Tehnologia PlasmaclusterIon, folosită în purificatoarele de aer SHARP încă din 1998, este eficientă în eliminarea particulelor virusului COVID-19 din încăperi. Aceasta este concluzia a două studii publicate în umă cu câteva săptămâni de savanți japonezi de renume în domeniul virusologiei, în urma testelor de laborator efectuate pe tehnologia revoluționară Plasmacluster.
Virusul SARS-CoV-2 poate rămâne în picături minuscule în aer, iar oamenii se infectează inspirându-le. Un prim studiu, realizat sub tutela Universității din Nagasaki, arată că, prin folosirea aparatelor care dispun de tehnologia SHARP cu ioni Plasmacluster în spații închise, riscul de infectare cu coronavirus este redus cu peste 90%.
“Se știe că dezinfectanții precum alcoolul și detergenții sunt eficienți pentru a reduce riscul de infectare cu virusul contactat de pe diverse suprafețe. Cu toate acestea, pentru infecția prin aerosoli există puține contramăsuri eficiente, cum ar fi purtarea unei măști. Acum s-a demonstrat inactivarea eficientă a SARS-CoV-2 în particulele de aer prin tehnologia Plasmacluster de la SHARP. Această tehnologie devine utilă în reducerea riscului de infecție în spații precum birouri, case, facilități medicale sau vehicule”, a explicat prof. dr. Jiro Yasuda, unul dintre autorii studiului.
Rezultatele cercetării erau însă previzibile, de-a lungul timpului tehnologia Plasmacluster arătându-și eficiența împotriva unor diverse alte tulpini de virusuri. Astfel, în 2004, a fost dovedit rolul pe care îl are în suprimarea coronavirusului felin, membru al familiei Coronaviridae, iar în anul următor, s-a demonstrat că luptă cu succes și împotriva coronavirusului SARS-CoV (virusul de gripa aviară), genetic similar cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).
Tehnologia SHARP, pe lângă soluțiile inovatoare pe care le aduce, este cunoscută și pentru atenția pe care o acordă fiecărui detaliu. Iar acest lucru este extrem de important în lupta împotriva noului coronavirus. Astfel, un studiu realizat de conferențiarul universitar Masashi Yamakawa, de la Institutul de Tehnologie din Kyoto, expert în analiza particulelor virale aeropurtate, arată că un dispozitiv de tip purificator de aer care distribuie corespunzător ionii Plasmacluster în spațiu poate colecta cu o eficiență foarte mare particulele virale aeropurtate.
“Particulele virale plutesc în aer și pot fi inhalate de către oameni. Din acest motiv, este important ca virușii aeropurtați să fie captați sau îndepărtați în aerul exterior. În timpul funcționării aparatelor de aer condiționat, în special vara și iarna, ventilația se efectuează mai rar și sunt necesare măsuri noi. Prin simularea comportamentului particulelor virale aeropurtate într-o cameră, considerăm că am găsit o metodă prin care se reduc într-o anumită măsură virușii aeropurtați, chiar și în mediile în care este mai dificilă deschiderea geamurilor pentru aerisire”, a observat Masashi Yamakawa.
Experimentele folosite în studii au fost realizate cu suportul SHARP. Compania a dezvoltat, împreună cu cercetătorii, dispozitivul prin care a fost expus coronavirusul timp de aproximativ 30 de secunde la ionii Plasmacluster, iar pentru cel de-al doilea studiu a oferit tot suportul logistic necesar simulărilor.
Tehnologia Plasmacluster limitează din riscurile generate de valul de infectări. Locuințele, birourile sau chiar magazinele ar putea fi dotate cu purificatoare cu ioni Plasmacluster pentru a obține un efect anti-COVID19. De asemenea, o astfel de tehnologie prezentă în școli poate opri transmiterea particulelor de coronavirus între elevi și profesorii prezenți în sălile de curs.