Lavacow, prima casă de licitații de artă exclusiv online din Estul Europei, prezintă publicului pentru întâia oară o operă de Adrian Ghenie, artistul român al momentului în Occident. Acest eveniment marchează și prima licitație din România care oferă spre vânzare o operă de Ghenie, al cărui record de autor este de aproape 2 milioane de euro pentru opera "The Fake Rothko" tranzacționată la Sotheby’s Londra în mai 2014. De asemenea, Licitația Lavacow Spring Auction, de luni, 30 martie, ora 21:00, propune iubitorilor de artă pe celebrii Salvador Dalí, Joan Miró, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Simon Hantaï, alături de opere ale artiștilor contemporani Dan Perjovschi, Sorin Ilfoveanu, Harry Guttman, Valeriu Mladin.
În licitația Lavacow, Adrian Ghenie este prezent cu un autoportret, în tehnica uleiului, realizat în 2000 – 2001, Self-portrait with Laurels. Autoportretul a fost frecvent exploatat de către artist, însă, în acest caz, pictura amintește de subiectele mitologice din arta clasică și abordarea cromatică a lui Tintoretto. Ceea ce-l diferențiază pe Ghenie este dinamismul pensulației in maniera picturii lui Francis Bacon. Deși realizată la începutul carierei, acum mai bine de 10 ani, opera Self-portrait with Laurels anticipează efervescența artei lui Ghenie din prezent, care a devenit într-un timp record, la 37 de ani, revelația anului în licitațiile internaționale de artă contemporană din 2014, conform unui clasament realizat de platforma online artnet.com. Opera este o ocazie unică pe piața românească de artă și se adresează unui colecționar sau investitor cu viziune globală.
Adrian Ghenie este considerat unul dintre cei mai de succes artiști est-europeni, atât din punct de vedere comercial, fiind tranzacționat de marile case de licitații internaționale Sotheby’s și Christie’s, cât și din punct de vedere al relevanței creației sale pentru arta contemporană. Operele semnate de Ghenie se află în cele mai mari colecții de artă din lume precum cele ale Centrului Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeului Hammer și Muzeului de Artă Contemporană (Los Angeles), S.M.A.K. (Ghent). Lucrările sale au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault (Veneția), Tate Liverpool, Fondazione Palazzo Strozzi (Florența), Galeria Pace (New York). În 2015, Adrian Ghenie va reprezenta România la a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă la Biennale di Venezia, considerată cel mai prestigios eveniment pentru arta contemporană, cu proiectul "Darwin’s Room".
Loturile pot fi vizionate online pe site-ul www.lavacow.com, unde cei interesați pot lăsa oferte de achiziție. Perioada de ofertare se încheie luni, 30 martie, ora 21:00 cu licitația online live Lavacow Spring Auction, când aveți ocazia să participați la viitorul licitațiilor de artă și să vă adjudecați opere emblematice ale unor importanți artiști postbelici și contemporani.