Referitor la investigaţia formală pe care Comisia europeană a deschis-o cu privire la posibilele ajutoare acordate de România societăţii Mittal Steel Roman, Direcţia Marketing şi Relaţii Publice este în măsură să facă următoarele precizări:
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, imediat ce va primi notificarea Comisiei Europene cu privire la ajutoarele acordate în procesul de privatizare a S.C. PETROTUB S.A. Roman (actuala Mittal Steel Roman), va depune toate eforturile pentru clarificarea acestei situaţii, va pune la dispoziţia Comisiei toate informaţiile solicitate şi se va conforma deciziilor forului european. Decizia Comisiei Europene de a deschide o astfel de investigaţie formală este perfect legală şi normală, având în vedere Tratatul de aderare a României ce cuprinde dispoziţii specifice cu privire la restructurarea industriei siderurgice.
AVAS consideră că evoluţia economico-financiară a societăţii după privatizarea acesteia şi menţinerea ei în piaţă, sunt argumente şi probe suficiente cu privire la faptul că decizia de a privatiza şi nu de a lichida S.C. PETROTUB S.A. Roman a fost una corectă.
Date generale ale procesului de privatizare:
Mittal Steel Roman a fost privatizată în cadrul programului de privatizare prin forţe proprii al AVAS (fostul APAPS), prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a 69,7680% din capitalul social al societăţii în octombrie 2003. Compania are ca obiect de activitate producerea şi comercializarea ţevilor fără sudură, laminate la cald, forjate pe dorn, laminate şi / sau trase la rece
La 30 august 2003, la un capital social de 361.107.725 mii lei, societatea înregistra pierderi totale de circa 270 miliarde lei, respectiv aproximativ 8 milioane USD şi datorii totale de aproximativ 3.000 de miliarde lei, reprezentând circa 84 milioane USD.
În data de 23 iulie 2003, APAPS (Actualul AVAS) a lansat spre vânzare prin negociere pe bază de oferte finale, îmbunătăţite şi irevocabile un număr de 10.077.565 acţiuni, reprezentând 69,7680% din capitalul social al societăţii comerciale PETROTUB S.A. Roman. Până la data limită, 4 august 2003, la sediul instituţiei s-a primit o singură ofertă, din partea LNM HOLDINGS NV. În urma analizei documentelor depuse de către ofertant, acesta a fost acceptat la negocieri în vederea trecerii în proprietate privată a S.C. PETROTUB S.A. Roman.
În urma negocierilor, contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni s-a semnat împreună cu firma LNM HOLDINGS NV. Efortul total angajat de către cumpărător a fost de 83 milioane USD din care:
o valoarea totală a tranzacţiei, reprezentând preţul pachetului de acţiuni, investiţiile tehnologice şi de mediu: 43 milioane USD;
o 40 milioane USD datorii comerciale asumate.
{mosloadposition user10}