Având în vedere informaţiile vehiculate în presă referitoare la plăţile Sapard, dorim să aducem următoarele precizări:
· Comisia Europeană nu a tăiat finanţările în cadrul programului Sapard, ci doar le-a îngheţat temporar.
· În data de 9 iulie 2008, Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a transmis o scrisoare Ministerului Economiei şi Finanţelor din România prin care îl informa despre decizia de a exclude de la rambursare toate cheltuielile relevante (SAPARD).
· Comisia va lua în considerare reluarea rambursărilor după ce autorităţile române vor confirma implementarea adecvată a unui plan de măsuri, aspect ce trebuie să fie reconfirmat şi de un organism independent de audit.
· Scrisoarea din 9 iulie a fost transmisă în urma efectuării unui audit de către Comisie care a evidenţiat deficienţe importante în ce priveşte respectarea criteriilor de acreditare şi a aspectelor referitoare la conformitate.
· Planul de măsuri necesar a fost trimis Comisiei de către România pe data de 31 iulie 2008. Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a informat autorităţile române despre primirea acestuia şi a cerut efectuarea unor îmbunătăţiri suplimentare.
Context
Serviciile Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală au efectuat o misiune de audit în România în perioada 3-13 iunie 2008.
Auditul a constatat deficienţe în sistemul de gestionare şi control al Agenţiei SAPARD din România (comparativ cu Bulgaria, unde au fost constatate acte de corupţie, situaţia din România este mai degrabă caracterizată de neajunsuri importante înregistrate de sistemul de gestionare şi control).
Comisia Europeană a cerut autorităţilor române, printr-o notă trimisă în data de 9 iulie, elaborarea unui plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Acest plan de măsuri trebuie să fie prezentat nu mai târziu de 31 august 2008.
Lista elementelor care trebuie să fie cuprinse în planul de măsuri este destul de lungă. Însă:
– lista include deficienţele înregistrate în gestionarea tuturor măsurilor pentru care se efectuează plăţi în cadrul programului SAPARD (şi care sunt detaliate în nota din 9 iulie pentru a sprijini autorităţile române să le remedieze într-un timp scurt, cum ar fi evitarea riscului dublării unei plăţi, respectarea principiului separării sarcinilor, efectuarea de controale)
– de asemenea, anumite proiecte trebuie reevaluate.
Prin urmare, Comisia Europeană:
1. cere autorităţilor române să excludă din cererile de plată transmise Comisiei orice utilizare adiţională de fonduri în cadrul programului SAPARD şi va lua în considerare reluarea rambursărilor de îndată ce va fi primită o confirmare de la NAO (Responsabil Naţional de Autorizare) care să certifice că planul de măsuri este implementat în mod adecvat (aspect reconfirmat de către un organism independent de audit).
2. ia notă de faptul că, în situaţia actuală, nu există nici o garanţie a procesării corecte a cererilor de rambursare depuse de către beneficiarii finali – şi a execuţiei plăţilor către ei – şi consideră că plăţile din cadrul programului SAPARD către beneficiarii finali vor putea fi reluate doar în momentul în care implementarea planului de măsuri a început.
{mosloadposition user10}