„Vreau să le arăt oamenilor ce mă uimeşte pe mine, ceea ce se ascunde dincolo de note“. (Christian Zacharias)
Vineri 13, și sâmbătă 14 aprilie 2018, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” îl are din nou invitat pe celebrul dirijor și pianist german Christian Zacharias. Muzicianul revine pe scena Sălii mari a Ateneului Român, după ce concertele din luna martie anul trecut s-au bucurat de un succes extraordinar de public și au fost susținute cu casa închisă. Programul din această săptămână va fi alcătuit din capodopere ale unor mari compozitori: Nanie, Cântecul destinului de Johannes Brahms, Introducere și Allegro appassionato pentru pian și orchestră de Robert Schumann și Simfonia nr.3, în la minor, op.56, Scoțiana de Felix Mendelssohn.
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu“
Dirijor şi solist: Christian Zacharias
Program:
• Johannes Brahms
Nänie
Cântecul destinului
• Robert Schumann
Introducere și Allegro appassionato pentru pian şi orchestră
• Felix Mendelssohn
Simfonia nr. 3, în la minor, op. 56, Scoţiana
Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro
Christian Zacharias şi-a început cariera în calitate de pianist, a continuat apoi şi în calitate de dirijor, fiind actualmente unul dintre cele mai prestigioase nume înscrise în elita muzicală internaţională. Cea mai îndelungată colaborare a sa este cu St. Paul Chamber Orchestra şi cu orchestrele simfonice din Göteborg şi Boston, Kammerorchester Basel, Konzerthausorchester Berlin şi Bamberger Symphoniker. Solistul susţine, de asemenea, recitaluri în cele mai importante centre, având ca parteneri muzicieni precum Frank Peter Zimmermann, Baiba Skride şi Leipziger Streichquartett. Este adesea atras de teatrul liric, dirijând spectacole cu opere de Mozart (La Clemenza di Tito şi Nunta lui Figaro) şi La Belle Hélène de Jacques Offenbach. În 2015 a dirijat Nevestele vesele din Windsor de Otto Nicolai la Opera Royal de Wallonie din Liège, producţie distinsă cu „Prix de l’Europe Francophone” 2014-2015 decernat de Association Professionnelle de la Critique Théâtre, Musique et Danse.
Din 1990, Christian Zacharias a apărut în câteva pelicule şi filme documentare, dintre care „Domenico Scarlatti la Sevilia”, „Robert Schumann – poetul vorbeşte” (ambele pentru INA, Paris), „Între scenă şi sala de studiu” (pentru WDR-arte) şi „De B comme Beethoven à Z comme Zacharias” (RTS, Elveţia).
Printre numeroasele sale premii şi distincţii se numără Midem Classical Award Artist of the Year (2007) şi Officier dans l’Ordre des Artes et des Lettres decernat de guvernul francez.
În perioada în care a activat ca director artistic şi dirijor principal al Orchestre de Chambre de Lausanne, înregistrările sale cu această orchestră s-au bucurat de un succes răsunător în presa internaţională. De referinţă rămâne integrala concertelor pentru pian de Mozart, care a câştigat premiile Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique şi ECHO Klassik. Cele mai recente înregistrări ale sale includ cele patru simfonii de Schumann şi simfoniile berlineze de Carl Philipp Emanuel Bach.
Christian Zacharias a fost preşedintele juriului la Concursul Clara Haskil din 2015 şi va reveni în aceeaşi calitate în 2017.