de John J. Hardy, Head of FX Strategy
Săptămâna trecută, BCE a prins piețele cu garda jos: președintele Băncii, Mario Draghi a venit cu un mesaj domol de tip “dovish“, lovind și el moneda unică din cauza pierderilor bruște.
Dl.Draghi a indicat în mod explicit că BCE va “re-examina“ programul de relaxare cantitativă și va anunța ceva în acest sens în luna decembrie. De asemenea, mențiunea pe care a făcut-o la sesiunea de întrebări și răspunsuri privind o posibilă ajustare în jos a deja negativei dobânzi de -0.2% la depozite a determinat o accelerare a vânzărilor de euro, cu EURUSD tranzacționat aproape de nivelul 1.10 pentru prima oară din august încoace.
BCE nu are prea mult spațiu de manevră să inoveze în actualul context de politici financiare și sunt oarecum surprins de vehemența cu care se vinde euro în ajunul acestei întâlniri. Dar, probabil, există o marjă pentru a slăbi euro în contextul unui ritm accelerat al mixului compus din relaxare cantitativă, cumpărare de titluri, reducerea dobânzii și extinderea programului către “jumătatea lui 2017“ sau chiar mai mult. Dar, așa cum am arătat săptămâna trecută, orice mișcare de creștere a inflației în zona euro va necesita o expansiune fiscală a statelor membre, ceva ce Draghi le imploră, practic, să facă, pe măsură ce BCE cumpără mai multe titluri decât ar trebui pentru a finanța toate deficitele din zona euro. În ceea ce privește euro și, mai ales, rata de schimb EURUSD, va trebui să vedem o poziție de tip “hawkish“, agresivă, a Rezervei Federale ca să ne confruntăm cu o rată de schimb EURUSD mai joasă.
Întâlnirea FOMC a Rezervei Federale programată pentru mâine, deși e una dintre cele mai importante pentru direcția pe care o ia politica monetară a Fed, nu are programată o conferință de presă pe marginea ei sau vreo comunicare oficială. De la publicarea celui de-al doilea raport cu cifre slabe pe șomaj și locuri de muncă în octombrie, piața și-a ajustat așteptările privind o schimbare de dobândă Fed la un nou nivel scăzut în ciclu, astfel încât o nouă creștere a dobânzii Fed nu este prognozată până în vara viitoare. Așa stând lucrurile, e practic imposibil să se audă glasuri de porumbei la ședința FOMC de mâine.
După reuniunea BCE de săptămâna trecută și odată trecută întâlnirea FMOC de mâine, vom fi în pragul unei noi perioade de volatilitate pe piața valutelor până la sfârșitul anului. Desigur, EURUSD ar putea rămâne în intervalul 1.10-1.15 pentru ceva vreme, mai ales dacă următoarele cifre venite din rapoartele economice oficiale ale SUA vor dezamăgi. Dar e de așteptat, în același timp, să regăsim în declarația FMOC de mâine intenția de a păstra creșterea dobânzii în discuție. Piața nu e pregătită pentru asta, nici pentru surprizele de creștere a inflației din recentele rapoarte, ca să nu mai vorbim de un posibil raport “solid“ privind salariile pe octombrie (programat pentru 6 noiembrie și deja creditat cu potențial pozitiv de creștere). Dacă datele stau așa și vom avea și o atitudine de șoim din nou la masa de discuții a oficialilor Rezervei Federale în săptămânile ce vin, e posibil să vedem paritate între euro și dolarul american până la sfârșitul acestui an.