de Christopher Dembik, Economist, Saxo Bank
Victoria probabilă a partidului PiS (Lege și Justiție) la alegerile ce vor avea loc pe 25 octombrie nu schimbă cu nimic perspectiva noastră principală asupra Poloniei. Timp de mulți ani, am fost foarte optimiști în ce privește „termocentrala” Europei Centrale. Țara se află pe lista primelor noastre alegeri de investiții. Mulți investitori sunt îngrijorați de promisiunile electorale scumpe. Însă uită că clasa politică poloneză este de obicei foarte pragmatică atunci când vine vorba de economie. Cel mai bun sfat ce poate fi dat investitorilor este să nu intre în panică și să nu dea prea multă atenție promisiunilor candidaților.
Perspectiva noastră macroeconomică:
Ultima dată când partidul PiS a fost la putere, economia a ajuns la o rată anuală a creșterii de peste 6%, reducerea impozitului pe vânzări stimulând consumul, iar disciplina fiscală profundă a atras investitorii străini. Dintre toate promisiunile, susținem cu tărie măsura de a crește alocațiile pentru copii. Partidul PiS vrea să aloce 500 de zloți pe lună per copil pentru familiile care au doi sau mai mulți copii. Această măsură ar costa până la 19 miliarde de zloți pe an, dar ar putea ajuta la contracararea îmbătrânirii populației. Țara îmbătrânește și încă foarte repede. Vârsta medie va crește de la 38,4 ani în 2012 la 45,2 în 2030. Această evoluție ar putea provoca o potențială creștere mai scăzută în PIB per capita în următorii ani. Se așteaptă ca aceasta să scadă la 3% după 2021, conform FMI. Ar putea crea, de asemenea, presiuni mari asupra finanțelor publice și ar putea duce la reduceri ale bugetelor sociale, în special cele legate de pensii. În aceste circumstanțe, visul Poloniei de a prinde din urmă Europa de Vest s-ar putea să nu se adeverească niciodată.
Pentru a-și menține avântul economic, Polonia va trebui să-și implice mai mult forța de muncă, să-și țină talentele tinere acasă și să-i aducă înapoi pe cei care au plecat. Peste două milioane de polonezi trăiesc și muncesc în străinătate. Este cea mai mare provocare pentru Polonia de la căderea comunismului. Este momentul ca Polonia să ofere condiții de muncă mai bune clasei de mijloc și să redistribuie bogăția. Și exact asta își doresc să facă președintele Andrzej Duda și partidul PiS.
Polonia nu mai poate aștepta. Țara are toate datele pentru a reuși și pentru a deveni unul dintre principalii lideri economici și politici din UE. În anii ce urmează, fondurile structurale europene vor alimenta în continuare economia. O parte din ce în ce mai mare din ele va fi realocată cercetării și dezvoltării pentru a dezvolta inovația. Formarea brută de capital fix în Polonia în procente din PIB este mai mult sau mai puțin la același nivel cu Germania (în jur de 20%), dar țara nu reușește să inoveze. Polonia este pe locul 31 în Europa în Clasamentul Inovației Globale 2015. Cu toate acestea, țara are scopuri ambigue. Vrea ca cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare să sară de la 1% la 2% din PIB până la sfârșitul deceniului.
Victoria partidului PiS va însemna și că introducerea monedei Euro se va amâna pe termen nedefinit. Intrarea în zona Euro ar scădea costurile tranzacțiilor și ar elimina riscul ratei de schimb pentru companiile poloneze. Cu toate acestea, țara va pierde în același timp capacitatea de a ajusta rata de schimb în cazul unui șoc extern negativ. Polonia nu poate renunța la modul cel mai serios la scutul incredibil reprezentat de zlot în timp ce creșterea economică mondială poate fi pe buza recesiunii. Investitorii străini vor găsi cu siguranță oportun faptul că Polonia vrea să-și mențină independența politicii monetare.
Perspectiva noastră de investiții pentru trimestrul în curs:
– Mai există loc pentru aprecierea zlotului în fața euro. Diferențialele macroeconomice și de dobândă vor împinge moneda poloneză mai sus către pragul de 4,45 zloți per Euro. Luând în considerare inflația extrem de scăzută ce persistă în zona Euro și așteptările pieței pentru măsuri flexibile suplimentare, este foarte probabil că BCE va urma strategia „extinde-și-pretinde” care va scădea rata de schimb a Euro. În ultimele rapoarte BCE, consiliul de guvernatori a menționat nevoia de a monitoriza îndeaproape rata de schimb în vigoare a euro, „mai ales indicele larg bazat pe 38 de valute”. Acest indice este în creștere cu 8% de la minimele de anul acesta. Este un alt semn că BCE ar putea extinde relaxarea cantitativă.
– Ne menținem perspectiva pozitivă pentru obligațiunile zlotului polonez care au adus un câștig de 2,3% în ultimul trimestru. Cu toate acestea, sunt așteptate câștiguri mai mari din obligațiunile locale valutare românești și mai ales ungurești. Câștigurile obligațiunilor forintului maghiar sunt duble față de cele ale zlotului polonez. Europa Centrală și de Est rămâne o zonă foarte atractivă pentru investitorii din piața de obligațiuni.
– Perspectiva asupra sectorului bancar devine negativă pe termen scurt. Indicele WIG Banks nu a ajuns încă la fundul sacului. Poate să scadă către punctul său minim anual la 6340 puncte înainte de a se redresa. Impozitul bancar propus de partidul PiS, care ar reprezenta doar 10% din profiturile bancare anuale, nu ar trebui să aibă un efect semnificativ asupra prețului acțiunii și al dividendelor, dar poate fi perceput negativ de investitorii străini. Pe termen lung, perspectiva noastră rămâne pozitivă. Sectorul bancar polonez este probabil cel mai puternic din CEE cu o rată foarte mică a împrumuturilor neperformante. Propunerea partidului PiS de a crește proprietatea poloneză din industria bancară ar putea fi foarte pozitivă și ar putea duce la consolidarea sectorului bancar în beneficiul băncii de stat poloneze PKO BP, cel mai mare jucător de pe piața poloneză cu aproape 20% cotă de piață.