Cryptocurrency Dust sau praful de criptomonedă, deși exacta de mult timp din punct de vedere practic, totuși, nu exista un termen care ar defini acest concept. Termenul oficial de Crypto Dust a fost implementat pentru prima dată de către marketerii platformei Binance.
În acest articol descriem în detaliu acest concept – ce reprezintă la general și ce reprezintă praful de Bitcoin.
sursa foto
Ce reprezintă praful criptomonedelor?
Într-o percepție mai simplă, praful de criptomonede reprezintă mici valori fracționale ale unei unități de criptomonedă, atât de mici încât de obicei nu pot fi tranzacționate. Acestea nu pot fi tranzacționate din simplu motiv că taxa pentru tranzacție ar fi mult mai mare decât valoarea propriu-zisă a activelor care doresc a fi tranzacționate.
Reieșind din cele menționate, o bună parte din platformele de tranzacționare a criptomonedelor păstrează fondurile sub valoarea prafului criptografic sub forma de fonduri inactive în portofelul criptografic a utilizatorului. De aici provine și un alt termen – criptograf. Aceste fonduri, cu părere de rău nu pot fi utilizate până valoarea acestora nu ajunge la pragul acceptabil de către platforma de tranzacționare (peste limita valorii de criptopraf).
Citind ceea ce am menționat mai sus, cel mai curând, îți pui întrebarea – de unde apare acest criptopraf care, de facto, nu are o anumită utilitate? Criptopraful apare atunci când utilizatorii fac tranzacții. Precum cunoaștem, tranzacțiile se efectuează datorită minerilor. Minerii primesc un comision pentru serviciile lor, iar acest comision variază foarte mult – de la „aproape zero” la sume foarte mari. Astfel, nu poate fi prezisă cantitatea exactă de criptomoneda care va fi cheltuită pentru achitarea comisionului minerului, de aceea, deseori, utilizatorului îi rămâne în cont o anumită sump foarte mică – criptopraf.
Praf de Bitcoin
Reieșind din modul în care se formează criptopraful, devine evident că cripto praful se poate forma în cazul oricărei criptomonede. Bitcoinul, în acest context, desigur, nu reprezintă o excepție. Totodată, precum cunoaștem, bitcoinul are și o valoare mult mai mare comparativ cu celelalte criptomonede disponibile pe piața cripto. În acest sens, cu cât valoarea criptomonedei este mai mare, cu atât problema prafului de criptomonede devine mai mare. Prin urmare, praful de pe rețeaua Bitcoin are, desigur, un volum foarte mare. Problema a devenit foarte acută când BTC a crescut brusc în decembrie 2017 și taxele au fost foarte mari. În prezent, puteți cumpăra Bitcoins la bitcoin-profit.app fără griji – praful cripto nu poate afecta esențial această criptomonedă.
Aspectele negative a prafului criptografic
În cazul bitcoinului, praful criptografic nu este doar ceva care există acolo undeva la fund și atât.Praful criptografic al Bitcoin are două aspecte negative. Primul, desigur, este dezavantajul utilizatorilor. În al doilea rând, supraîncărcă blockchain-ul deja încărcat, făcându-l mai puțin eficient și reducând productivitatea întregului sistem.
În cazul Bitcoin, praful cripto poate fi considerat cantități mici de BTC care pot fi transferate, dar acest lucru nu are sens economic. Pe lângă aceasta, asemenea tranzacții nu corespund regulilor de securitate și, respectiv, prezintă anumite riscuri și poate reduce semnificativ confidențialitatea utilizatorilor blockchain-ului.
Pe lângă cele menționate, să nu uităm că Blockchain-ul Bitcoin este public și toate tranzacțiile pot fi vizualizate. Astfel, în cazul în care un singur utilizator are mai multe portofele cripto în care sunt stocate anumite cantități de praf cripto și dorește să centralizeze tot acest praf într-un singur portofel, acest lucru va putea fi observat public. Astfel, utilizator va pierde anonimatul, ceea ce, în lumea criptografica, cu siguranță, nu este un avantaj cu care ar merita să te lauzi.
Arderea prafului de criptomonede
Pentru a reduce cumva aceste cantități enorme de cripto-praf (care nu fac decât să suprasolicite blockchain-urile), s-a implementat o tehnologie care permite arderea acestor fonduri inutile. Acest lucru s-a obținut prin implementarea unui algoritm “mai econom” din punct de vedere al scalabilității și din punct de vedere al comisioanelor. Acesta funcționează ca o căutare în toate datele de intrare, încercând să găsească între ele cantitatea exactă de Bitcoin pe care utilizatorul dorește să o cheltuie.
Concluzie
Criptopraful reprezintă cantități mici de criptomonede care, la prima vedere, nu au nici un un efect pozitiv sau negativ. Totodată, în cazul bitcoinului, de exemplu, aceste cantități de praf crypto nu fac decât să frâneze blockchain-ul. Anume din acest motiv s-au implementat algoritmi de ardere a cripto prafului. Accesează chiar acum Bitcoin profit și începe să tranzacționezi fonduri criptografice reale, mult mai valoroase decât praful criptografic!