Cu privire la declaraţiile referitoare la procedura de lichidare voluntară a S.C. TRACTORUL S.A. Braşov, Direcţia Marketing şi Relaţii Publice din cadrul AVAS prezintă, în cele ce urmează, punctul de vedere al lichidatorului desemnat de Autoritate, Casa de Insolvenţă Transilvania, făcut public în data de 11 iulie 2007 : „Faţă de afirmaţiile senatorului PLD Nicolae Vlad Popa, referitoare la procedura de lichidare voluntară a SC Tractorul UTB SA Braşov şi adjudecarea activului funcţional “Platformă Industrială Tractorul” de către Flavus Investiţii SRL Bucureşti, în virtutea principiului transparenţei, Casa de Insolvenţă Transilvania face următoarele precizări:
a) Procedura de lichidare voluntară a SC Tractorul UTB SA Braşov s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, actele lichidatorului desemnat fiind aprobate şi confirmate de către AVAS, în calitate de autoritate publică implicată, potrivit legii. Procedura de valorificare aleasă de către lichidator, licitaţia publică cu strigare, conferă cele mai mari garanţii în ceea ce priveşte transparenţa şi competitivitatea între ofertanţi în obţinerea celui mai bun preţ. Deosebit de important este, considerăm noi, faptul că cei patru ofertanţi în faza finală a licitaţiei, împreună cu consultanţii lor, reprezentanţi ai unor firme renumite în domeniu, au apreciat în unanimitate modalitatea de organizare şi desfăşurare a întregii proceduri, iar cei trei “învinşi” au renunţat imediat după adjudecare, în scris, la orice contestaţie. În plus, pe tot parcursul procedurii, reprezentanţii mass-media au fost informaţi asupra tuturor actelor lichidatorului, dovezi în acest sens fiind numeroasele articole din presa locală şi naţională. Din comisia de licitaţie care a desemnat câştigătorul au făcut parte doi reprezentanţi ai lichidatorului şi trei ai creditorilor, între care şi liderul Uniunii Sindicale Tractorul.
b) Strategia de valorificare ca activ funcţional a întregului patrimoniu imobiliar şi utilajelor aferente a fost concepută de către lichidator având la bază numeroase argumente tehnice şi de oportunitate, printre care: numeroasele scrisori de intenţie depuse de către cei interesaţi, estimarea evaluatorului, dificultăţile din punct de vedere al cărţilor funciare în identificarea şi valorificarea separată a activelor independente, urgenţa cu care trebuia finalizată procedura de valorificare. Confirmarea faptului că strategia aleasă a fost cea optimă, reiese din achiziţionarea caietului de sarcini aferent întregului activ de către 15 ofertanţi, înscrierea efectivă cu depunerea garanţiei de aproape 4 milioane euro a 7 ofertanţi şi competiţia în faza finală a licitaţiei între patru ofertanţi. Preţul obţinut, raportat la perioada extrem de scurtă a promovării vânzării şi la valoarea efectivă care va fi achitată într-o perioadă de 30 de zile, 77 milioane de euro, reprezintă, încă o dată, confirmarea unei proceduri de succes.
c) Considerăm că, prin cele precizate, am înlăturat definitiv suspiciunile referitoare la transparenţa şi corectitudinea vânzării. De asemenea respingem cu fermitate şi afirmaţiile referitoare la “încrengătura PNL-PSD”, cu complicitatea AVAS care “patronează întreaga afacere”, şi prin urmare şi activitatea lichidatorului. Am demonstrat, documentele vorbesc, că toate actele lichidatorului au fost justificate cu argumente tehnice, de legalitate şi oportunitate. Pe această cale, reiterăm invitaţia publică adresată d-lui senator, consilierilor şi avocaţilor Domniei sale: suntem la dispoziţia dumnealor în scopul studierii cu atenţie a tuturor documentelor, regulamentelor şi legislaţiei în vigoare care guvernează procedura şi al explicării tuturor neclarităţilor care persistă după lecturarea acestor precizări, pentru a risipi orice urmă de îndoială şi pentru a asigura o atmosferă de calm şi stabilitate sub care să continue activitatea pe platforma industrială braşoveană.
d) Nu dorim să comentăm, în acest stadiu, argumentele juridice ale avocatului d-lui senator, domnul Gheorghe Piperea, însă nu putem să nu observăm, cu îngrijorare, prezenţa Domniei sale, pentru a treia oară, în poziţii de adversitate cu derularea în condiţii optime a procedurii de lichidare voluntară: iniţial, în contestarea desemnării Casei de Insolvenţă Transilvania ca lichidator, poziţie din care a solicitat suspendarea procedurii, ulterior în campaniile media care au precedat prezentarea raportului de ţară, iar acum în susţinerea acestei nulităţi absolute a contractului de vânzare – cumpărare.
e) Majoritatea covârşitoare a specialiştilor în domeniu consultaţi de noi apreciază derularea cu maximă celeritate a valorificării Platformei industriale Tractorul şi reintroducerea acesteia în circuitul economic. Creditorii vor recupera aproximativ 30% din pasivul impresionant al uzinei, cifrat la 243 milioane euro, bugetele câştigă un contribuabil potent financiar, în locul unui bolnav care nu achita mai nimic, foştii salariaţii vor avea locuri de muncă mai sigure şi mai competitive. Cumpărătorul şi-a asumat obligaţiile privind menţinerea obiectului de activitate pentru o perioadă de 10 ani, cea de a reangaja cu prioritate dintre foştii salariaţi disponibilizaţi ai uzinei, precum şi cea de a achita întregul preţ până la data de 15 august 2007.”
{mosloadposition user10}