Piaţa imobiliară din România se află pe un trend ascendent, nivelul dezvoltării acestui domeniu fiind în strânsă legătură cu creşterea economică înregistrată de România în ultimul an. Atât Guvernul, Parlamentul şi instituţiile publice şi locale, cât şi investitorii şi dezvoltatorii imobiliari au un scop comun şi anume menţinerea, în 2017, a acestei tendinţe de creştere. Fiind un domeniu viu, în permanentă mişcare, evoluţia şi fluctuaţiile din acest domeniu îi interesează în egală măsură pe cumpărătorii de locuinţe. În sprijinul lor, dar şi al constructorilor şi AL oamenilor de afaceri din sectorul imobiliar, statul, prin puterea sa de reglementare, propune o serie de măsuri care să ducă la stimularea pieţei imobiliare. O dezbatere publică pe această temă a avut loc în cadrul Forumului „Piaţa imobiliară în 2017” organizat de Intact Media Group în cadrul Salonului Imobiliar București.
Planurile Executivului de a înuraja şi susţine dezvoltarea sectorului imobiliar se regăsesc în programul de guvernare. Premierul Grindeanu şi-a propus să readucă piaţa imobiliară la nivelul la care se afla în urmă cu zece ani, atunci când se înregistra punctul culminant al evoluţiei acesteia. Mai mult, în Parlament a intrat în procesul legislativ un proiect de lege ce prevede eliminarea TVA la achiziţia de locuinţe noi, act normativ care este în deplin acord cu politicile fiscale ale Guvernului. Conform documentului, această măsură se aplică în cazul în care persoanele fizice cumpără imobile noi, a căror valoare nu depăşește o sută de mii de euro. „Proiectul legii TVA zero, care e în Parlament în acest moment, pentru livrarea de locuințe pentru persoanele fizice are susținerea Guvernului. Dacă vorbim cu un finanțist, așa cum îi știm cu toții, care stau și doar adună plusuri și minusuri fără să vadă efectele secundare, prima impresie a unui finanțist e că o să avem un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele într-un întreg domeniu, ceea ce înseamnă un impuls pe această piață, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit de aproximativ 1.000.000 de locuințe noi — e unul din puținele lucruri pe care le putem face în acest moment”, a spus Premierul Sorin GRINDEANU, la Palatul Parlamentului, în cadrul Forumului despre piața imobiliară în 2017. Şeful Executivului a mai precizat că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuinţe persoanelor fizice vor putea fi observate în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari, admiţând totodată că, în această fază de proiect, el ar putea induce incertitudine în piaţă. Premierul a mai spus că va fi nevoie să trimita o notificare Comisiei Europene, regulile europene fiind extrem de clare: pentru orice cotă de TVA mai mică de 5%, e nevoie de o derogare: „Sunt ţări care au TVA diferit, în diverse domenii, aşa că o să respectăm aceste reguli, pentru că susţinem acest proiect de lege”, a explicat Sorin GRINDEANU.
Partcipanţii la dezbatere, în principal reprezentanţi ai marilor jucători de pe piaţa imobiliară şi-au spus punctele de vedere despre acest proiect. „TVA de 5 la sută trebuie să rămână pentru a doua locuinţă. Este mai important decât diminuare de 5 la sută, care era de cele mai multe ori inclusă în preț. Ar fi nemaipomenit ca TVA să fie de zero la sută pentru persoanele fizice”, a spus Bogdan IVAN, reprezentatul Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România. O altă propunere a venit din partea lui Gabriel VOICU, director al Coldwell Banker România: „TVA de zero la sută ar trebui să se poată aplica și la a doua și la a treia şi la a patra tranzacţie. Stimulăm așa micii investitori.’’ De altfel, premierul Grindeanu le-a şi transmis celor prezenţi la discuţii ca în perioada următoare, când proiectul de eliminare a TVA se va afla în lucru la Comisiile parlamentare de specialitate, toţi cei interesaţi să depună amendamente şi să propună modificări, în scopul de a-l îmbunătăţi. Potrivit demersului legislativ, proiectul de lege va fi adoptat de Parlament în această sesiune, ceea ce înseamnă că va intra în vigoare la sfârşitul lunii mai.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat are în plan şi alte programe de susţinere a dezvoltării pieţei imobiliare. Ministrul Alexandru PETRESCU a prezentat măsurile pe care le propune în acest sens: „Aş menţiona un program aprobat deja în Guvern, programul Prima Chirie, pentru cei care îşi găsesc un loc de muncă la minim 50 de kilometri de domiciliul curent şi programul privind construcţiile de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.’’ Ministrul a adăugat că, alături de secretariatul general al Guvernului, pregăteşte un “Memorandum cu privire la debirocratizare”, privind simplificarea procedurilor administrative şi înfiinţarea unui departament special în acest sens, “marcând astfel primul pas formal pentru demararea procesului ce urmează să simplifice într-un mod semnificativ tot ceea ce înseamnă demersurile pentru materializarea proiectelor imobiliare”. “Sunt multe proiecte legislative ce au stat prea mult pe raft, si aici ma refer in mod special la cadrul legislativ privind parteneriatul public-privat și piața imobiliară. 2017 va aduce o piață imobiliară în creștere și stabilă, dar investitorii sunt în continuare precauți în gestionarea riscurilor, tocmai din această cauză”, a mai spus Alexandru Petrescu.
Propunerea ministrului în ce priveşte scăderea gradului de birocraţie şi transparentizarera modului de lucru la nivel de obţinere de aprobări şi autorizaţii de construcţii îi vizează direct pe dezvoltatorii imobiliari, care atrag atenţia că se lovesc des de aceste probleme atunci când trebuie să obţină aceste acte de la autorităţile administrative centrale şi locale. Primăriile au întârzieri în întocmirea planurilor de urbanism, fapt care îi împiedică pe investitori să îşi întocmească proiectele de dezvoltare imobiliară. „Noi promitem că în 2018, Masterplanul va fi gata. Deci ce putem noi oferi sunt reglementări. Iar acest PUG nu este deloc un lucru uşor de făcut. El va îngloba planul de mobilitate urbană, cadastrul verde, planul integrat de dezvoltare urbană. Totul trebuie digitalizat. Planul Urbanistic General va fi un organism viu,’’ a dat asigurări Viceprimarul Capitalei, Michaela Tomniţa FLORESCU, în cadrul Forumului. Oficialul a mai menţionat că, pentru a crea o stabilitate şi predictibilitate în ceea ce priveşte fiscalitatea, în acest an taxele şi impozitele locale practicate de Primăria Generală nu se vor modifica.
O locuinţă nu este numai casa visurilor, ci reflectă şi modul cum se dezvoltă oraşele. Astfel, asigurarea şi încurajarea dezvoltării pieţei imobiliare trebuie să rămână o prioritate pentru stat şi un obiectiv pentru marii jucători de pe piaţă.
Dezbaterea “Piața imobiliară în 2017” a fost organizată de Intact Media Group și a fost susținută de Salonul Imobiliar București.
Intact Professional Debates le mulțumește tuturor partenerilor și participanților care au contribuit la succesul acestui eveniment!