Privitoare la prevederile legale, pe cale de a fi votate in Parlament in aceste zile si ca replica la manifestarile de protest si sensibilizare ale ONG-urilor de protectie a animalelor:
CLUBUL CAINILOR UTILITARI considera ca problema cainilor fara stapan din Romania este tratata, atat de catre societatea civila, cat si de catre autoritatile decidente, intr-un mod prea emotional, cu ignorarea argumentelor rationale care trebuie sa fie parte a deciziilor de construire a unei strategii de rezolvare a acestei probleme.
Ca profesionisti ai comportamentului canin, cu experienta de lucru in protectia animalelor si prin documentare in literatura stiintifica in domeniu, instructorii nostri si-au format o parere despre posibilele solutii ale acestei probleme. Astfel, in ciuda oricaror dorinte ale populatiei, problema maidanezilor nu poate fi rezolvata in mai putin de 10-15 ani datorita unei situatii ecologice specifice:
Ritmul natural de crestere a unei populatii de caini fara rasa in conditii de libertate este de cel putin 600% pe an;
Ritmul natural de crestere a numarului de caini de diferite rase din gospodariile umane este tot de 600% pe an. Avand in vedere ca in Romania, sub 10% din cainii cu stapan sunt castrati si ca procentul de gospodarii care adopta un nou caine nu creste cu 600% pe an, numarul de caini abandonati este in crestere in fiecare an;
Numarul de caini comunitari in viata, la un anume moment, intr-o comunitate umana este determinat de factori ecologici cum ar fi: resursele de hrana si apa, posibilitatile de adapost si impartirea teritoriului, expunerea la epidemii si boli etc.;
Posibilitatile populatiei de adoptie si ale autoritatilor de a prinde si eutanasia aceste animale sunt foarte mici in comparatie cu ritmul in care aceste animale se nasc si mor in mod natural, astfel ca impactul unor asemenea masuri este insesizabil.
Exemplul Bucurestiului:
Intre 2001 si 2008, conform rapoartelor ASA, au fost eutanasiati 150 000 de caini;
Numarul estimat de caini fara stapan din Bucuresti a fost acelasi atat la inceputul acestei campanii, cat si la sfarsitul acesteia – 50 000;
In cei 7 ani ai campaniei, pe strazile din Bucuresti, s-au nascut, conform algoritmului de mai sus, cel putin 14 000 000 de caini si au fost abandonati un numar incalculabil din gospodariile umane, insa din ei au supravietuit, datorita conditiilor specifice de mediu numai 50 000.
Atfel cei 150 000 de caini eutanasiati nu au avut niciun fel de impact asupra populatiei de caini fara stapan din Bucuresti.
Situatia Romaniei:
In perioada comunista functionau numai putin de 3 fabrici care prelucrau pielea si carnea de caine rezultata din programele de control ale cainilor maidanezi. Cu toate acestea, cainii fara stapan existau pe strazi, ca si azi, cand nu functioneaza niciun program de acest gen. Mai mult, numarul a crescut doar datorita dezvoltarii teritoriale si economice a comunitatilor umane.
In aceste conditii singura cale viabila de reducere a populatiei de maidanezi este compusa din 3 masuri, aplicate simultan:
– Schimbarea strategiei de aruncare, colectare si depozitare a gunoiului, pentru a controla resursele de hrana;
– Obligativitatea sterilizarii cainilor a caror inmultire nu are un scop lucrativ specific, pentru a controla abandonurile;
– Sterilizarea cainilor fara stapan pentru a controla inmultirea lor, fara a-i scoate din teritoriu unde pot supravietui alti caini;
Dupa minim 10 ani de aplicare a acestei solutii conjugate, se poate discuta despre aplicarea unor solutii ca eutanasierea, adoptia sau construirea de adaposturi.
Important! In alte tari solutia eutanasierii sau a adoptiei si construrii de adaposturi este viabila pentru ca in acele tari nu se poate vorbi de o populatie stabila de caini fara stapani ca la noi, ci de un numar de caini abandonati, care sunt prinsi inainte de a incepe ciclul de inmultire naturala!
Detalii:
//infomaidanezi.blogspot.com/2010/05/cainii-maidanezi-din-bucuresti-solutii.html
Clubul Cainilor Utilitari este un proiect initiat de cativa tineri instructori canini, psihologi si alti entuziasti si pasionati, care isi propune formarea cat mai multor caini de utilitate sociala:
– O echipa de Cautare si Salvare cu caini special antrenati;
– O echipa de Terapie Asistata de Animale;
– Programe sportive si educationale pentru copii si tineri.
Web: www.caini-utilitari.ro
Facebook: //www.facebook.com/pages/Clubul-Cainilor-Utilitari/113222132075192
Email: caini.utilitari@gmail.com