Statisticile cele mai recente indică preocuparea crescută a românilor faţă de igiena spaţiului domestic, prin orientarea spre produse cât mai performante de igienizare a locuinţei. De asemenea, conform ultimului studiu al Institutului Naţional de Statistică privind înzestrarea populaţiei cu bunuri de folosinţă îndelungată, o creştere importantă s-a înregistrat la aspiratoarele de praf şi la alte aparate electrocasnice cu tehnologii performante.
LG prezintă date relevante privind praful de casă şi alergiile, sub consilierea dr. Poliana Leru, specialist în alergologie şi imunologie clinică.
Alergia este o reacţie anormală, exagerată cantitativ sau modificată calitativ, faţă de anumite substanţe, cum sunt praful de casă, unele alimente, medicamente, particule inhalate sau cu care venim în contact. “Praful din locuinţe şi din alte spaţii închise reprezintă o sursă majoră de alergene, cu care toţi venim permanent în contact. Asistăm la o creştere alarmantă a bolilor alergice în toată lumea, o adevărată ‘epidemie a alergiilor’. Riscul de apariţie şi severitatea acestor boli pot fi reduse semnificativ prin îndepărtarea prafului din locuinţe, respectiv printr-o curăţenie corectă. Tehnologia inovatoare de comprimare a prafului, propusă de aspiratorul LG Kompressor reprezintă un progres remarcabil în lupta cu alergiile induse de praf. De aceasta vor beneficia în special persoanele atopice, predispuse la alergii, sau cele care au deja alergii manifeste, împiedicând agravarea bolilor”, afirmă doamna dr. Poliana Leru, specialist în alergologie şi imunologie clinică.
Alergiile cele mai frecvente în România
Alergenele cel mai frecvent întâlnite la noi în ţară şi responsabile de alergiile persistente sunt cele de interior, conţinute de praful de casă (amestec de acarieni, scuame de animale, fibre textile, microfungi), urmate de mucegaiuri şi pisica. Aceste alergii au incidenţă cu precădere în zonele dezvoltate, urbane, faţă de zonele cu un nivel scăzut de dezvoltare, respectiv cele rurale.
Praful de casă
Structura prafului de casă este foarte complexă, conţinând, pe lângă acarieni şi particule antigenice de origine animală (pisica, câine, rozătoare), insecte (păianjeni, gândaci de bucătărie, muşte), fungi de interior, particule de polen, resturi alimentare, fibre textile, pulberi inerte.
Acarienii excretă particule cu dimensiuni asemănătoare granulelor de polen (10 – 35 microni) care sunt protejate de o membrană chitinoasă şi pot rezista timp îndelungat. Dezvoltarea lor se face la temperaturi de 25 grade C şi este favorizată de igiena deficitară a locuinţelor şi de umezeală. Pentru a evita orice risc, având în vedere sensibilitatea tot mai crescută la praf, este indicată menţinerea unei igiene riguroase chiar la o temperatură ambientală mai joasă de 25 grade C.
Relevanţa clinică a alergiei la praful de casă
Se estimează că 20% din populaţia lumii prezintă sensibilitate la praful de casă, aceasta fiind asociată cu risc important de a dezvolta boli alergice, cum sunt rinita alergică persistentă, astmul bronşic sau dermatita atopică. Au fost menţionate şi alte tipuri de alergii induse de praful de casă, cum ar fi urticaria, conjuctivita alergică şi chiar anafilaxia.
Acarienii din praful de casă au rol esenţial în declanşarea şi agravarea bolilor alergice, fiind dificil de înlăturat. Severitatea alergiilor respiratorii induse de acarieni se corelează cu o igienă necorespunzătoare a locuinţelor. Chiar o expunere la cantităţi mici, cuprinsă între 0,22 – 2 microgr/g praf, s-a dovedit un factor important de sensibilizare alergică la indivizii predispuşi.
Implicaţiile unei concentraţii ridicate a prafului de casă
Persoanele atopice, respectiv cele cu o predispoziţie genetică de a dezvolta boli alergice pot reacţiona exagerat chiar la contactul cu cantităţi mici de alergene conţinute în praful de casă. Acest risc este cu atât mai mare cu cât sensibilizarea s-a produs în primele luni şi ani de viaţă, ceea ce arată cât de importantă este protejarea copiilor din părinţi atopici faţă de contactul cu alergenele sensibilizante.
Evitarea riscului de sensibilizare la alergiile de interior
Riscul de sensibilizare la alergiile de interior poate fi redus prin reducerea concentraţiei de praf din locuinţă, printr-o igienă frecventă şi corespunzătoare. Aceasta presupune ştergerea zilnică a prafului, aspirarea des a covoarelor şi a pardoselii.
Pe lângă aceasta, trebuie avute în vedere o serie de alte metode, cum ar fi aerisirea locuinţei, evitarea umezelii, spălarea frecventă a lenjeriei de pat, a covoarelor, etc. De asemenea, trebuie îndepărtate urmele de mucegai, gândacii de bucătărie şi chiar posibilele rozătoare, în special în locuinţele vechi.
Metode recomandate pentru o curăţenie eficientă în locuinţă
Metodele tradiţionale de curăţat nu sunt destul de eficiente pentru a îndepărta praful format în locuinţe. Metodele obişnuite de curăţenie ridică praful, agravând simptomele alergiei la praf de casă. Pentru aspirarea locuinţei, este indicat ca aspiratorul să aibă filtre speciale. De asemenea, folosirea unor aparate de filtrare a aerului sau aparate de aer condiţionat dotate cu sisteme performante de filtrare pot contribui la purificarea aerului din locuinţe şi prevenirea alergiilor.
Dezvoltarea unor tehnologii care să prevină răspândirea particulelor de praf în aerul din casă reprezintă un pas important pentru prevenirea alergiilor. Tehnologia motorizată de comprimare a prafului, inovaţie adusă de LG Kompressor previne răspândirea particulelor de praf în aerul din casă prin comprimarea prafului, aceasta ajutând la menţinerea igienei deoarece recipientul poate fi golit extrem de uşor, fără ca praful să se împrăştie.
Tehnologii folosite pentru reducerea concentraţiei de praf din locuinţe
In prezent, o serie de tehnologii bazate pe sisteme avansate de filtrare au fost dezvoltate pentru a reduce concentraţia de praf de interior sub pragul de risc. Reducerea expunerii la alergene de interior se poate face cu ajutorul filtrelor HEPA – high efficiency particulate air filters.
Acestea au fost produse iniţial în anii 1940 în SUA pentru îndepărtarea particulelor radioactive, fiind apoi utilizate pentru purificarea aerului din locuinţe. Filtrele HEPA trebuie să îndeplinească standarde stricte pentru a fi capabile să îndepărteze cel puţin 99,95% din particulele cu dimensiuni mai mari de 0,3 microni.
{mosloadposition user10}