James M. Cain
Editura Paladin
Frank Chambers e un vagabond cu un trecut incarcat de locuri vizitate si de problem avute. James M. Cain il prezinta cititorilor din momentul in care el se opreste la un restaurant pentru a manca. Acolo insa Nick, grecul care detinea restaurantul, ii propune sa ramana, ca ajutor. Chambers accepta, nu pentru ca avea nevoie, ci pentru ca il atrage Cora, sotia grecului.
Cora intelege intentiile lui Frank si i le incurajeaza. Ba chiar ia initiativa. Asa ca intre cei doi se infiripa o relatie. Frank afla ca ea nu il iubea pe grec, ci se maritase cu Nick pentru a scapa de viata mizera pe care o ducea. Dupa putin timp, cei doi ajung sa incerce sa il omoare.
Daca le iese sau nu si ce se intampla mai departe va las pe voi sa descoperiti. Eu adaug doar ca romanul este o excelenta lectura pentru cei carora le plac cartile politiste (volumul a aparut in 1934, astfel ca se constituie si intr-o descoperire a modului in care erau scrise pe atunci „crime novel”). Merita amintit faptul ca romanul a fost interzis la Boston atunci cand a fost publicat (din cauza continutului si imbinarii scelenelor de violenta cu cele de erotism).
Lectura este placuta, „Postasul suna intotdeauna de doua ori” fiind un roman care se citeste rapid (buna parte fiind alcatuita din dialoguri); personajele sunt bine create, vii, stilul concis, iar cititorii vor descoperi si rasturnari de situatie interesante. „Postasul suna intotdeauna de doua ori” este o poveste clasica, o carte tradusa in 18 limbi si ecranizata de sase ori, o lectura obligatorie pentru iubitorii genului (mai ales daca nu au vazut vreuna dintre ecranizari).