Romstal este una dintre cele mai dinamice şi importante companii de pe piaţa românească în comercializarea echipamentelor de instalaţii pentru construcţii. Portofoliul companiei este grupat în 6 categorii de interes, gestionate de divizii specializate – Thermo, Klima, Hydro, Sanni, Electro şi Ceramic, iar oferta de produse include peste 20.000 de articole caracterizate de o calitate recunoscută mondial, pe care Romstal o adoptă ca politică de piaţă.
Pompele de căldură reprezintă o soluţie oferită de Romstal la echipamentele cu funcţionare pe combustibil clasic (gaz, combustibil solid sau lichid). Aceste echipamente prezintă avantajul că sunt total nepoluante, iar costul de exploatare este redus. STIEBEL ELTRON este cel mai important producător mondial de preparatoare instant de apă caldă şi convectoare electrice. Această companie este acum prezentă pe piaţa din România, în exclusivitate prin ROMSTAL. Cu ajutorul pompelor de căldură STIEBEL ELTRON se poate realiza încălzirea locuinţei sau a casei economisind bani şi protejând mediul. Cu toate pompele de căldură STIEBEL ELTRON se poate prepara suplimentar apă caldă, utilizand accesorii speciale, cum ar fi kiturile de montaj şi acumulatoarele de apă caldă.
Din punct de vedere al tipului constructiv sunt trei tipuri de pompe de căldura sol – apă, aer-apă şi apă–apă, iar preţurile variază destul de mult.
Cele mai utilizate pompe de căldură sunt pompele sol–apă (pompe de căldură care extrag căldura din sol prin intermendiul unei reţele de conducte). La utilizarea unei pompe de căldură sol-apă este necesar un teren liber de construcţii pentru un colector orizontal. Terenul ar trebui să fie de 2 sau 3 ori mai mare decât suprafaţa locuibilă care trebuie încălzită.
Pompa de căldură aer-apă este tipul de variantă cel mai uşor de montat. Se poate amplasa în casă sau în aer liber, fiind capabilă să extragă până la –20 °C căldură utilă din aerul exterior. Se montează uşor cu costuri reduse de instalare neocupând mult spaţiu. Utilizarea unei pompe de căldură aer-apă este posibilă pretutindeni datorită disponibilităţii permanente a aerului.
Pentru pompa de apă trebuie să existe apă freatică în cantităţi suficiente şi de o calitate corespunzătoare, luând în considerare o anumită adâncime.
Privitor la modul de funcţionare al unei pompe de căldură, în lumea de specialitate s-au încetăţenit următoarele denumiri:
Monovalent
Pompa de căldură este singurul generator de căldură din clădire. Acest mod de acţionare este adecvat pentru toate încălzirile la temperaturi scăzute până la max. 60 °C temperatura pe tur.
Mono-energetic
Sistemul de încălzire nu mai necesită un supliment energetic. Pompa de căldură aer | apă lucrează până la o temperatură exterioară de -20 °C cu aer din exterior. În caz de necesitate, la temperaturi exterioare foarte scăzute, se cuplează suplimentar încălzirea cu rezistenta electrică.
Bivalent-alternativ
Pompa de căldură furnizează întreaga căldură termică până la o temperatură exterioară determinată (de ex. 0 °C). Dacă temperatura scade sub această valoare, pompa de căldură este decuplată şi un al doilea generator de căldură preia încălzirea. Acest mod de acţionare este posibil la toate sistemele de încălzire care au temperatura pe tur de până la max. +90 °C.
Bivalent-paralel
Până la o temperatură exterioară determinată, pompa de căldură produce singură căldura necesară. La temperaturi scăzute se cuplează al doilea generator de căldură. Faţă de modul de acţionare bivalent alternativ, aportul pompei de căldură la contribuţia anuală este mai mare aici. Acest mod de acţionare este adecvat pentru încălzirea pardoselilor şi a radiatoarelor, până la o temperatură pe tur de max. +60 °C.
Bivalent-parţial paralel
Până la o temperatură exterioară determinată, pompa de căldură produce singură căldura necesară. La temperaturi sub această valoare se cuplează al doilea generator de căldură. Dacă temperatura pe tur nu mai este suficientă pentru pompa de căldură, atunci aceasta se decuplează. Un al doilea generator termic preia întreaga capacitate de încălzire. Acest mod de acţionare este adecvat pentru toate sistemele de încălzire cu temperatura pe tur peste +60 °C.
Pentru a fi eficientă o instalaţie de încălzire cu pompa de căldură se vor avea în vedere următoarele:
* Casa să fie foarte bine izolată termic (pierderi de căldura sub 40 W/mc)
* Instalaţia de încălzire să fie prin pardoseală, dimensionată pentru o temperatură tur cât mai redusă (de dorit in jur de + 35 °C)
* Finisajul pardoselii să fie, dacă se poate, din materiale dure (gresie, marmură, alte plăci ceramice)
În imaginea de mai jos este prezentată intuitiv configuraţia unei astfel de instalaţii (după STIEBEL ELTRON):
Câteva date tehnice:
Suprafaţa de teren necesară pentru serpentine: 515 mp
Număr de serpentine: 8
Lungimea fiecărei serpentine: 100 m
Adâncime de pozare: 1,2 – 1,5 m
Material serpentine: ţeava PEID D.25×2,3 mm
Pas serpentine: 60 cm
Evaluare costuri (orientativ):
A.Echipamente: 51.100 RON (TVA inclus)
B.Sistem captare îngropat (lucrari de terasament, materiale, montaj serpentine, refacere teren): 40.000 RON
C.Materiale mărunte, instalare, impozite, taxe etc.: 11.000 RON
TOTAL: 102.100 RON
NOTA:
– În cazul accesării prin procedura indirectă, subvenţia prevăzută prin Ghidul de finanţare (max. 25.000 RON) acoperă aproximativ 25 % din costul total al lucrării
– Costurile aferente instalaţiilor interioare de încălzire nu fac parte din cheltuielile eligibile, conform Ghidului de finanţare
– Schemele şi evaluarea de mai sus sunt orientative. Fiecare instalaţie cu pompe de căldură prezintă particularităţile sale, motiv pentru care trebuie să facă obiectul unui proiect, respectiv a unei evaluări concrete.
{mosloadposition user10}