Odată cu înaintarea în vârstă, planificarea financiară devine din ce în ce mai importantă. Este normal să fie așa, pentru că nevoile și prioritățile noastre se schimbă pe măsură ce trecem prin diferite etape ale vieții. Descoperă în cele ce urmează 4 schimbări pe care merită să le faci.
1. Informează-te din timp despre sursele de venit pe care o să le ai la retragerea din activitate
În construirea unui viitor financiar sigur, informarea din timp despre sursele de venit pe care le vei avea la retragerea din activitate este esențială. Cu cât înțelegi mai bine cum funcționează sistemul de pensii, cu atât poți lua decizii mai informate.
În România, sistemul de pensii este structurat pe patru piloni de pensii.
La Pilonul I și Pilonul II contribuie majoritatea angajaților din România. Pilonul I reprezintă pensia de stat, iar Pilonul II de Pensii (pensie privată) este obligatoriu dacă ai până în 35 de ani și ești asigurat deja în sistemul pensiilor de stat. Această pensie este constituită din 3,75% din salariul tău lunar brut și este atribuită Fondului de Pensii ales de tine de către Casa Națională De Pensii Publice. În cazul în care ai peste 35 de ani și până în 45, poți adera la Pilonul II de pensii în mod voluntar. Iată ce avantaje are Pilonul 2 de pensii:
- sumele acumulate în contul tău de pensie Pilon II sunt exclusiv proprietatea ta.
- poți solicita transferul de la fondul la care ești în prezent participant, la orice alt fond disponibil pe piață.
- poți să încasezi sumele în 2 modalități: integral, în cont sau prin mandat poștal sau în tranșe, pe o perioadă de maximum 5 ani.
Dacă îți dorești un venit în plus, poți opta și pentru pensia Pilon III, care este facultativă. Totodată, Pilonul IV este reprezentat de pensiile ocupaționale, constituite la inițiativa angajatorului.
2. Creează-ți un buget pentru situațiile urgente sau neprevăzute și prioritizează-ți sănătatea
Un fond de rezervă este o măsură inteligentă și responsabilă pentru a te asigura că ești protejat în fața imprevizibilului. Fie că e vorba de o urgență medicală, reparații majore în casă sau o situație imprevizibilă care a apărut la locul de muncă, un buget pentru situații neprevăzute îți permite să acoperi aceste cheltuieli neașteptate fără a afecta bugetul tău lunar și economiile pe termen lung.
Iată 3 metode prin care poți să creezi un buget eficient pentru situații neprevăzute:
- Deschide un cont de economii și direcționează lunar o anumită sumă de bani pe care să o folosești doar în caz de nevoie.
- Aplică regula de 48 de ore înainte să faci o achiziție semnificativă. Această regulă implică să aștepți 48 de ore înainte să faci o achiziție care nu este absolut necesară, pentru a evita să faci cumpărături impulsive. Astfel, dacă după cele 48 de ore decizi că nu ai nevoie de lucrul respectiv, poți decide să renunți la achiziție și să economisești banii.
- Alege instrumente financiare de protecție, precum asigurările de bunuri, de sănătate sau de viață. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de protecție financiară în cazul situațiilor neprevăzute. O asigurare de sănătate, de exemplu, îți oferă sprijin în cazul unui diagnostic cu o afecțiune gravă și îți oferă o sumă asigurată pentru unele tratamente necesare în cazul unui astfel de diagnostic.
3. Fii atent la cheltuieli și creează un buget
Primul pas în evaluarea bugetului este să calculezi veniturile și cheltuielile tale lunare. Identifică toate sursele de venit. Înregistrează apoi toate cheltuielile tale, cum ar fi facturile lunare, mâncarea, transportul, divertismentul și orice alte cheltuieli recurente sau neașteptate.
După ce ai obținut o imagine clară a veniturilor și cheltuielilor tale, a sosit momentul să faci al doilea pas. Analizează atent cheltuielile pe care le ai și identifică zonele în care poți face economii. Poate fi vorba despre abonamentele lunare la servicii pe care nu le mai utilizezi sau diverse cheltuieli impulsive.
Ultimul pas pe care trebuie să îl faci este de a-ți stabili obiective financiare clare pentru viitor. Exemple de obiective pot fi: să identifici și să reduci cheltuielile neesențiale cu cel puțin 25% din bugetul tău în următoarele 6 luni, să îți creezi un cont de economii special dedicat excursiilor și călătoriilor, să economisești o sumă semnificativă pentru a achiziționa o mașină nouă sau pentru a-ți renova locuința. Gândește-te care este nevoia ta în acest moment, pentru ce anume simți să economisești bani, apoi stabilește obiectivul financiar potrivit pentru tine.
4. Explorează opțiuni de investiții pe termen lung
Atunci când vine vorba de gestionarea banilor, investițiile pe termen lung pot juca un rol crucial deoarece oferă oportunități pentru creșterea capitalului și generarea de venituri pasive în viitor. Iată câteva dintre cele mai populare exemple de investiții pe termen lung:
- Investițiile în acțiuni – se referă la achiziția sau tranzacționarea unor anumitor părți ale companiilor și beneficiul de creștere a valorii acestor acțiuni în timp.
- Investițiile în fonduri de investiții – există bănci care oferă clienților posibilitatea de a-și folosi economiile pentru a investi în anumite fonduri, în funcție de apetitul de risc al fiecărui client.
- Investițiile în obligațiuni – obligațiunile sunt împrumuturi pe care le acorzi unui guvern sau unei companii, care îți vor plăti dobânzi regulate și îți returnează suma investită la scadență.
Acestea sunt doar câteva exemple de opțiuni de investiții pe termen lung. Fiecare tip de investiție are propriile sale riscuri și beneficii, de aceea este important să consulți un specialist pentru a face alegerea cea mai potrivită în funcție de situația ta financiară și de obiective.
Prin adaptarea strategiilor financiare la nevoile și obiectivele tale specifice, poți să-ți asiguri un viitor financiar confortabil și să gestionezi eficient riscurile financiare. Ia decizii bine informate încă din prezent și bucură-te de un viitor sigur alături de cei dragi.