectacol, cu nume transformat în ”brand” de Kusturica, ce vrea să spună că ”tăcerea e de aur”.
Underground pleacă de la un scenariu personal, pe care l-am ajustat şi îmbunătăţit în lucrul cu actorii. Este o poveste de viaţă, plasată undeva în istoria spectaculosului secol XX. Un qvartet uman complex şi variat, un spaţiu coercitiv şi o situaţie-limită, sunt ingredientele story-ului pe care-l propun.
Nu-i totul grav, nu vă speriaţi! E mult umor, cred eu, în acest joc de-a v-aţi-ascunselea cu viaţa.
În acest spectacol se tace. Tăcerea e consumată în tensiuni ce nu necesită, nu reclamă vocabule pentru a fi transmise spre public. Sper să vă lăsaţi purtaţi de această ”linişte”.
Restul, îl veţi descoperi acolo pe scenă…
Octavian Jighirgiu
{mosloadposition user10}