O posibilã citire ineditã despre unele lucruri uitate deja, de prea cunoscute ce sunt. Sursa literarã CARAGIALE ne oferã informaţiile, noi propunem conexiunile contemporane şi modul de abordare.
Într-un interviu din martie 2004, Alexandru Paleologu spunea: „La noi ,Caragiale este urât pentru cã nu se poate suporta inteligenţa. Stadiul actual este unul în care nu mai existã nici un fel de toleranţã, nici un fel de admisibilitate faţã de inteligenţã. Este consideratã dusmanul principal al excrocilor şi imbecililor… Caragiale nu va fi iubit de cãtre români decât dupã ce aceştia vor scãpa de complexele care le macinã sufletul de un secol si jumãtate. Caragiale rãmâne enorm de antipatizat în societatea româneascã”.
Dacã este realã sau nu aceastã observaţie, vor putea sã descopere şi ascultãtorii scenariului realizat de Mihai Lungeanu, alcãtuit din fragmente aparţinând întregii opere caragialiene, rostite de voci inconfundabile: Ion Lucian, Marcel Iureş, George Mihãiţã, Constantin Cotimanis. Alãturi de ei, tinerii actori Vlad Mihu, Ştefan Huluba şi Camelia Pintilie dau viaţã replicilor şi atmosferei pe care o reconstruieşte muzical compozitorul Ioan Dobrinescu. Pe scurt, un îndemn la re-descoperirea întregii opere literare lãsate posteritãţii de I.L. Caragiale, într-un spectacol radiofonic semnat regizoral de Mihai Lungeanu, pe care îl puteţi asculta la Radio România Actualitãţi, sâmbãtã, 28 ianuarie, la ora 23.00.
{mosloadposition user9}