de o echipa condusa de arhitecta Ambra Fabi, din Italia
Wienerberger a susţinut financiar organizarea acestui concurs, manifestându-şi astfel, la nivel local, sprijinul în vederea promovării unei arhitecturi de calitate.
Echipa de arhitecţi câştigătoare a primit din partea autorităţilor prin regulamentul concursului garanţia că proiectul propus este cel care va fi implementat. De asemenea, arhitecţii laureaţi vor primi din partea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti un premiu în valoare de 60.000 de lei (peste 13.700 de euro) la care se adaugă şi valoarea contractului de proiectare pentru implementare. Proiectul a fost ales dintr-un total de 35 de proiecte admise în concurs. Alte 13 proiecte au fost respinse, iar patru au fost decalificate. Din echipa de arhitecţi câştigătoare face parte şi o arhitectă din România, Simona Dirvariu.
Arh. Ambra Fabi, împreună cu echipa formată din arh. Simona Dirvariu şi arh. Carole Lenoble vor fi invitaţi de către promotor la procedura de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, în vederea atribuirii contractului de servicii de proiectare pentru „Amenajare spaţiului suprateran Parcaj Universitate: Proiect Tehnic”. Decizia juriului este obligatorie pentru Primărie.
Concursul de soluţii pentru amenajarea Pieţei Universităţii a fost realizat de Ordinul Arhitecţilor din România şi filiala Bucureşti a acestuia şi Primăria Municipiului Bucureşti, la sugestia OAR. Uniunea Arhitecţilor din România şi Wienerberger Sisteme de Cărămizi au sprijinit financiar organizarea acestui concurs. În urma negocierilor cu OAR, Primăria Capitalei s-a angajat că va implementa proiectul desemnat câştigător în cadrul acestui concurs, De asemenea, Primăria va suporta costurile de implementare, precum şi valoarea premiilor oferite. Reamenajearea Pieţei Universităţii a fost gândită după demararea lucrărilor de excavaţii în vederea construcţiei uneia dintre cele mai mari parcări publice subterane din România.
„Concursul de soluţii, ca şi procedură de achiziţie publică, este cea mai bună formulă în vederea promovării calităţii în amenajarea spaţiilor publice”, declară Daniel Căţănaş, Membru în Consiliul de Adiministraţie Wienerberger Sisteme de Cărămizi, sponsorul concursului. „Din momentul în care am intrat pe piaţa din România ne-am implicat în transformarea spaţiilor de locuit, prin însăşi natura activităţii noastre. Ne bucurăm acum că am putut contribui şi la transformarea unui spaţiu public vital din inima Capitalei”, adaugă Daniel Căţănaş.
„Spaţiile publice sunt o prioritate pentru Ordinul Arhitecţilor din România, astfel că vor mai urma şi alte concursuri pentru pieţe importante din oraşele mari” a declarat Şerban Ţigănaş, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.
Locul al doilea din concurs a fost ocupat de echipa arhitectului român stabilit în Franţa Radu Drăgan. Echipa mai este formată din arh. Sandu Hangan, peisagist Denis Targowla, ing. iluminat Nathalie Cede, Martina Bordini (Light Cibles).
Pe locul al treilea s-a clasat firma 4B Consultanţă Arhitectura.
Câştigătorii concursului vor primi un premiu de 60.000 lei, echipa aflată pe locul II – 45.000 lei, iar echipa de pe locul III – 35.000 lei.
„S-a considerat că proiectele recompensate cu premiul 1 şi premiul 2 se detaşează categoric faţă de celelalte proiecte din concurs. Respectând cu rigurozitate tema concursului, soluţia câştigătoare propune o piaţă unitară în centrul căreia e proiectată o insulă exclusiv pietonală, înconjurată de spaţii care oferă posibilitatea circulaţiei carosabile” se arată în raportul juriului concursului. „Această insulă este delimitată de o serie de corpuri de iluminat, iar în interiorul acesteia sunt amplasate cele patru statui. Astfel, se dă o importanţă maximă statuilor, subliniind memoria locului”, se mai precizează în acest raport.
Juriul a recomandat echipei câştigătoare suplimentarea elementelor vegetale, în spiritul proiectului, în special prin vegetaţie de talie înaltă, cu precădere în vecinătatea Palatului Şuţu, în concordanţă cu plantaţia din curtea palatului. Se recomandă de asemnea studierea materialului de pavare a insulei cu statui, care să asigure preţiozitatea spaţiului.