Teatrul National Radiofonic prezinta in premiera absoluta „La Vulpea Rosie”, scenariu radiofonic de Pusa Roth; muzica: Gabriel Bassarabescu; regia artistica: Vasile Manta. Cu Delia Nartea in rolul principal, alaturi de Mircea Albulescu, Cristian Iacob, Constantin Dinulescu, Ion Chelaru, Manuela Ciucur, Alina Teianu, Mihai Niculescu, Eugen Cristea, Ion Arcudeanu. Redactor: Costin Tuchila. Regia de montaj: Mirela Anton. Productia si coloana sonora: Vasile Manta. Regia de studio: Janina Dicu.
Spectacolul va fi prezentat luni 22 martie 2010, la ora 11:00, la barul Hotelului Majestic, in cadrul traditionalelor intalniri „Ne auzim la Majestic”. „La Vulpea Rosie” va fi difuzat sambata 27 martie, ora 23,00, la Radio Romania Actualitati.
Pornind de la biografia vestitei Zaraza, cantareata celebra din Bucurestiul interbelic, Pusa Roth a creat o poveste originala, alta decat cea cunoscuta, adica dragostea dintre Zaraza si Cristian Vasile. Aproape nimic din biografia, de altfel sumara si acoperita de legenda, a Zarazei nu transpare in piesa Pusei Roth, care propune o imagine eliberata de cliseele, adesea de prost gust, care inconjoara figura cantaretei lansate la restaurantul bucurestean „La Vulpea Rosie”. Povestea Zarazei este recreata fictiv, autoarea pastrand doar cadrul de la Vulpea Rosie si amanuntul – nici el verificabil documentar – al calatoriei in Argentina. De fapt, aceasta presupusa calatorie devine o explicatie contextuala a tangoului compus de argentinianul Taglerara, ajuns slagar in Romania, in interpretarea lui Cristian Vasile, sub titlul „Zaraza”.
Recreand atmosfera bucuresteana a perioadei interbelice, autoarea propune un spectacol in cheie moderna, cu muzica originala de Gabriel Bassarabescu. Un muzical, asadar, in care portretul Zarazei, desprins de stereotipii, devine unul viu, construit abil si nuantat, perfect verosimil din punct de vedere teatral-muzical, pentru ca muzica lui Gabriel Bassarabescu nu ramane doar o ilustratie care sa puncteze anumite momente ale actiunii, cum se intampla in multe spectacole cu pretentie de muzical, ci face parte integranta din scenele imaginate de autoare, contribuind, totodata, substantial la portretizarea personajului principal, la crearea dimensiunii interioare necesare intr-o varietate de situatii. Scenariul se impune prin originalitatea viziunii, fluenta naratiunii teatrale, scenele de atmosfera si dialogurile bine conduse. Gabriel Bassarabescu, care semneaza si regia muzicala, a creat o muzica aparte prin formula melodica, ritmica si armonica, cu teme cantabile, evitand tipare cunoscute si intotdeauna foarte adecvate textului poetic. Cu armonie si orchestratie rafinate, aceste cantece au toate atributele unor slagare.
Cu o distributie exceptionala, regizorul Vasile Manta a realizat un spectacol incantator prin ritm si culoare. Interpreta Zarazei, Delia Nartea, construieste cu un firesc desavarsit personajul, intr-o complexitate de nuante sufletesti, cu un registru dramatic bogat, trecand cu abilitate de la o stare la alta. Pe langa jocul actoricesc, se cuvine evidentiata la superlativ interpretarea muzicala, de la calitatile vocale propriu-zise la expresivitatea abordarii stilistice si naturaletea efectelor teatrale obtinute.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}