Paolo Borzacchiello
Editura ap! (Act și Politon)
După cum se poate remarca din subtitlu, cartea este una de dezvoltare personală, însă, după cum veți vedea din lectura ei, ea contrazice multe dintre abordările curente (inclusiv faimoase), dorind astfel să fie un manual cu accent pe realism în dezvoltarea personală.
Punctul forte al cărții este simplitatea explicațiilor oferite de Paolo Borzacchiello. El folosește un ton prietenos și accesibil, evitând jargonul greu de înțeles. Fiecare capitol invită cititorul să pună întrebări importante despre sine și să-și reevalueze tiparele de gândire, iar finalul capitolelor include o secțiune E timpul să începi în care sunt oferite modalități/acțiuni concrete în care cititorul poate pune în practică informația oferită. Sunt exerciții practice menite a ajuta în viața de zi cu zi.
“M-am gândit că, după ce am scris atât despre cuvinte, a venit momentul să abordez chestiunea schimbării personale și din punct de vedere al strategiilor cognitiv-comportamentale care ne pot face viața mult mai simplă sau, dimpotrivă, se pot întoarce împotriva noastră.”
Capitolele tratează teme/concepții cunoscute. Astfel, primul capitol – Dacă vrei, nu înseamnă că și poți – subliniază faptul că dorințele noastre trebuie să fie aliniate cu posibilitățile reale, iar acceptarea limitărilor proprii este esențială pentru a trăi o viață împlinită.
No game, no gain arată importanța distracției și plăcerii în activitățile pe care le desfășurăm, demonstrând că performanța este afectată negativ de stres.
Norocul există explorează realismul în fața problemelor, subliniind că uneori norocul joacă un rol crucial în succes. Autorul arată cum să știm când să renunțăm, recunoscând că acest lucru poate fi benefic pentru sănătatea noastră, și propune un exercițiu pentru a analiza succesul și eșecul prin prisma factorilor care ne-au influențat.
În Legea atracției… sau mai bine nu Paolo Borzacchiello demontează mitul gândirii pozitive ca soluție universală, arătând că aceasta poate duce la lipsa motivației. Capitolul îndeamnă la realism, cunoașterea funcționării limbajului și utilizarea acestuia pentru a analiza și înțelege mai bine situațiile de viață, subliniind eliberarea adusă de cunoaștere.
Într-un alt capitol – Nu te mulțumi cu ce ai! – autorul subliniază importanța de a aspira mereu la mai mult, în timp ce apreciem ceea ce avem.
Aceasta este, desigur, o prezentare succintă a unora dintre capitole, lucrarea conținând și alte subiecte, fiecare analizate amplu, cu exemple concrete (adesea personale) și cu acțiuni ce pot fi implementate de oricine imediat.
“Pentru că a fi fericit este o condiție irealizabilă, și chiar și atunci când ni se pare că suntem, în realitate nu suntem cu adevărat: suntem doar sub efectul vârfului de substanțe chimice plăcute pe care le avem în corp, după ce, înainte, am avut altele, mai puțin plăcute (dar necesare).”