La finalul anului 2009 piaţa de comunicaţii electronice şi servicii poştale a atins valoarea estimată de 4,425 miliarde euro, conform informaţiilor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pe baza situaţiilor financiare anuale transmise de operatori.
Potrivit datelor ANCOM, piaţa de comunicaţii electronice a înregistrat la finalul anului 2009 valoarea de 4,010 miliarde euro, în timp ce piaţa serviciilor poştale a atins valoarea de 414 milioane euro. Cifrele indică o valoare cumulată pe cele două pieţe în scădere cu aproximativ 12,50% faţă de anul 2008, când a fost înregistrată o valoare de aproximativ 5 miliarde de euro.
„Este dificil de creionat o imagine exactă a modului în care telecomul românesc a parcurs anul 2009, primul an în care efectele crizei economice mondiale s-au materializat. Cert este faptul că este primul an în care mulţi furnizori de servicii sau reţele de comunicaţii electronice au preferat să raporteze cifrele de afaceri şi să nu îşi mai auditeze veniturile pentru a transmite către Autoritate doar veniturile rezultate din servicii sau reţele de comunicaţii,” a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
Primii 5 operatori care furnizează reţele sau servicii de comunicaţii electronice au înregistrat în anul 2009 o cifra de afaceri de aproximativ 3,491 miliarde euro, adică 87% din totalul acestei pieţe. Datele centralizate de ANCOM au provenit de la un număr total de 2036 furnizori de servicii de comunicaţii electronice şi servicii poştale.
În ciuda scăderii înregistrate la nivel valoric, piaţa de comunicaţii electronice a avut pe parcursul anului 2009 o serie de creşteri semnificative pe anumite segmente din punct de vedere al consumului. Astfel, la data de 31 decembrie 2009 se înregistrau 2,8 milioane conexiuni de acces la internet în banda largă la puncte fixe, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, în timp ce numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte mobile atingea cifra de 2,5 milioane, însemnând o creştere de 66% faţă de finalul lui 2008.
„În contextul scăderii veniturilor operatorilor în anul 2009 şi al reducerii bugetului de cheltuieli al ANCOM, am luat decizia ca în acest an Autoritatea să nu perceapă tariful de monitorizare datorat de operatori. Ne propunem astfel ca operatorii să fie încurajaţi să îşi continue investiţiile în extinderea reţelelor şi în inovaţie, astfel încât utilizatorii să poate beneficia de servicii de tot mai bună calitate şi mai ieftine, în contextul economic mai puţin favorabil. Sperăm ca această măsură să contribuie la revenirea pe creştere a pieţei de comunicaţii în acest an”, a adăugat preşedintele Autorităţii.