Rata anuala a inflatiei in Canada a atins nivelul de 2% pentru prima data in ultimii doi ani, in baza cresterii preturilor la energie. Cresterea cu 2% a indicelui preturilor de consum a coincis cu asteptarile pietii. Indicele anual al preturilor de consum de baza, care exclude componentele volatile precum alimentele si energia, a crescut cu numai 1.4%, fiind, de asemenea, in conformitate cu prognozele.
Se spune despre piete:
ECB, Coeur: doza corecta de politica monetara este esentiala pentru redresarea economica.
– La momentul actual nu exista nici un razboi valutar, dar e important sa continuam cooperarea.
– O inflatie scazuta care persista prea mult timp ar putea deveni o problema pentru politica monetara.
– Fixarea unui nivel tinta al inflatiei este suficienta pentru a putea urmari evolutia pietei valutare.
– Bancile Centrale ar trebui sa ia in considerare situatia pietelor valutare.
Banca Frantei, Noyer: bancile franceze si-au consolidat stabilitatea financiara.
– Rezultatele financiare ale bancilor franceze sunt "satisfacatoare".
– Redresarea economica a zonei euro inca este vulnerabila.
– Zona euro trebuie sa se intoarca treptat spre crestere.
– Bancile Frantei nu par a fi afectate in prag de reevaluarea calitatii activelor.
– Reevaluarea calitatii activelor va creste increderea in bancile franceze.
– Tranzactiile BNP Paribas sunt conforme cu normele franceze si cele ale zonei euro.
– Noyer a cerut bancilor zonei euro sa fie precaute in urma schimbarii regulilor in SUA.
Piata Valutara
EUR/USD Rezultatele alegerilor parlamentare europene nu au avut un impact important asupra pietei si nici declaratiile lui Mario Draghi la deshiderea forumului ECB. Astazi este vacanta in SUA si UK deci am putea avea o sesiune linistita. Totusi presedintele ECB va mai tine o conferinta de presa astazi in jurul orei 11, iar orice referiri la modificari ale politicii monetare sau cu privire la rata de schimb a euro ar putea avea un impact mare.
GBP/USD Strategii valutari de la JP Morgan evidentiaza faptul ca incapacitatea paritatii de a depasi rezistenta de la $1.6935 pune la indoiala o posibila apreciere in viitorul apropiat. Continuarea scaderii paritatii va fi confirmata doar daca pretul va cobori sub nivelele de suport de $1.6815 si $1.6731, fapt ce va deschide calea spre $1.6274. Prin urmare, banca anunta ca isi mentine pozitiile de vanzare cu stop loss la $1.7060 si tinta de profit spre $1.63.
AUD/USD A intrat intr-o perioada de consolidare inainte de nivelul important de suport $0.9200. Urmatorul nivel de suport il intalnim la $0.9173 (MA 200 pe Daily).
USD/JPY Publicarea raportului ultimei sedinte a Bancii Japoniei a fost un non-event dar paritatea s-a mentinut peste nivelul de suport Y101.50.
Actiunile Asiatice – Nu au suferit modificari semnificative.
Actiunile Americane Principalii indici bursieri americani sunt in crestere, iar indicele S&P 500 este aproape de cel mai mare nivel istoric. Cresterea indicilor a fost sustinuta de evolutia foarte buna a preturilor actiunilor HP (+6%). Optimismul in piata este determinat si de stirile pozitive din SUA. Potrivit datelor macroeconomice publicate vineri, indicele preturilor de consum a crescut conform prognozelor, iar vanzarile de locuinte noi din SUA au crescut de la 407 mii la 433 mii, peste prognoza de 425 mii. Investitorii au tinut cont si de faptul ca economia Germaniei a crescut in ultimul trimestru la nivelul asteptarilor.
Piata de Obligatiuni
Dobabda obligatiunilor Americane pe 10 ani a scazut la 2.53% (-1 basis points).
Dobanda obligatiunilor Germane pe 10 ani a crescut la 1.41% (+1 basis points).
Dobanda obligatiunilor din Marea Britanie pe 10 ani s-a mentinut la 2.63% (+0 basis points).
Piata de Marfuri
Petrol
Pretul petrolului a crescut cu moderatie pe parcursul zilei de astazi, pe fondul situatiei tensionate din Ucraina in pragul alegerilor. Potrivit datelor, armata ucraineana a pierdut peste 10 soldati in luptele cu separatistii pro-rusi.De asemenea, mentionam ca pe piata petrolului se desfasoara in continuare o corectie tehnica, in asteptarea stirilor care ar putea misca piata. O influenta redusa au avut-o stirile americane.
Potrivit raportului publicat de Ministerul comertului, in aprilie, vanzarile de locuinte noi din SUA au crescut cu 6.4% pana la 433K. Economistii estimau o crestere de 426K.
In general, tranzactiile de astazi s-au caracterizat printr-o activitate redusa, dat fiind relativa apreciere a dolarului american pe Forex.
Dinamica este influentata, de asemenea, si de situatia Libiei. Mentionam ca protestatarii au ocupat oficiul central al companiei care administra portul Brega – singurul care a functionat pe toata durata celor noua luni de lupte intre autoritati si rebeli. Miercuri, productia de petrol a tarii era de 230mii barili fata de 1.4mln barili pe zi, in anul precedent.
Pretul petrolului este sprijinit si de reducerea rezervelor de combustibili din SUA, Costul contractelor futures iunie pe petrolul WTI a crescut la $104.36 barilul pe NYMEX, iar cel al contractelor futures pentru petrolul Brent s-a marit cu 6 centi la $110.42 barilul pe ICE Futures Europe.
Aurul
Pretul aurului s-a indepartat de minimul sesiunii, dar inca continua sa se tranzactioneze sub nivelul de deschidere a zilei. La inceput, aurul a resimtit presiunea data de asteptarile pietei privind publicarea raportului american despre piata imobiliara.
Dinamica negativa a cotatiilor aurului a fost generata prin corectia de natura tehnica si reducerea interesului pentru cumparare. Cererea slaba pentru lingourile de aur continua sa exercite presiune asupra contractelor futures de pe COMEX.
Piata urmareste, in continuare, evolutia evenimentelor in Ucraina. Oficialii americani si europeni au amenintat Rusia cu noi sanctiuni in cazul periclitarii alegerilor.
Din punct de vedere tehnic, exista probabilitatea ca in zilele urmatoare, aurul sa se tranzactioneze in limitele intervalului $1280 si $1305.
Costul contractelor futures iunie pe aur, a scazut astazi la $1292 pe Comex.
Toate materialele publicate incluzand date, cotatii si grafice au doar scop informational, TeleTrade oferind doar un serviciu de interpretare. Acest material nu constituie si nu ar trebui sa fie inteles ca indurmare pentru investitie si nici ca recomandare pentru cumpararea sau vanzarea oricarui instrument financiar,nici sa afecteze alte tranzactii sau acte legale. Informatia publicata este obtinuta de TeleTrade de la surse considerate a fi de incredere si precise, dar nu este nici o garantie ca acesta este cazul. Informatiile,datele sau opiniile continute in acest document se pot modifica fara o notificare prealabila.
TeleTRADE (www.teletrade-dj.ro) declina orice responsabilitate sau garantie pentru acuratetea, actualitatea, caracterul adecvat sau complet al materialului si pentru orice pierdere sau prejudiciu de orice fel, inclusiv, dar fără a se limita la, orice pierdere de profit, care poate apărea direct sau indirect din utilizarea sau increderea intr-un astfel de material. Performantele anterioare sau performantele trecute simulate nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare, si indicatorii de prognoză nu sunt un indicator de încredere pentru performanta viitoare.