De la 1 ianuarie 2007, data integrării României în Uniunea Europeană, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu mai poate acorda ajutoare de stat în procesul de trecere în proprietate privată a societăţilor din portofoliu. Există, ca excepţie, unele situaţii în care se pot acorda ajutoare de stat, dar numai cu respectarea strictă a condiţiilor impuse de legislaţia europeană în domeniul concurenţei şi cu acordul prealabil a Comisiei Europene. Pot fi acordate ajutoare de stat pentru salvarea si/sau restructurarea unor societăţi comerciale în dificultate, situaţie în care societatea trebuie să întocmească un program de restructurare compatibil cu standardele europene, ale căror costuri trebuie sa fie suportate în proporţie de cel puţin 50% de societatea beneficiară.
În aceste condiţii, demersul acţionarului minoritar al societăţii Rulmentul, împreună cu o parte din foştii angajaţi, prin care AVAS este acuzată de neimplicare în restructurarea uzinei, în sensul neacordării unui ajutor de stat, contravine principiilor legislaţiei europene, in condiţiile in care societatea nu a depus nici un program de restructurare care sa respecte condiţiile legale.
Precizăm că în cazul Electroputere Craiova nu se vor acorda ajutoare de stat, aşa cum nu s-au acordat nici în cazul privatizării Automobile Craiova.
Comisia Europeana are dreptul să-şi pună întrebări cu privire la orice demers care i se pare că nu corespunde legislaţiei comunitare, inclusiv în ceea ce priveşte orice suspiciuni de acordare a unui ajutor de stat, procedura de verificare fiind un demers formal, care se înscrie în activitatea obişnuită a Comisiei.
{mosloadposition user10}