Sanctuarul de urşi de la Zărneşti, creat în mijlocul pădurii, dă o nouă viață unor animale traumatizate. Duminică, 7 noiembrie, ora 18.00, la TVR 1, Codruţa Angelescu ne spune povestea câtorva oameni fantastici care au crezut într-un cer fără gratii pentru toate aceste animale.
Probabil, cei mai mulţi dintre noi habar nu avem că în România se află cel mai mare sanctuar de urşi din lume! Are 69 de hectare şi găzduieşte 117 urşi proveniţi din 5 țări – toți salvați din condiții de captivitate sau găsiți accidentaţi în păduri. Cei mai mulți dintre ei au trăit ani de zile închiși în cuști, în condiții îngrozitoare, greu de imaginat.
Acum 20 ani, în România, au început lupta împotriva unor astfel de abuzuri doi oameni: Cristina şi Roger Lapis, care au găsit-o pe ursoaica Maya chinuită într-o cuşcă din Bran. Ar fi vrut nespus de mult să o elibereze, dar nu aveau unde să o ducă. Deşi îngrijită zilnic de soţii Lapis, Maya nu a rezistat și s-a stins. A rămas însă promisiunea pe care cei doi i-au făcut-o: că va exista un loc unde urșii captivi vor primi a doua șansă.
„Din păcate avem şi 20 de urşi aduşi din libertate, cei care se apropie de oraşe, de gunoaie… Aş fi preferat să păstrăm natura asfel încât aceştia să poată trăi liber. Dacă pentru cei care au petrecut 25 de ani într-o cuşcă, Libearty este singura soluţie, pe urşii din pădure e păcat să-i închidem undeva”, spune Cristina Lapis, fondatoarea Libearty, preşedinta Asociaţiei Un milion de prieteni.
„Astăzi, Sanctuarul de urşi de la Zărneşti, creat în mijlocul pădurii, dă o nouă viață unor animale traumatizate, fiind administrat de câţiva oameni fantastici, care au crezut şi cred într-un cer fără gratii pentru toate aceste animale a căror viaţă şi demnitate erau zdrobite în numele supremaţiei speciei umane” – Codruţa Angelescu, realizatoarea reportajului pe care telespectatorii TVR 1 îl vor putea vedea duminică, la „Dosar România”.
„Momentul eliberării unui urs este greu de descris în cuvinte… Este o eliberare în acelaşi timp şi pentru sufletul nostru, care ştim în ce condiţii oribile a putut să stea, dar mai ales când vedem că ajunge în sfârşit să trăiască aşa cum ar fi trebuit să trăiască toată viaţa lui”, adaugă Paula Ciotlos, vicepreşedinta Asociaţiei Un milion de prieteni.
Cine sunt cei care au proiectat şi transformat în realitate acest loc, cum este viața animalelor în sanctuar, care sunt poveștile urșilor care trăiesc aici şi ce-i motivează pe oamenii care îi îngijesc – aflăm din reportajul Codruţei Angelescu, „Pentru un cer fără gratii”, duminică, 7 noiembrie, ora 18.00, la TVR 1.
În fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.
Realizator: Codruţa Angelescu
Director de imagine: Mihai Pătraşcu
Producător tv: Răzvan Butaru