Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Poveste de vara cu aroma de rom cubanez

Imaginează-ţi un loc în care soarele străluceşte cu putere toată ziua, în care oamenii sunt mereu prietenoşi şi trăiesc din plin fiecare moment, un loc a cărui autenticitate este dată de culori vii şi contraste puternice. Imaginează-ţi o seară relaxantă, savurând un pahar de rom sau un cocktail revigorant pe terasa unui restaurant. În jurul tău, oameni a căror bucurie şi dragoste de viaţă sunt molipsitoare dansează pe ritmuri de salsa şi rumba. Este o seară autentică cubaneză, o seară în Havana. Ceea ce face acest loc cu adevărat special este vitalitatea oamenilor şi savoarea romului autentic.

Havana este locul în care, mergând pe urmele lui Ernest Hemingway, te opreşti la El Floridita şi savurezi un Frozen Daiquiri chiar în locul unde acesta a fost inventat, sau bei un Mojito la Bodeguita del Medio. Alături de Hemingway, Errol Flynn, Greta Garbo, Ava Gardner, Nat King Cole şi Mary Pickford sunt numai câţiva clienţi celebri ai acestor faimoase localuri care au contribuit la faima Havanei.

Havana Club a recreat luni puţin din atmosfera Havanei, pe marginea piscinei de la Daimon Club: povestiri despre Cuba şi rom, cocktailuri preparate după reţete tradiţionale şi savurate pe ritmuri cubaneze. Aflaţi pentru prima dată în România la invitaţia Havana Club, Miguel Angel Diaz, Brand Ambassador Havana Club şi Damian Dominguez Perez, barman al Havana Club Internaţional, au împărtăşit barmanilor din Bucureşti, experienţa lor despre rom şi le-au transmis acestora  vitalitatea, energia, El Culto a la Vida specifice poporului cubanez. Această întâlnire face parte dintr-un program complex de pregătire a barmanilor din întreaga lume, Havana Club Master Class. Tot în luna iunie vor mai avea loc alte două sesiuni de training pentru oamenii din spatele barurilor din Constanţa şi Cluj. Experţii cubanezi au adus savoarea Cubei în 50 de ţări până acum, povestind despre istoria şi producerea romului şi împartăşind barmanilor secretele reţetelor tradiţionale ale celebrelor cocktailuri cubaneze.

Havana şi-a câştigat reputaţia de mecca a cocktailurilor datorită talentului barmanilor şi calităţii romului cubanez. Havana Club îşi are originea puternic legată de tradiţia preparării cocktailurilor şi de oraşul Havana. Acesta este locul în care s-au născut cocktailurile Cuba Libre, Mary Pickford, Hemingway Special, El Presidente şi Mulata. Crearea faimoaselor cocktailurilor cubaneze datează din 1920 când barmani din întreaga lume s-au alăturat barmanilor cubanezi. În 1924 a fost înfiinţată prima asociaţie de barmani, ‘Club de Cantineros’ , care apus bazele unei şcoli pentru pregatirea cocktailurilor şi a organizat competiţii de bartending.

Cuba este o ţară cu lungă tradiţie în fabricarea romului şi a reuşit să menţină vie această artă, fiind cunoscută ca “Insula romului” datorită trestiei de zahăr (aduse pentru prima dată pe continentul american de Christopher Columb în anul 1493), climei favorabile, solului fertil şi ştiintei maeştrilor cubanezi – Maestro Roneros. 

În secolul al XVIII-lea, din trestia de zahăr localnicii au fabricat pentru prima dată romul aspru şi nedistilat, numit “tafia” şi cunoscut drept romul marinarilor. Anul 1860 este anul de naştere al romului aşa cum îl ştim astăzi, odată cu introducerea alambicului.

Toate romurile din gama Havana Club sunt învechite în butoaie diferite, unele foarte vechi din stejar şi altele mai tinere, folosite doar o dată sau de doua ori pentru păstrarea whiskey-ului sau burbon-ului. Alegerea butoaielor este crucială în procesul de învechire pentru că lemnul este cel care dă culoare, aromă şi complexitate lichidului. Añejamiento, o adevarată artă bazată pe procese succesive de învechire şi amestec al romurilor, este esenţa Havana Club şi îl diferenţiază de alte romuri. Procesul de învechire, Añejamiento, este unul dintre cele mai lungi din lume. Reţetele sunt secrete şi păstrate cu mare grijă de Maestros Roneros.

COCKTAILURI HAVANA CLUB

MOJITO
Cuba este fără dubiu locul de naştere al cocktailului Mojito. Cubanezii povestesc că primul Mojito a fost făcut în secolul al XVI-lea, când era denumit “El Draque”, după numele unui pirat şi vânzător de scalvi englez – Francis Drake.

Se spune că numele Mojito vine de la “mojo”, un condiment cubanez făcut din lime, folosit pentru a da aromă mâncărurilor. Având lime ca unul dintre ingredientele principale, băutura a devenit cunoscută drept un cocktail cu “puţin mojo”, în limba spaniolă – Mojito.

Ingrediente
1 lingură de zahăr
Sucul de la jumătate de lime
Mentă proaspată
50 ml de Havana Club Añejo 3 Años
Apă minerală

Mod de preparare
Într-un pahar înalt se striveşte menta proaspătă. Se adaugă sucul de la jumătate de lime şi o lingură de zahăr. Se toarnă 50 ml de Havana Club Añejo 3 Años şi se adaugă 2-3 cuburi de gheaţă. Se umple paharul cu apă minerală, se amestecă şi se decorează cu un bucheţel de frunze de mentă.

MOJITO ROYAL

Ingrediente
1 lingură de zahăr
15 ml de suc de lime
1 bucheţel de mentă
60 ml de Havana Club 7 años
60 ml de apă minerală
60 ml de şampanie Mumm
Mod de preparare:
Într-un pahar înalt se striveşte menta proaspătă, împreună cu sucul de lime şi o lingură de zahăr. Se adaugă apa minerală şi cuburile de gheaţă. Se toarnă 60 ml de Havana Club 7 años şi se completează cu şampania Mumm. Se amestecă şi se decorează cu mentă.

DAIQUIRI

Daiquiri este un cocktail care îşi are originea în Cuba la începutul secolului al XX-lea. Este foarte probabil ca localnicii care frecventau o plajă numită Daiquiri lângă Santiago să fi fost primii care au savurat aceast cocktail. Primul Daiquiri se făcea cu bucăţi mari de gheaţă până în 1920 când barmanul Constantino Ribalaigua, proprietarul barului Havana’s El Floridita, a îmbunătăţit reţeta adăugând gheaţă pisată şi lichior de cireşe amare. În Havana, băutura a devenit cunoscută drept “Daiquiri Floridita".

Ingrediente
1 lingură de zahăr
Sucul de la jumătate de lime
Un strop de lichior de cireşe amare
50 ml de Havana Club Añejo 3 Años

Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele cu gheaţă pisată folosind un blender şi se serveşte în pahar de cocktail.

MULATA

Ingrediente
1lingură de zahăr
15 ml de suc de lime
30 ml lichior de cafea
45 ml de Havana Club 7 años
Mod de preparare
Se toarnă toate ingredientele într-un blender şi se adaugă gheaţă pisată. Se amestecă timp de 30 sec. Se serveşte în pahar de cocktail. 

OLD ROSE DAIQUIRI

Ingrediente
1 lingură de zahăr
10 ml de suc de lime
20 ml de sirop de căpşuni
60 ml de Havana Club 7 años
2 căpşuni
Mod de prepapare:
Se toarnă toate ingredientele într-un blender şi se adaugă gheaţă pisată. Se amestecă timp de 30 sec. Se serveşte în pahar de cocktail. 

SANTIAGO DAIQUIRI

Ingrediente
2 linguri de zahăr
10 ml de suc de lime
45 ml de Havana Club 7 Años
1 ardei iute verde

Mod de preparare
Se toarnă toate ingredientele într-un blender şi se adaugă gheaţă pisată. Se amestecă timp de 30 sec. Se toarnă într-un pahar de cocktail.

CUBA LIBRE
Împreună cu Mojito şi Daiquiri, Cuba Libre a fost prima dată savurat în Cuba, cel mai probabil în 1900, anul în care cola a fost prima dată adusă în Cuba. “Cuba Libre!” a fost strigătul de luptă al armatei cubaneze în timpul războiului de independenţă care s-a încheiat în anul 1878.

Ingrediente
Câţiva stropi de lime sau suc de lămâie
50 ml de Havana Club Añejo Especial sau Añejo 7 años
120 ml de cola
Mod de prepapare
Se pun 2-3 cuburi de gheaţă într-un pahar înalt. Se adaugă Havana Club Añejo Especial şi câţiva stropi de lime sau suc de lămâie. Se umple paharul cu cola şi se decorează cu o felie de lămâie sau lime.

CULTO A LA VIDA

Ingrediente
1 lingură de zahăr
15 ml de suc de lime
120 ml suc de merişor
60 ml de Havana Club 7 años

Mod de prepapare
Într-un pahar înalt, se dizolvă 1 lingură de zahăr în 15 mil de lime. Se adaugă cuburi de gheaţă şi sucul de merişor. Se adaugă the Havana Club 7 años şi se amestecă.

Bucuresti, 19.06.2009

{mosloadposition user10}

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.