Începînd cu prima zi a anului 2006 românii pot naviga mai sigur pe Internet. Pentru toţi cei care au dorit apariţia unei soluţii de filtrare a conţinutului ofensiv ce invadează tot mai des ecranele calculatoarelor în timpul navigării pe web, noul an îi întâmpină cu o veste bună. Focalizată in primul rand pe rezultatele din Google, cel mai folosit motor de căutare de către români, dar şi pe navigarea directă prin link-uri, prima soluţie de acest gen din România a fost lansată chiar în prima zi a acestui an de către Positive Media Ro pe site-ul www.genium.ro.
În occident majoritatea portalurilor şi site-urilor generaliste fac eforturi pentru a oferi un conţinut de calitate, lipsit de elemente ofensive la adresa familiei, copiilor si adolescenţilor. În România acest aspect este cel mai adesea ignorat, lucrurile petrecându-se exact invers. Majoritatea portalurilor postează neglijent link-uri către site-uri cu conţinut sexual mai mult sau mai puţin explicit, unele postând imagini de acest gen chiar în paginile proprii. De filtrarea rezultatelor pentru căutări nici nu poate fi vorba. Rezultate “incitante” apar chiar printre primele oferite de o bună parte a portalurilor româneşti.
Din nefericire, de la această situaţie nu fac exceptie pentru români nici marile motoare de căutare internaţionale: Yahoo, MSN şi mai cu seamă Google, folosit de peste 90% de utilizatorii români de internet. Deşi acestea filtrează mulţumitor rezultatele în limba engleză, în limba română capacităţile de filtrare accesibile în modul SafeSearch (căutare sigură) sunt aproape inexistente. O căutare in limba română în care se folosesc cuvinte uzuale, dar care sunt folosite si în site-urile cu conţinut pentru adulţi poate genera rezultate neaşteptate şi nedorite. Apariţia acestor rezultate şi accesarea lor de către copii şi adoloscenţi transformă utilizarea Internetului în momente de maximă penibilitate pentru părinţi sau profesori.
Conţinutul ofensiv, definit ca şi conţinut sexual explicit prin text şi imagini, perversiuni, conţinut profanator sau instigator la acte antisociale, este una dintre cele mai acute probleme ale internetului din zilele noastre. Libertatea maximă de exprimare prin acest mediu modern îşi are şi partea negativă, caracterizată mai ales prin accesul extrem de uşor la aceasta. Diverse organizaţii din Statele Unite au încercat să aprecieze numărul de pagini web active cu conţinut de factură negativă pentru minori. De la cateva sute, apoi mii şi sute de mii s-a ajuns în prezent la ordinul milioanelor de pagini web estimate a avea conţinut ofensiv, fenomenul fiind comparabil cu cel al unei avalanşe. Majoritatea acestora sunt cele cu conţinut sexual explicit, industria pornografiei pe internet fiind una din cele mai prolifice activităţi economice online.
Dar, cel mai grav este că multe din aceste site-uri şi pagini sunt la distanţa de doar un click de posibilii vizitatori, cei mai mulţi tineri adolescenţi. Legături către astfel de pagini apar din ce în ce mai mult în rezultatele motoarelor de căutare, în bannere sau link-uri postate în cele mai neaşteptate locuri.
Chiar dacă nici un serviciu de căutare nu garantează 100% eliminarea conţinutului ofensiv prin aplicarea filtrelor de conţinut, totuşi, existenţa unor astfel de filtre duce la eliminarea majoritatăţii rezultatelor ce se înscriu în această categorie. Mai simple sau mai performante, sistemele ce filtrează conţinutul ofensiv au ajuns să fie incluse aproape obligatoriu în funcţiile oferite de marile motoare de căutare şi marile portaluri. Din nefericire, majoritatea acestor filtre funcţionează doar pentru paginile în limba engleză.
În Statele Unite, asociaţii special constituite pentru protejarea familiilor şi minorilor de conţinutul ofensiv al internetului, fac presiuni prin mailing ori prin instrumente mediatice şi politice asupra marilor portaluri şi motoare de căutare, pentru introducerea sau îmbunătăţirea filtrelor de conţinut.
În România această problemă a conţinutului ofensiv şi a legăturilor către site-uri cu astfel de conţinut a fost trecută cu vederea atât de către societatea civilă cât şi de majoritatea dezvoltatorilor de portaluri şi motoare de căutare. În dorinţa de a atrage cât mai mulţi vizitatori, se oferă cu generozitate link-uri către un conţinunt “tentant” fără a se lua în considerare faptul că acesta poate fi văzut şi de către minori.
Chiar dacă este neglijată de webmasteri, problema conţinutului ofensiv este cît se poate serioasă pentru cei ce utilizează internetul în familiile cu copii. Intrarea sau deschiderea accidentală în prezenţa minorilor a unor site-uri cu conţinut sexual explicit provoacă de multe ori şocuri acestora şi situaţii extrem de jenante părinţilor.
Pentru a evita astfel de situaţii, Positive Media Ro, companie care are ca misiune să ofere servicii internet pentru familie şi tineri în conditiile unui continut de calitate, protejat de site-urile ofensive, a lansat o soluţie de căutare şi navigare pe internet în condiţii de siguranţă. Aceasta este realizată sub forma unei pagini de start pe web accesabilă la adresa www.genium.ro, fiind realizată pe principiul totul într-un ecran.
Pentru căutare pe web utilizatorii români îşi pot folosi motorul de căutare preferat, Google, îmbunătăţit cu capacităţi de filtrare pentru limba română, aflate în stadiul de laborator, neaplicate încă pe Google.ro. Suplimentar, s-a mai introdus un prefiltru pentru aproape 60 de cuvinte ofensive în limba română, ignorate în prezent de Google. În plus pe www.genium.ro utilizatorii pot accesa instantaneu mai multe funcţii de căutare ale Google, de la site-uri şi imagini până la blog-uri, discuţii, referate sau cărţi în limba engleză şi română. Funcţiile de căutare ale Google sunt completate de posibilitatea căutării instantanee în opt aplicaţii de tipul dicţionarelor pentru traduceri, explicative şi enciclopedice.
Această capacitate avansată de căutare este alăturată unor meniuri de navigare rapidă pe internet. Meniurile sunt organizate într-un sistem simplu şi fac imediat accesibile membrilor familiei cele mai bune site-uri pentru România. Site-urile sunt selectate pe acelaşi principiu al calităţii şi siguranţei conţinutului.
Astfel, www.genium.ro oferă legături rapide către cele mai importante servicii de email, ştiri şi publicaţii online din diferite domenii, servicii de informare, rezervări pentru călătorii, comunicare online, vânzări-cumpărări online şi site-uri de top catalogate în două din cele mai atractive directoare româneşti. Sub titlul "Astăzi" utilizatorii au la dispoziţie legături către site-urile ce oferă în modul cel mai concis posibil informaţii la zi despre vreme, curs valutar, cotaţii bursiere, programe tv, programul cinematografelor, horoscop şi diferite tipuri de calendare.
Prin site-ul www.genium.ro Positive Media Ro oferă primul serviciu de căutare sigură – SafeSearch – pentru România dând şi utilizatorilor de internet români posibilitatea căutării mai uşoare şi în siguranţă a informaţiei pentru educaţie, utilităţi şi divertisment.
Pe lângă lansarea acestui serviciu, Positive Media Ro îşi propune şi dezvoltarea începând cu acest an a unui sistem de rating pentru site-urile româneşti, prin analiza calitatăţii şi siguranţei conţinutului pentru utilizatorii familiali şi educaţionali. Astfel de sisteme funcţionează de ani buni în occident, cu precădere în Statele Unite şi stau la baza gestionării traficului pe web efectuat de către minori în familii şi în şcoli.
Pentru anul 2006, an pe care mulţi îl consideră al maturizării internetului în România, se estimează că peste 5 miloane de români vor accesa serviciile online. Dintre aceştia, majoritatea sunt tineri, iar internetul nu va mai fi accesat cu precadere de pe calculatorul de la serviciu, ci şi de pe cel de acasă, ceea ce va face ca internetul să fie la dispoziţia întregii familii. În aceste condiţii, existenţa unui serviciu de căutare în siguranţă pentru familie, copii şi adolescenţi este mai necesar ca oricând.
{mosloadposition user10}