Mănâncă gras, fii suplu: De ce grăsimile sunt secretul pentru scăderea în greutate și o sănătate de fier de dr. Mark Hyman este cartea care te va ajuta să pierzi în greutate, să te simți mai bine, să previi bolile cardiovasculare, diabetul, demența și cancerul și chiar să trăiești mai mult, schimbându-ți fundamental principiile după care îți alegi alimentele pe care le consumi.
Te-ai gândit vreodată că mâncând mai multe grăsimi poți fi mai sănătos, mai plin de energie și mai slab? Dacă nu, Editura ap! te invită la o lectură ce îți poate schimba total viața.
Autorul cărții, dr. Mark Hyman este o autoritate recunoscută la nivel internațional în medicina funcțională, fiind în paralel medic de familie, speaker, educator și un avocat activ al acestei laturi a medicinei. Medicina funcțională se ocupă cu optimizarea stării de sănătate a indivizilor cu ajutorul nutriției. În paralel cu activitatea de medic, dr. Hyman este editor medical la publicația The Huffington Post. A colaborat cu numeroase emisiuni de televiziune americane, actualmente fiind consilier și uneori coprezentator invitat la The Dr. Oz Show.
Cărțile sale se vând ca pâinea caldă în America și nu numai, drept dovadă, s-a clasat de 12 ori pe primul loc în topul New York Times al celor mai bine vânduți autori, având în palmares până acum 12 bestsellere. Dintre acestea amintim: „The Blood Sugar Solution 10Day Detox Diet”, „The Blood Sugar Solution 10Day Detox Diet Cookbook”, „The Blood Sugar Solution”, „The Blood Sugar Solution Cookbook”, „The UltraMind Solution”, „The Daniel Plan”, „The Daniel Plan Cookbook” sau „UltraMetabolism”.
Dr. Mark Hyman este unul dintre cei mai activi combatanți împotriva epidemiei americane de obezitate, contribuind alături de alți lideri din domeniul său de activitate la eradicarea acesteia prin oferirea de educație nutrițională populației de toate vârstele.
După 50 de ani în care americanii au respectat indicațiile nutriționiștilor cu privire la grăsimi, eliminându-le din alimentație, aceștia s-au trezit mai grași și mai bolnavi ca niciodată. Autorul oferă ca exemplu statistici oficiale referitoare la evoluția obezității și la deteriorarea stării de sănătate a americanilor, surprinzând totodată cum se reflectă aceste probleme în economia țării.
Autorul însuși își povestește propria experiență pe care a trăit-o în plină epocă a carbohidraților, când o alimentație pe bază de paste, pâine și prăjituri era considerată una sănătoasă.
„Nu mâncam junk-food; nu beam niciodată sucuri și nici nu mâncam mâncare procesată. Aveam o dietă alcătuită din alimente integrale, bogată în cereale, fasole, fructe și legume, și nu exageram cu zahărul. Mâncam puține grăsimi. Dar corpul continua să devină din ce în ce mai flasc. […] Apoi, pe parcursul ultimilor zece ani, când s-a schimbat cursul lucrurilor, am început să-mi schimb atât propriile obiceiuri alimentare, cât și recomandările pe care le făceam pacienților mei. Am văzut oameni care au slăbit 45 de kg sau mai mult și care au oprit evoluția diabetului de tip 2. Am văzut pacienți renunțând la insulină și optimizându-și toți indicatorii de colesterol pentru că mâncau mai multe, nu mai puține grăsimi.
Schimbările din corpul meu erau remarcabile. Nu doar că puteam să mă concentrez mai bine, dar am și pierdut șapte kilograme, am scăpat de așa-zisele „mânere ale dragostei”, talia mi s-a subțiat cu cinci centimetri, iar la cincizeci și cinci de ani sunt mai musculos și mai în formă decât am fost vreodată, chiar dacă fac mai puțin sport. Mă simt mai tânăr și mai energic ca niciodată.”
Pe parcursul cărții autorul descrie în amănunt cele 21 de zile ale planului Mănâncă gras, fii suplu. Acest plan reprezintă o resetare completă a organismului la toate nivelurile. Dr. Hyman te va convinge că dacă vei schimba felul în care îți alimentezi corpul timp de 21 de zile, vei reuși să oprești hormonul care stochează grăsimile, să-ți reprogramezi genele ca să pierzi în greutate și să fii sănătos, să-ți blochezi poftele din fașă și să arăți și să te simți mai bine ca oricând. Vei scăpa de kilogramele nedorite, vei ameliora sau chiar elimina complet problemele de sănătate și vei opri evoluția bolilor. Vei avea o piele radioasă, o minte limpede și ascuțită și vei deborda de energie.
Mai mult decât atât, autorul susține că planul Mănâncă gras, fii suplu va avea efecte pozitive asupra digestiei tale, a stării tale de spirit, a pielii, a greutății, a sănătății tale mintale, a somnului, dar și a libidoului, crescându-ți totodată semnificativ nivelul de energie, atenuându-ți problemele cu sinusurile și secrețiile nazale, dar și alergiile. Asta pentru că planul Mănâncă gras, fii suplu nu este doar un plan pentru scădere în greutate, ci unul pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate în general și a-ți reseta întregul sistem, în condițiile în care: „Sănătatea este dreptul fundamental al omului și ne-a fost răpit.”
În ultima secțiune a cărții vei găsi rețete delicioase care îți oferă raportul optim de grăsimi, proteine și carbohidrați și, de asemenea, sfaturi utile de gătit, lista cu ustensilele necesare în bucătărie pentru a găti mai ușor, etc. Autorul te încurajează să încerci aceste rețete fiind de părere că „nu trebuie să fii un maestru bucătar pentru a prepara mese fabuloase și sănătoase pentru tine și familia ta”.