Crăciunul, vacanțele, darurile mult așteptate și momentele frumoase alături de familie se apropie. Prin urmare, gândiți-vă la organismul vostru și pregătiți-l înainte de această perioadă de sărbătoare. Rețineți că este important să consumați suficiente fructe și legume și să aveți cele mai bune obiceiuri alimentare. Șerban Damian, expert al campaniei „Mousse și suc 100% – aici sunt vitaminele istețe”, dezvăluie câteva sfaturi folositoare pentru această perioadă.
Susțineți organismul!
Crăciunul și sărbătorile de iarnă sunt perioade pline si aglomerate în bucătărie. Mâncărurile pe care le alegem poate ca nu sunt pe placul celor mai pretențioși, însă Crăciunul se referă și la păstrarea tradiției. Ciorba de porc cu afumătură sau peștele prajit cu salata de cartofi nu pot fi niciodată la fel de gustoase ca de Crăciun.
Pentru că urmează multe preparate grele pentru organism, acesta trebuie pregătit puțin înainte. De exemplu, puteți planifica o perioadă de post înainte de sărbători. „Pregătiți cina cu alimente mai ușoare, bogate în nutrienți și vitamine și renunțați la caloriile grase. Creșteți aportul de fructe și legume, care ajută la o digestie mai rapidă și furnizează organismului vitamine, apă și substanțe nutritive. Nu uitați de mișcarea fizică, care e important să nu fie omisă în timpul sărbătorilor. Nu este necesar să aveți un antrenament la sala de fitness, ci puteți încearca schiul alături de familie sau plimbările în aer liber”- menționează Serban Damian.
Varietate în bucătărie
Fructele și legumele ar trebui să constituie baza alimentației, chiar dacă există mai puține opțiuni pe timp de iarnă. „Alegeți rădăcinoasele, pe care le puteți consuma în formă naturală sau le puteți prelucra. Acestea sunt excelente ca și garnitură pentru alte preparate sau pot fi incluse în supele de legume, care reprezintă un element esențial în alimentația zilnică. Nu excludeți ingredientele tradiționale, cum ar fi cartofii, varza, sfecla roșie și leguminoasele. Acestea pot fi combinate într-un mod sofisticat pentru pregătirea supei, precum și pentru mâncăruri principale. Dacă vorbim despre fructe, puteți alege merele, perele sau citricele, care sunt bogate în vitamine în sezonul rece”, adaugă Șerban Damian.
Alternative la fructele și legumele proaspete
Dacă nu consumați fructe și legume proaspete, există alte modalități de a le procesa și de a le consuma. Încercați sucurile 100% și mousse care conțin fructele și legumele din care sunt produse. Conform legislației UE, este interzisă adăugarea de conservanți, coloranți sau zahăr în aceste produse.
Dacă sunteți la serviciu, la școală sau planificați o călătorie cu familia, luați cu voi un suc 100% sau un mousse. Acestea produse pot înlocui una dintre cele cinci porții zilnice recomandate de fructe și legume. OMS recomandă să consumăm cel puțin cinci porții în fiecare zi – o porție fiind echivalentul unui pahar de suc 100% sau al unui mousse de fructe și legume.