Sub genericul „Poveşti de istorie”, TVR 2 vă propune, în acest weekend, o călătorie în inima staţiunii Govora. Realizatoarea Emilia Nicolaescu vă invită să aflaţi sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 14.00, cum s-a născut această localitate vâlceană şi care este istoria apei sărate de Govora.
“În 1876, un ţăran, pe numele lui Gheorghe Ciurea, săpa un puţ. Şi, ce să vezi ? Din fundul pământului, iese păcură şi apă sărată. Atunci au început forări mai serioase. Dar nu petrolul i-a făcut cunoscuţi pe cei care locuiesc aici, ci apa sărată şi iodurată şi nămolul bun pentru tot felul de tratamente.”, aşa începe povestea de sâmbăta aceasta.
După construirea unui hotel modern, care a atras turişti dornici de relaxare, dar şi pe cei care căutau calităţile terapeutice ale apei de Govora, a fost ridicat aici şi un cazinou, proiectat de către prima femeie arhitect din lume, Virginia Andreescu-Haret.
Şi tot aici a fost înfiinţată, în anul 1637, cea de-a doua tipografie din Ţara Românească, fiind dăruită Mănăstirii Govora chiar de către Matei Basarab. Printre cele mai importante lucrări ieşite de sub tiparniţa acestei mănăstiri se numără Pravila bisericească (Pravila de la Govora), prima scriere de acest fel în limba română.
Aflaţi povestea localităţii Govora şi greutăţile prin care a trecut aceasta de-a lungul vremurilor, în documentarul realizat de Emilia Nicolaescu şi difuzat de TVR 2 sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 14.00.
{mosloadposition user9}