Voluntarii au redat României 182.200 de copaci
„Plantăm fapte bune în România” a dat publicității raportul anual de activitate pentru 2013. Astfel, rezultatele înregistrate anul trecut precum și resursele mobilizate în acest sens se regăsesc în Raportul anual 2013.
Din 2011, inițiativa „Plantăm fapte bune în România” a organizat plantări pe 55.5 hectare de teren public, aflat în situații dificile: suprafețe agricole degradate, afectate de alunecări sau sau în pericol de deșertificare. Reușita proiectului se datorează implicării a 11.040 de iubitori ai naturii, care au redat României 182.200 de puieți.
Acțiunile de împădurire au devenit cea mai mare sursă de dezvoltare a proiectului: în cele două anotimpuri potrivite plantărilor, primăvara devreme și toamna târzie, au fost organizate împăduriri în 110 județe. Puieții plantați în Argeș, Constanța, Covasna, Ialomița, Iași, Prahova, Mureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș au fost aleși în funcție de recomandările specialiștilor în silvicultură. Practic, în 2013 s-au alăturat, pe lista județelor și Covasna, Iași și Sălaj. Numărul voluntarilor implicați în 2013 a fost de 2.410.
În vara anului trecut au fost continuat acțiunile de îngrijire ale plantațiilor realizate în anii precedenți. În mare parte, aceastea au fost posibile cu ajutorul persoanelor private de libertate, cărora li s-au alăturat 158 de voluntari.
„Plantăm fapte bune în România” s-a implicat și în 2013 în verificarea tăierilor de păduri raportate pe aplicația Harta tăierilor de păduri. Numărul vizitatorilor a ajuns la 11.914, iar numărul sesizărilor a depășit 1.761, la nivel național. Județele cu cele mai multe tăieri de păduri raportate prin aplicație sunt Argeș (180), Suceava (161) și Covasna (124).
Noutatea anului 2013 a fost proiectul de antreprenoriat social Magazinul de copaci. Un brad viu, autohton poate fi un cadou de neuitat pentru apropiați, iar prin cumpărarea sa sunt protejate pădurile de conifere din țara noastră. Fondurile ajută la extinderea suprafeței împădurite. În iarna lui 2013, prin intermediul Magazinului de copaci au fost vânduți 63 de brazi și molizi, în ghiveci.
Anul trecut a adus și o distincție deosebită: în cadrul unei ceremonii, organizate la Palatul Elisabeta, echipa „Plantăm fapte bune în România” a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României.
În 2013, resursele financiare au fost în valoare de 256.152 de lei. Aportul companiilor a generat derularea unor acțiuni ample la nivel naţional. Aceste resurse au fost primite sub formă financiară, prestări de servicii pro bono, donații in-kind sau chiar asumarea unor cheltuieli, în numele inițiativei, de către colaboratori.
Resursele financiare au fost puse la dispoziție, în 2013, de următorii parteneri: Mega Image, DB Schenker, Fan Courier, Naturevo, Brenntag, Gotec Rom, Eurolines, Alistar Security, Holcim, LS Travel, JTI, Cosmote România, Renania și Microsoft România.
De asemnea, s-au alăturat, cu sprijinul non-financiar mai multe companii: Adobe, Angeloexpres, Art&Hobby, Alistar Security, Autoliv România, Avon, Bertis, BDO Audit, BGS, Brutăria Dioszegi, Bus Trade, Carestream,Charter Transair Agency, Coca Cola HBC, Cosmote, Decathlon, DB Schenker, Dr. Oetker, Emerson, Eurolines, Friesland Câmpina, Gotec Rom, Holcim, HP, JTI, Mazars, Mediurg Prahova, Mega Image, Naturevo, Oracle, Orange, Provident, Redbull, Renania, Serviciul de ajutor maltez Covasna, Trans Air Agency, The Cell , Timken, Tricomserv, Transmegic, Țuca, Zbârcea&Asociații, Xerox România, Zoemia, Wrigley România, Liga studenților străini din CT, Jandarmeria CT și IL.
Raportul anual 2013 „Plantăm fapte bune în România” poate fi găsit la adresa: //plantamfaptebune.ro/plantam-fapte-bune-in-romania-publica-raportul-anual-2013/.