Primăria Capitalei a aprobat vineri, 20 ianuarie, un miting şi un marş de protest, organizate de către membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, pentru ziua de marţi, 24 ianuarie, începând cu ora 9.30. Traseul include şi sediul TVR din Calea Dorobanţilor, unde protestul va continua până la 16.30. Faţă de aceste evenimente, facem următoarele declaraţii:
Televiziunea Română respectă dreptul la opinie şi informare corectă a fiecărui cetăţean. În ultimele 10 zile, de când au început protestele, reporterii TVR au stat permanent printre manifestanţii din Bucureşti şi din întreaga ţară şi au transmis informaţii despre evenimentele din stradă.
Prin intermediul reporterilor de la studioul central şi de la staţiile teritoriale, în programele sale informative, de pe TVR 1 şi TVR 2 (jurnale, emisiuni de publicistică şi ediţii speciale) şi în special pe TVR INFO, post dedicat ştirilor, TVR a prezentat constant şi detaliat toate protestele. De asemenea, Televiziunea Română a oferit ample spaţii de dezbatere principalilor lideri politici, dar şi reprezentanţilor societăţii civile.
Telespectatorii au fost informaţi în timp real despre evoluţia evenimentelor. Ştirile TVR au alocat un spaţiu amplu de emisie acestui subiect, programul TVR INFO fiind consacrat aproape în exclusivitate transmisiunilor din stradă şi analizei acestora.
Faţă de solicitarea organizatorilor protestului Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate de a avea o întâlnire cu reprezentanţii TVR, marţi, 24 ianuarie, conducerea Televiziunii Române îşi arată, pe această cale, disponibilitatea de dialog.
Conducerea TVR reaminteşte că agenda editorială a canalelor televiziunii publice aparţine strict profesioniştilor cu răspundere editorială din TVR, aceştia stabilind-o în funcţie de tipul evenimentelor aflate în desfăşurare, impactul acestora (local, naţional sau internaţional) şi gradul de interes pe care îl prezintă în acel moment. Prin legea de funcţionare a Televiziunii Române, intruziunea managementului instituţiei sau a oricărei alte persoane, care nu are atribuţii editoriale în TVR, în politica editorială este interzisă.
TVR condamnă violenţa stradală şi atacurile la adresa jurnaliştilor aflaţi în mijlocul evenimentelor, pentru a-şi face datoria. Televiziunea Română respectă dreptul la liberă exprimare şi îşi propune să reprezinte o platformă reală de dezbatere pentru toate subiectele importante, ca parte a misiunii sale de serviciu public de televiziune.
TVR se află în topul încrederii românilor, potrivit sondajelor efectuate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), respectiv Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), în 2011. Potrivit IRES, în aprilie 2011, 51% dintre respondenţi au declarat că au încredere multă şi foarte multă în televiziunea publică, comparativ cu televiziunile private, care înregistrează un procent de 46%, sau mass-media în general, cu un procent de 42%. Un studiu mai recent, realizat de CURS în luna octombrie 2011, arată că, la nivel naţional, 65% dintre români au încredere în Televiziunea Română, iar programele de ştiri ale TVR conduc topul despre obiectivitate (66%), imparţialitate (53%) şi respectă agenda cetăţeanului (71%)*.
NOTĂ: Prin statutul său, TVR este instituţie de interes naţional, iar paza şi protecţia sediilor sale este asigurată de către de jandarmi. Aceştia se află exclusiv sub ordinele superiorilor lor din Ministerului Administraţiei şi Internelor. Reprezentanţii Televiziunii Române nu au posibilitatea şi nici intenţia de a interveni la nivel decizional în acţiunile jandarmilor.
* Potrivit studiului sociologic organizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), în luna octombrie, la nivel naţional, 65% dintre români au încredere în Televiziunea Română, iar programele de ştiri ale TVR conduc topul despre obiectivitate (66%), imparţialitate (53%) şi respectă agenda cetăţeanului (71%). Sondajul de opinie a fost realizat de CURS, la solicitarea TVR, în luna octombrie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional: 1.102 respondenţi cu vârste de 18 ani şi peste, marjă de eroare ±3%.
** Conform unui sondaj organizat de către Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES), în aprilie 2011, 51% dintre respondenţi au declarat că au încredere multă şi foarte multă în televiziunea publică, comparativ cu televiziunile private, care înregistrează un procent de 46%, sau mass-media în general, cu un procent de 42%.