Grija pentru natură a devenit o prioritate pentru mulți dintre noi. Ceea ce în urmă cu zece ani nu era neapărat un subiect cunoscut, azi a devenit realitatea în care trăim. Am simțit pe pielea noastră ce înseamnă neglijența și unde poate duce această ignoranță față de natură. Acum, pe ultima sută de metri încercăm să facem eforturi pentru a ne alinia cu țările dezvoltate, pentru a gândi și acționa așa cum o fac cei care de ani de zile au transformat ideea de sustenabilitate într-un mod de viață.
Acesta este și principalul motiv pentru care românii au început să-și îndrepte atenția către surse alternative de energie, să primească cu brațele deschise noile mijloace de încălzire, să fie prietenoși cu natura și să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat o casă verde. Sigur că există și oameni care încă stau pe gânduri și nu știu dacă o pompa caldura ar putea fi o investiție convenabilă. Dacă și tu ești în această situație, noi îți propunem să parcurgi lista cu principalele avantaje oferite de un astfel de sistem:
Sursă foto: Canva via Viessman.ro
Protecția mediului înconjurător și eficiență energetică
O pompă de căldură poate să producă apă caldă menajeră fără să polueze mediul, deoarece se bazează pe o sursă regenerabilă (apă, sol sau aer). Pentru că nu folosește combustibili fosili în procesul de încălzire a apei sau a locuinței, pompa de căldură nu emite dioxid de carbon sau diferiți alți poluanți în natură. În plus, un astfel de sistem este capabil să producă mult mai multă energie decât consumă. Cu alte cuvinte, îți faci ție un bine, dar și mediului înconjurător.
Valoarea casei crește
Având un sistem de încălzire care folosește surse regenerabile, e clar că va crește clasa de energie a casei tale. Ceea ce înseamnă că pe viitor, când îți vei dori poate o casă mai mare sau să te muți cu familia în alt oraș, valoarea casei tale va fi una mult mai mare, fie că vorbim despre închiriere ori vânzare. Avantaje peste avantaje.
Încălzire + răcire
Pompele de căldură sunt reversibile. Ce înseamnă acest termen? E simplu: poți folosi o astfel de sursă de energie atât pentru încălzirea, cât și pentru răcirea casei. Totul este posibil datorită inversării ciclului de funcționare al acestui sistem.
Sursă foto: Canva via Viessman.ro
Dezavantaje
Sigur că există și câteva mici dezavantaje pe care ar fi bine să le cunoști încă de la început:
- Fezabilitate
Vorbim aici despre imposibilitatea de a folosi o pompă de căldură oriunde. E nevoie să ai la dispoziție o sursă regenerabilă, precum: aer, apă sau pământ, dar și de o autorizație.
- Spațiul și dimensiunile pompelor de căldură
Un alt aspect de care să ții cont atunci când îți achiziționezi o pompă de căldură este reprezentat de spațiu. Există soluții compacte, dar și soluții care au nevoie de ceva mai mult loc. În funcție de preferințe, buget, dar și de furnizor, va fi nevoie să treci în revistă și acest aspect.
Așadar, pompele de căldură se află acum în topul preferințelor celor care au înțeles cât de important este să acordăm atenție mediului înconjurător. Sigur, există și avantaje, dar și dezavantaje, dar dacă ți-ai face timp să le pui pe foaie, ai observa că balanța se înclină în favoarea avantajelor.