a fost realizata cu succes la Spitalul de Ortopedie MedLife
MedLife, cel mai mare operator medical privat din România, a înregistrat o nouă premieră pentru medicina românească. Astfel, în cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife a fost realizată o operaţie de hemipelvectomie dreaptă, cu reconstrucţie cu alogrefă şi artroplastie totală de şold.
Acest tip de intervenţie este unică prin complexitatea și riscurile implicate. Operaţia a necesitat 12 ore şi a fost efectuată de o echipă multidisciplinară formată din 12 medici condusă de dl. Prof. Dr. Mihai Popescu (ortopezi, chirurgie vasculară, urologi, chirurgie general, ATI), având la dispoziție aparatură de ultimă generaţie.
Hemipelvectomia presupune înlăturarea unei jumătăţi din bazin (pelvis) şi apoi reconstrucţia bazinului cu alogrefă, aceasta din urmă fiind obţinută de la o bancă de ţesuturi.
“Este pentru prima oară când o intervenţie chirurgicală de o asemenea complexitate se desfăşoară în sistemul medical din România. Ne-am asumat această responsabilitate şi am demonstrat că avem atât o echipă de specialişti cât şi tehnologia necesară pentru a realiza o intervenţie chirurgicală complexă care presupune un mare grad de risc și o atentă monitorizare postoperatorie. Chiar şi în marile spitale din străinătate, genul acesta de operaţii se realizează extrem de rar şi sunt dificil de gestionat. Considerăm că am arătat încă o dată că suntem capabili, chiar şi în mediul privat, să efectuăm un act medical complex care se ridică la nivelul performanţelor medicale din afara ţării. Este important ca românii să ştie ca au această alternativă în România, la costuri mult mai reduse decât cele din occident”, a declarat Nicolae Marcu, Directorul General MedLife.
Intervenţia a fost efectuată la o pacientă în vârstă de 35 de ani, pentru un diagnostic de chist hidatic recidivat1 după o operaţie suferită cu mai mulţi ani în urmă. Pe toată durata operaţiei, s-au succedat 3 echipe de medici specialişti, care au colaborat îndeaproape pentru finalizarea cu succes a acestei intervenţii.
“Numărul de complicaţii raportat la acest tip de operaţii este între 30-90%, iar complicaţiile neurologice sunt unele dintre cele mai frecvente (25%). Avantajul major al reconstrucţiei cu alogrefă este faptul că aceasta poate fi prelucrată în aşa fel încât să se potrivească pe forma defectului, permiţând în final realizarea unei artroplastii cu proteză totală. Intervenţia poate fi considerată o premieră reuşită pentru ortopedia românească însă vom continua să monitorizăm pacienta pentru a preveni orice posibilă complicaţie (fractură de alogrefă, infecţie, nonconsolidare,etc)” a declarat Prof. Dr. Mihai Popescu.
Prima echipă, formată din medici de chirurgie vasculară, urologie şi chirurgie generală a pregătit şi izolat osul afectat și țesuturile moi adiacente, a identificat și eliminat apoi chisturile, în timp ce a doua echipă a pregătit grefa de os, modelând-o pentru a se potrivi exact pe structura bazinului pacientei. A treia echipă de medici a fixat proteza şi a finalizat operaţia. Toate echipele au actionat sub îndrumarea și coordonarea domnului Profesor Mihai Popescu, cel care a diagnosticat cazul si a planificat întreaga operatie.
Pacienta care a stat sub anestezie pe durata a 12 ore, a fost trezită lent in decurs de câteva ore. Monitorizarea și îngrijirea postoperatorie, pe parcursul celor trei săptămâni de spitalizare, au presupus atât kinetoterapia, cât și psihoterapia și terapia durerii, din echipa medicală făcând parte şi un medic psihiatru. Prognosticul post-operator într-o primă etapă este unul bun, însă pacienta urmează să parcurgă o perioadă de recuperare mai lungă, în care va re-învaţa să-şi controleze muşchii şi funcţia motorie a membrului pelvin.
Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie MedLife a fost deschis în luna decembrie a anului trecut fiind cea de-a şasea unitate spitalicească din Sistemul Medical MedLife. Echipa spitalului numără 80 de angajaţi, medici şi asistente medicale care, pe lângă asistenţa şi investigaţiile medicale oferite în zona de ambulatoriu, gestionează o gamă largă de intervenţii chirurgicale: tot spectrul intervenţiilor artroscopice, traumatologie, intervenţii la nivelul antepiciorului, artroplastii totale de şold şi genunchi, intreg spectrul de interventii la nivelul coloanei vertebrale (diformităţi ale coloanei vertebrale, vertrebroplastii, hernii de disc etc.).
1 Boala (chistul) hidatic este o parazitoză dată de tenia echinococus nana, pentru care omul este o gazdă intermediară, în organism dezvoltându-se sub formă de chişturi în interiorul cărora se află un număr foarte mare de “forme intermediare” ale parazitului,denumiţi cisterici.