O nouă serie documentară, Atlasul Locurilor Blestemate, debutează la National Geographic, duminică, 20 decembrie, de la ora 21:00. În cadrul acesteia, autorul și exploratorul Sam Sheridan călătorește pe glob în căutarea unor locuri blestemate, cercetează istoria regiunii și folclorul fascinant al locului și folosește ultimele descoperiri științifice pentru a pune în lumină pericolele blestemului.
În fiecare episod, el conturează un portret nou, revelator, al unui loc condamnat, dar și al oamenilor care trăiesc acolo.
Cel de-al treilea episod din cele cinci care alcătuiesc seria documentară explorează blestemul aruncat de Vlad Tepeș asupra Bucureștiului acum mai bine de șase secole și, cu ajutorul geneticii moderne, încearcă să identifice punctul de întâlnire între știintă și mit. Premiera acestui episod are loc pe 3 ianuarie, la ora 21:00.
Documentarul expune momente de mare cruzime ale domnitorului român și trece în revistă încercările grele prin care a trecut Bucureștiul de-a lungul timpului, precum ciuma lui Caragea, care a ucis aproape 50% din populația orașului. Totodată, aduce în prim plan poveștile unor români ce au surprins prin îndârjirea și adaptabilitatea lor în momente de răscruce. Iar cu ajutorul experților în epigenetică*, Sam analizează modul în care traumele istorice și culturale pot afecta generații la rând. Efectele traumei transgeneraționale pot fi psihologice, familiale, sociale, culturale, neurobiologice și posibil chiar genetice, explică specialiștii în cadrul documentarului.
Celelalte episoade explorează teme precum: Triunghiul Bermudelor (pe 20 decembrie), Blestemul orașului Atlantis (pe 27 decembrie), Blestemul din Louisiana (pe 10 ianuarie), Blestemul lui Motham, Virginia de Vest (pe 17 ianuarie).