Misiune Oficială CLDR, Sofia – Forumul Anual al Dunării
Misiunea organizației cu caracter național ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” – CLDR România, membră a Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (Viena), precum și a Rețelei Europene a Comisarilor Dunăreni (fondată în Budapesta, 2017), fost plasată în acest an în contextul preluări Președinției de către România a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) cu ocazia Forumului Anual al Dunării (Sofia, octombrie 2018).
Scopul principal a constat în explorarea de noi parteneri potențiali pentru formarea și extinderea consorțiilor, în special în lumina recentei lansări a platformei de internaționalizare a educației și business ”Academia Dunăreană a Inovării Macroregionale” și a formării Grupului de Suport pentru Consiliul Consultativ SUERD, inițiat în parteneriat cu USH Pro Business, și care se bucură deja de amabilul sprijin al Coordonatorului Național SUERD – MAE, al Academiei Române, al Academiei de Științe Agricole și Silvice, a altor importante universități, centre de cercetare și entități cu caracter național și local.
1. În cadrul dezbaterilor în plen, care s-au bucurat de prezența și intervențiile Comisarului European pentru Dezvoltare Regională Corina CREȚU, a Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport Tibor NAVRACSICS, a Vicepremierului Bulgariei Ekaterina ZAKHARIEVA, focalizarea a fost în mod preponderent pe interconectarea între conservarea patrimoniului natural și cultural, dezvoltarea de tip durabil a turismului dunărean și pe aprofundarea ”digitalizării transformative” în sprijinul creșterii economice și creării de noi locuri de muncă.
În acest context, din partea partenerului CLDR, Dr. Urb. Pietro ELISEI, expert în planificare urbană al ISOCARP și al Comisiei Europene (Urban Innovative Actions) / Manager General URBASOFIA, a oferit o prezentare comprehensivă asupra bunelor practici acumulate până în prezent în cursul implementării SUERD, cât și asupra unor componente și accente prioritare asupra cărora decidenții și beneficiarii de finanțări europene în domeniu ar merita să se concentreze. Vorbitorul a scos în relief în special importanța sincronizării investițiilor în infrastructura rutieră și turistică în raport cu evoluția industriei ospitalității, ca business, odată cu alte tipuri de intervenții conexe precum protecția mediului, regenerarea patrimoniului urban și explorarea a noi forme de cooperare și dezvoltare pe fondul schimbărilor rapide a tehnologiilor, mentalităților și așteptărilor grupurilor-țintă principale de vizitatori în regiunea Dunării. Totodată, în prezentarea sa, el a pledat în sensul unei diferențieri inteligente între conceptul de diversificare a ofertei turistice în contrast cu fenomenul de ”turistificare” – monotonie / banalizare prin repetiție. În esență, în baza propriilor învățăminte extrase, în intervenția din partea României, s-a pledat pentru o luare a tuturor deciziilor majore cu privire la dezvoltarea turismului pe baza extinderii consultărilor decidenților cu antreprenorii și beneficiarii activităților turistice și pe necesitatea generării unei ”guvernanțe colaborative”, singura capabilă să coaguleze un suflu îndrăzneț și vizionar la scară macroregională.
În cadrul intervenției Coordonatorului Național SUERD – Ministerul Afacerilor Externe, Consilierul Diplomatic Dr. Radu GORINCIOI a insistat în mod deosebit pe necesitatea unor corelații și interconectări cât mai palpabile și argumentate mai ales în cursul procesului de programare al viitoarei perioade de finanțări UE 2020-2028. Întrucât, la recomandarea Comisarului European Corina CREȚU, se resimte urgența unei ”macroregionalizări de ansamblu a Uniunii Europene”, reprezentantul român a susținut că de acum înainte macrostrategiile regionale trebuie să devină un așa-numit filtru, o verigă intermediară în raport cu programele de finanțare UE tradiționale în așa fel încât, la final, să percepem cu toții o coerență cât mai consistentă a rezultatelor atinse. În practică, aceasta ar urma să se traducă prin consultări mai frecvente și punctuale la toate nivelurile de decizie / consultare, în care sunt angrenați coordonatorii naționali SUERD, coordonatorii celor 11 arii prioritare, punctele de contact ale acestora în cele 14 State Membre etc. Rolul-cheie în acest proces de armonizare este previzionat să îl joace Punctul Focal al Strategiei, deținut de Municipalitatea Viena în tandem cu Secretariatul Tehnic încredințat MDRAP – Romania.
La închiderea lucrărilor, a avut loc un moment festiv și de bilanț, în urma căruia Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, Dr. Victor NEGRESCU a preluat în mod oficial Președinția SUERD. Acesta a subliniat că vede momentul respectiv mai mult ca pe o împărtășire în continuitate cu partenerii bulgari cu care va continua să se consulte și pe viitor, precum și faptul că deținerea Președinției SUERD va fi tratată drept o ”prioritate-cheie” în cadrul asumării Președinției Consiliului UE. În acest sens, acesta a amintit că cele peste 50 de evenimente și acțiuni din perioada 2018-2019 vor fi subsumate unei viziuni comune cu ceilalți actori SUERD din care, dacă toți se vor implica, noi toți vom avea doar de beneficiat de pe urma succesului transpunerii Strategiei.
2. În marja lucrărilor Forumului Dunării, delegația română a mai avut întâlniri și discuții punctuale cu alți decidenți și experți prezenți precum cu Coordonatorul European SUERD – Director în cadrul DG REGIO-Comisia Europeană, Marco ONIDA, cu Coordonatorul secțiunii SUERD din cadrul Joint Research Centre / EU Science Hub (Comisia Europeană), Prof. Miroslav VESKOVIC, care a coordonat expoziția interactivă de proiecte din cadrul Forumului, cu Comisarul Șef Dunărean Peter LANGER – Coordonator General CoDCR, cu Dr. Jorg MIRTL – Punctul Focal SUERD Viena, cu Matthias HOLZNER, Consilier Ministerul Afacerilor Europene – Landul Baden Wurttemberg, cu Gordana PLAMENAC, Președinte Danube Competence Centre (Belgrad); cu Miklos BARABAS, Director European House / Coordonator Danubiana Network (Budapesta) etc.
Misiunea CLDR a mai inclus participarea la Conferința Europeană a Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR), precum și o vizită la Plovdiv, în cadrul căreia Directorul Artistic al Asociației Plovdiv 2019 Svetlana KUYUMDZHIEVA a angajat un dialog asupra stadiului pregătirilor înaintea preluării rolului de Capitală Culturală Europeană de către Plovdiv și a facilitat o vizită de informare la Centrul de Informare Turistică și la principalele obiective de patrimoniu cultural-istoric ale orașului cu un trecut de locuire atestat istoric de peste 6000 de ani.