În cea mai mare parte, ştim ce este o portjartieră. Definiţile cele mai ambigue includ: „un articol vestimentar feminin”, deşi acestea reprezintă, mai degrabă, o excepţie decât o regulă. Deşi este extrem de utilizată şi de populară, puţină lume cunoaşte trecutul acestui articol vestimentar. Ne proopunem, deci, să atingem în acest articol relativ scurta, dar totuşi interesanta istorie.
O portjartieră este o îmbrăcăminte care se mulează pe corp, care înconjoară trunchiul inferior, care se întinde sub șolduri, și purtată adesea pentru a modela sau pentru a se susține. Poate fi purtat din motive estetice sau medicale.
sursa foto
În tratamentul sportiv sau medical, o portjartieră poate fi purtată ca un articol de îmbrăcăminte de compresie. Această formă de fundație pentru femei a înlocuit corsetul în popularitate și a fost, la rândul său, într-o măsură mai mare depășită de chiloți în anii 1960.
În anii 1890, silueta corsetului a început să evolueze, schimbând pentru totdeauna istoria corsetului și utilizarea acestuia. A devenit mai lung și în formă de S, cu mai mult accent pe controlul taliei și al vârfului coapselor. Acest tip de lenjerie mai nou s-a extins de la talie la șolduri și stomac.
Termenul brâu a început să fie folosit pentru a identifica acest tip de îmbrăcăminte în timpul primului război mondial. În această perioadă a fost introdus elasticul cauciucat. Femeile și-au adus acum corpul în două noi tipuri de fundații, centura întinsă în două direcții și sutienul tip cupă, ambele mai confortabile decât predecesorul lor, corsetul.
Centurile au fost construite din țesătură elastică și uneori fixate cu închizători de cârlig și ochi. În anii 1960, modelul tradițional mai lung nu se potrivea noilor stiluri. Un brâu mai compact a fost conceput pentru a lucra cu fustele mai scurte. Ciorapii nu numai că erau mai confortabili decât brâul, nu era nevoie de agrafe pentru susținerea ciorapilor.
Până în 1970, brâul a fost în general înlocuit de purtarea de chiloți. Colanții (în Marea Britanie) sau chiloții (în SUA) au înlocuit brâul pentru majoritatea femeilor care folosiseră brâul ca mijloc de a ține ciorapii, cu toate acestea, mulți purtători de brâu au continuat să folosească un brâu stil scurt pe deasupra colanților/chiloți pentru un anumit control al figurilor.
Până la sfârșitul anilor ’70, cei care doreau controlul figurilor au avut opțiunea de a folosi chiloți „control top”, unde secțiunea superioară a chiloților avea o proporție mai mare de elastaină lycra pentru a oferi un control al figurii.
În 1968, la protestul feminist Miss America, protestatarii au aruncat în mod simbolic o serie de produse feminine într-un „coș de gunoi Freedom”. Acestea includ brâuri , care se numărau printre elementele pe care protestatarii le-au numit „instrumente de tortură feminină” și accesorii ale ceea ce au perceput a fi feminitate forțată.
Centurile și „modelatoarele de corp” sunt încă purtate de femei pentru a-și modela silueta cu o haină. Într-adevăr, secolul 21 a cunoscut o mare renaștere a îmbrăcămintei clasice feminine, în special odată cu apariția unor țesături noi și a unei ţesături mult mai fine, astfel încât îmbrăcămintea modernă este substanțial mai confortabilă decât îmbrăcămintea pe bază de corseterie din secolul anterior.
Unele dintre aceste articole de îmbrăcăminte pot încorpora o sutienul, o combinație cunoscută în mod tradițional drept corsetă, dar în general denumită acum „corp” (sau modelator de corp) sau pur și simplu „all-in-one”. Spanx este un exemplu de îmbrăcăminte contemporană.
Acetea fiind spuse, putem observa faptul că, deşi considerăm portjartiera ca fiind o îmbrăcăminte banală, ea are un trecut destul de interesant. Aceasta a cunoscut un traseu plin de inovaţii, modificări în fabricaţie, concepte şi popularitate, lucruri care merită să nu fie uitate.