Lucian Dragoș Bogdan
Editura Tritonic
În Vânătoarea de capete, primul volum din seria Vagabond, Dinu, un bărbat de 40 de ani, a plecat de acasă. A ajuns să trăiască printre vagabonzi, timp în care a soluționat și o crimă.
În Apărarea siciliană, după ce revenise la viața comodă a traiului civilizat, a sfârșit prin a ajuta la prinderea unui alt criminal – ajutat fiind și de prietenii vagabonzi.
Picătura chinezească este al treilea roman al seriei și de această dată Lucian Dragoș Bogdan schimbă decorul familiar al orașului Alba-Iulia pentru București.
Dinu divortează după ce soția îl înșelase.
Fata lui, Anda, e lăsată de părinți să participe la o un curs de arte în București. Dinu se oferă să vină cu ea în capitală și să o ajute, dacă are nevoie.
Aici Dinu este contactat de Li Shun, care predase limba chineză la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în perioada în care el investigase crimele din oraș.
Li Shun îl roagă pe Dinu să o ajute să o găsească pe fata unei familii de chinezi care aveau un magazin în complexul “Dragonul Roșu”. Hui Yin dispăruse, dar familia nu voia să anunțe poliția.
Când primește un SMS cu textul “Ai o fată frumoasă. Ar fi mai bine să mergi acasă cu ea.”, Dinu își dă seama că trebuie să se abțină de la a se implica în noua investigație. Pleacă imediat acasă cu Anda.
Însă tentația e mare și când chiar Anda îi sugerează că ar fi bine să afle ce s-a întâmplat cu Hui Yin, Dinu revine în București, alături de câțiva dintre prietenii săi și de aici pornește o nouă aventură interesantă.
Pentru cei care nu au citit primele două romane din serie, este bine să adaug faptul că, deși recomand lectura lor, se poate citi acest roman și separat.
Seria Vagabond include romane care se citesc ușor. Sunt cărți bine construite, cu o intrigă atent lucrată, dar și cu personaje variate, interesante, surprinzătoare. Vagabonzii incluși în carte sunt oameni complecși, cu povești de viață nebănuite. Nu sunt proști sau inculți, după cum ușor veți remarca, și fiecare are ceva de ajutor pentru grup. În plus, unele persoane se vor regăsi în Dinu – mai cu seamă în criza prin care trece în primul volum.
Picătura chinezească este un roman captivant, scris cu erudiție (veți recunoaște trimiteri către scrieri și idei variate) și atenție la detalii. Așa cum și-a obișnuit cititorii încă de la Vânătoarea de capete, autorul oferă, succint, informații despre locurile unde se petrece acțiunea – legende, mituri sau informații atestate istoric despre cartiere sau întâmplări din trecut. Recunosc că finalul cărții m-a făcut să planific un drum în zona unde are loc acțiunea pentru a revedea blocurile și detaliile prezentate :).