La solicitarea Asociației Române pentru Energie Eoliană, firma de consultanță E&Y a finalizat studiul intitulat: ‘’Analiza performanței financiare și a poziției de bilanț a industriei eoliene din România în anul 2015”, venind, astfel, în continuarea unui studiu similar efectuat pentru anul financiar 2014.
Studiul, elaborat strict pe baza situaţiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerţului, relevă rezultate îngrijorătoare pentru investițiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiție din sistemul energetic românesc de după anul 1989.
În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015.
Sectorul energiei din surse regenerabile este în blocaj financiar, după cum rezultă şi din datele evidenţiate în studiul realizat de E&Y. Astfel, la nivelul celor doi ani analizaţi, se constată o depreciere extraordinară a activelor, de 4,1 miliarde de lei. În acelaşi timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condiţiile în care durata de viaţă a unei centrale este de 20 de ani).
Claudia Brânduş, Preşedinte RWEA: „Industria eoliană, ca, de altfel, întregul sector al energiei din surse regenerabile, este în suferinţă. Investitorii sunt prinşi ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y”.
De precizat că la această situație s-a ajuns ca urmare a deselor modificări legislative și de reglementare, de cele mai multe ori efectuate în lipsa unor studii de impact şi analize pe măsură, afectând, astfel, o industrie care participă în mod semnificativ la îndeplinirea de către România a obiectivelor asumate în domeniul energiei regenerabile.
Având în vedere prețul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh înregistrat în anul 2015, conform datelor OPCOM, precum şi cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident că centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiţiei. În cazul energiei eoliene, s-a ajuns la un paradox, existând astăzi un ajutor de stat incorect calibrat, care împinge industria spre faliment.
De ce să investeşti în energia eoliană: este energie regenerabilă și nepoluantă, ce salvează costuri cu materia primă si cu sănătatea, contribuie masiv la îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru încetinirea procesului de încălzire globală. În plus, este o tehnologie tânără, în proces continuu de perfecționare, care formează noi categorii profesionale recunoscute la nivel internațional.
În lumina celor semnalate, solicităm imperios Guvernului și Parlamentului o acțiune rapidă și responsabilă, care să salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar și care să reclădească încrederea în mediul investițional din România, încredere obligatorie pentru atragerea de capital pentru finanțarea sau refinanțarea investițiilor necesare unei economii sănătoase.
Despre RWEA:
RWEA este o asociaţie profesională, care funcţionează ca o organizaţie non-guvernamentală şi care a fost fondată în Bucureşti, România, în conformitate cu legea română. Asociația este o entitate voluntară de participanți din industria energiei eoliene din România. Aceasta există pentru a promova rolul cuvenit al energiei eoliene în mixul energetic din România și, în consecință, pentru a promova o energie curată, sigură și eficientă pentru România.