SAHIA VINTAGE, platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la Studioul Alexandru Sahia, se extinde luna aceasta cu un nou segment dedicat jurnalului cinematografic „Actualitatea în imagini”, care a fost produs de studioul Sahia Film și distribuit săptămânal în cinematografele din România în perioada 1950-1974. Segmentul va fi disponibil pe site-ul SAHIA VINTAGE începând cu 15 noiembrie, iar lansarea va fi marcată printr-o proiecție specială joi, 14 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie. În 2024 se împlinesc 50 de ani de la încetarea producției jurnalului cinematografic în țară.
Urmărește un clip din Jurnalul cinematografic „Actualitatea în imagini” nr. 38/1966, realizat cu ocazia aniversării a 1000 de jurnale produse de la 23 august 1944:
Inițiată de Asociația One World Romania în 2013, SAHIA VINTAGE este o platformă dedicată readucerii în atenția publică și promovării patrimoniului documentar românesc asociat studioului de film documentar Alexandru Sahia (1950-1990). Platforma se adresează atât publicului general, cât și specialiștilor din domeniul studiilor de film și din alte discipline socio-umane interesate de reprezentarea factuală în perioada socialismului trăit, și este disponibilă în versiune bilingvă (română-engleză).
Continuator al jurnalelor cinematografice produse anterior în România și precursor al știrii de televiziune, „Actualitatea în imagini” a fost un element esențial al economiei studioului – promotor al unei pedagogii politice în acțiune, dar și parte a unui model de producție global, descris de rețele de colaborare și schimb de material filmat între instituții producătoare de jurnal din alte spații naționale, care a precedat rețelele create ulterior de televiziune.
Privit dinspre prezent, jurnalul cinematografic reprezintă cronica filmată a primelor două decenii și jumătate ale României socialiste: un produs media condiționat ideologic, relevant în prezent nu numai ca document complex al socialismului trăit, dar și în calitate de amprentă a imaginarului unei epoci, prin documentarea a ceea ce publicul din România a vizionat la cinema în anii de început ai regimului socialist. Deși tot mai multe segmente de jurnal cinematografic sunt incluse în textura filmelor documentare produse în prezent, „Actualitatea în imagini” rămâne unul dintre cele mai puțin cunoscute produse media asociate cu perioada României socialiste.
Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o proiecție specială la Cinemateca Eforie din București joi, 14 noiembrie, de la ora 19:00, când publicul va putea participa la o conversație pe marginea unei selecții de jurnale cinematografice cu specialiști din diferite domenii. În continuarea demersului, Adina Brădeanu, curatoarea programului și autoarea textelor de contextualizare disponibile pe platformă, va susține seminarii la Universitatea București (Facultatea de Științe Politice), Universitatea Națională de Arte București (Departamentul Foto, video, procesare computerizată a imaginii) și la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (Master Antropologie și Master Studii Vizuale și Societate).
Urmărește un clip din Jurnalul cinematografic „Actualitatea în imagini” nr. 22/1957, realizat cu ocazia aniversării a 500 de jurnale produse de la 23 august 1944:
Mai multe detalii despre platforma SAHIA VINTAGE și evenimentele din această toamnă vor fi anunțate în perioada următoare pe pagina noastră de Facebook. Noul segment va fi disponibil începând cu 15 noiembrie la adresa www.sahiavintage.ro. Biletele la proiecția din 14 noiembrie vor fi disponibile în curând pe platforma Eventbook.ro.
ORGANIZATOR
Asociația One World Romania
FINANȚATOR
Proiectul cultural Sahia Vintage – Segmentul „Jurnal Cinematografic” este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
PARTENERI
Cinemateca Eforie, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – Master Antropologie, Facultatea de Științe Politice – Universitatea din București, UNArte – Departamentul de Fotografie-videoprocesarea computerizată a imaginii
CU SPRIJINUL
DACIN SARA, Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Film