Conform unui studiu MKOR
- 67 milioane euro este valoarea pieței sistemelor de acces automat în România
- 72% din valoarea estimată este segmentului nerezidențial, în special clădiri comerciale și clădiri industriale
- +37% este creșterea prognozată în următorii trei ani
- 1 din 2 jucători de top sunt companii românești cu vechime pe piață
Piața locală a sistemelor de acces automat este o piață moderat concentrată, cu jucători puternici la vârf, conform primului studiu pe acest sector desfășurat de agenția de cercetare MKOR Consulting.
Primii zece jucători cumulează aproximativ două treimi din totalul vânzărilor, iar jumătate dintre companiile de top sunt companii românești, cu experiență de peste zece ani pe piața locală. Liderul pieței este grupul german Hormann, care deține o cotă de aproape 18% din total, fiind urmat de grupul Assa Abloy, RTH Proconstruct, Kadra Tech și Geze Romania.
În România, valoarea totală a pieței sistemelor de acces automat este estimată la aproximativ 67 milioane euro (334.6 milioane RON). Sectorul nerezidențial are cea mai mare contribuție, de aproximativ 72%, fiind reprezentat preponderent de segmentul comercial (clădiri comerciale și de birouri, HoReCa) și segmentul industrial și logistic.
La nivel de categorii de produse, aproximativ jumătate din piață este reprezentată de soluțiile de acces industrial și sisteme de andocare (38%) și de ușile automate (17%). Oferta de produse este variată, cu peste 40 de mărci între care se regăsesc branduri ale producătorilor reprezentativi la nivel european.
Sectorul construcțiilor de clădiri rezidențiale și nerezidențiale este principalul factor ce influențează evoluția pieței pentru sisteme de acces automat, fie că este vorba despre construcții noi, reparații capitale, modernizări sau despre cele mai noi tendințe de reconversie a spațiilor construite, accelerată de pandemia de Covid.
Conform estimărilor, piața soluțiilor de acces automat din România se va menține pe un trend ascendent în următorii ani, însă cu un ritm de creștere mai lent față de anii anteriori. Astfel, estimările arată că până în 2024 acest sector va atinge aproximativ 459 milioane lei, cu 37% mai mult față de 2020.
“Ne propunem să abordăm proiecte de pionierat, fie că vorbim despre metode de cercetare inovative, fie că ne uităm înspre piețe despre care nu există informații în România. Așa se face că am încheiat anul 2021 cu un proiect ambițios de care suntem mândri – primul studiu pe piața sistemelor de acces automat din România.
Ne-am bucurat să vedem deschiderea jucătorilor de a participa la acest studiu-pilot, dar și de a continua să aprofundăm împreună această piață în 2022. Le mulțumim tuturor celor care au contribuit cu date valoroase la acest studiu!”, menționează Luiza Coneac, Research Manager MKOR Consulting.
Mai multe date privind studiul: https://mkor.ro/studii/piata-sistemelor-de-acces-automat-crestere-constanta-in-contextul-pandemiei/.
Ce sunt sistemele de acces automat?
Sistemele de acces automat detectează persoanele sau autovehiculele care se apropie, cu ajutorul senzorilor, realizând deschiderea / închiderea automată a căilor de acces (uși, porți, bariere). Un astfel de sistem asigură accesul ordonat al persoanelor sau autovehiculelor, oferă eficiență energetică, contribuie la valorificarea eficientă a spațiilor și a fluxului de persoane într-o incintă, evitând astfel supraaglomerarea, și, nu în ultimul rând, este contactless, limitând astfel posibilitatea de împrăștiere a virușilor.
În contextul pandemiei Covid, aceste sisteme au devenit o normă pentru clădirile care își doresc menținerea unui înalt grad de siguranță sanitară.
Metodologia studiului
Studiul Piața sistemelor de acces automat din România a fost realizat de compania de cercetare MKOR Consulting în perioada octombrie – decembrie 2021, utilizând o metodologie complexă de extragere, analiză și validare a datelor: cercetarea datelor secundare, interviuri structurate cu experți și reprezentanți ai pieței țintă pentru sisteme de acces automat și interviuri structurate cu jucători de top din piața analizată.