O expoziție sentimentală care prezintă fenomenul cultural al iubirii și felurile prin care Planeta sărbătorește luna dedicată amorului
– Evenimentul va avea loc în perioada 12 februarie-10 martie, în Timișoara și Iași –
În luna îndrăgostiților și a tuturor romanticilor de pretutindeni, vizitatorii sunt invitați să pornească într-o călătorie fascinantă pentru a descoperi cum arată și cum este sărbătorită dragostea în jurul lumii, printr-o expoziție-eveniment, cu totul atipică și multidisciplinară. Aceasta va cuprinde unele dintre cele mai seducătoare povești și dovezi de iubire, despre cum decurge arta seducției și jocul amorului în toată lumea, cu pornire din istoria intimă a României. Evenimentul este imaginat de Asociația ESCU, găzduit și sprijinit în perioada 12-27 februarie de ansamblul mixed-use Iulius Town Timișoara și între 2-10 martie de ansamblul mixt Palas Iași. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, în perioada amintită, între orele 10:00 și 22:00, cu intrare gratuită.
Expoziția va cuprinde un parcurs documentar captivant, alături de artefacte și obiecte de memorabilia și instalații creative și artistice supradimensionale, ilustrații, videouri, colecții de obiecte din universul amoros, zone interactive pentru public. Acestea sunt reprezentate de spațiile tematice din expoziție, care vor purta denumirile sugestive: Dragostea în jurul lumii. Galeria cuplurilor celebre; Instalație artistică Love & Marriage – Lennon & Yoko: Hair Peace / Bed Peace; Perete mural realizat din lucrările ilustratoarei Ana Bănică; Simboluri, memorii și idei din trecut despre iubire; Instalație de lumini și forme – Heart Attack; Cuvinte de dragoste, povești amoroase din ficțiune; Perete interactiv Iubire: amour: love.
Expoziția scoate la lumină, într-o manieră emoționantă și personală, întâmplări și episoade de dragoste din țări diverse, dar și din imaginarul amoros premodern şi modern, care acoperă mai multe perioade de timp, mituri și legende, personaje istorice care au schimbat societatea, celebrități, opere de artă, literatură și muzică, oferind o sursă de inspirație pentru modul în care oamenii din marile orașe înțeleg iubirea.
În zilele desfășurării acestui eveniment, vizitatorii vor putea explora tabuurile, marile iubiri ale aristocrației și societății artistice, poziţia avută de femeie într-o societate în schimbare continuă, rafinamentul vestimentar care desemna esența senzualității sau a purității, balurile, serile dansante, scrisorile și vederile de amor, cadourile date între îndrăgostiți, muzele, descântecele, ispitele și dorințele, obiceiul curtării și al căsătoriei. În centrul acestei expoziții se află o serie de povești de dragoste din viața reală, surprinse prin asemănările unor modele – din Antichitate, apoi secolul al XVI-lea și până la cupluri ale secolului XX.
De asemenea, expoziția cuprinde un micro-eveniment denumit Luna Femeii: românce preaiubite, prin care se va face trecerea de la perioada dedicată dragostei (Valentine’s Day și Dragobete), la cea dedicată celebrării femeii, va fi surprinsă o galerie a româncelor celebre care au mișcat lumea din loc, obținând numeroase performanțe în domenii precum cinematografie, muzică, diplomație, moda, design, balet, teatru, arte vizuale, știință, totul organizat în marja Zilei Internaționale a Femeii.
Context curatorial
Dragostea, sub o mare parte din formele și teritoriile ei, am putea afirma că este o chestiune ce ține de domeniul sentimentelor, dar și de artă, literatură și biochimie. Dar ce este, în fapt, dragostea? Empatie? Atașament? Acolo unde francezii folosesc doar termenul amour, grecii antici foloseau patru cuvinte: eros, care însemna dorință, pasiune carnală; storge, dragoste de familie; agape, dragoste dezinteresată și filie, prietenie, legătură socială, iar românii au un cuvânt al lor, netraductibil, dor. Cert este însă că pentru fiecare vocabular al oricărei limbi existente în lume, iubirea are un cuvânt al ei, ceva care o semnifică, atât este de omniprezentă în viețile noastre.
Colecția această uimitoare de istorisiri întoarce pe toate fețele unele dintre ideile noastre despre dragoste și ne extinde viziunea asupra vieții amoroase din alte colțuri ale lumii, această expoziție dezvăluie în cele din urmă iubirea ca element constant și definitoriu al experienței umane din ultimii 2000 de ani. În timpul cercetărilor noastre, am dat peste cupluri aflate la începutul relației lor și cupluri care nu și-au exprimat niciodată emoțiile în zeci de ani de căsnicie. Am dat peste dragoste sub forma iubirii interzise, relațiilor poliamoroase, căsătoriilor aranjate, relațiilor care sfidează convențiile sociale, care depășesc granițele sau care au lăsat totul în urmă în numele iubirii.
Un proiect inițiat și organizat ca design expozițional de: Asociația ESCU.
Găzduit și sponsorizat de: Iulius Town Timișoara și Palas Iași.
Evenimentul este organizat cu respectarea restricțiilor impuse prin lege de situația pandemică SARS-CoV 2.